AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Odak orani nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Odak oranı nedir?​

Odak Oranı: Kullanılan ayna veya merceğin odak uzaklığının çapına oranına denir. Teleskobun büyütme parametresine katkısı vardır. Odak oranı arttıkça oluşan görüntü büyür ve görüş açısı daralır, kısaca baktığımız cisim bize daha yakın görünür. Azaldıkça ise tam tersi şekilde cisim daha uzak görünür.

Hava Bulutluyken hangi teleskop ile gözlem yapılır?​

Radyo astronomiyi, diğer optik teleskoplar ile yapılan gözlemlerden ayıran bazı önemli avantajları var: Radyo astronomide havanın açık ya da bulutsuz olmasını beklemenize gerek yoktur. Bulutlu ve rüzgarlı hatta fırtınalı, dahası yağmurlu ve karlı bir havada bile gözlem yapılabilir.
Zoom dürbünlerde ise 12-60 x 70 ,12 kat büyütmeden 60 kat büyütmeye kadar zoom yapma olanağı vardır. Bu da 12/60 kat yaklaştırmada 1000 m./83 m.-1000 m./16 m olacaktır. 20 kat ve üstü yaklaştıran dürbünlerde ayak kullanılması tavsiye edilir. Büyütme gücü arttıkça ya da açıklık azaldıkça parlaklık düşer.
Aynalı ve mercekli teleskop nasıl çalışır?
Teleskopa gelen ışık 2 kere kırılır. İlk kırılma önde bulunan lenste gerçekleşir, diğeri ise arkasında bulunan ikinci lenste gerçekleşir. Lensler ışığın birleşmesini sağlar ve ışık diagonal (çapraz ışık) aynaya yansır. Görüntü odak noktasında ters çevrilir.
Teleskobun yapısı ve ne ise yaradığı?
Teleskoplar, gökcisimlerini özellikle yıldızları incelemek için kullanılan cihazlardır. Teleskop, 1608 yılında Hans Lippershey (Hollandalı gözlük üreticisi) tarafından icat edilmiş, 1609 yılında Galileo Galilei tarafından ilk defa, gökyüzü gözlemleri yapmakta kullanılmıştır. Bu mercekli bir telekop idi.

Iyi bir dürbün nasıl olur?​

Dürbün Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Doğa gözlemlerinde, tercih edilecek dürbünlerde taşınabilirlik ön plandaysa, ön mercek çapı 42mm’den küçük olanlar tercih edilmelidir.
- Gökyüzü gözlemlerinde, en önemli özelilk açıklıktır.
- Aktivite gözlemlerinde, netleme tekeri bulunmayan ürünler ön planda olmalıdır.
 
Geri
Üst