AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Obsesif kompulsif kisilik bozuklugu kimlerde gorulur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.506
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu kimlerde görülür?​

Genellikle ergenlik döneminde ve 20-30’lu yaşlarda başlamasına karşın, okul öncesi çağdaki çocuklar dahil herhangi bir yaşta görülebilir. Erkeklerde daha erken yaşlarda başlamasına karşın genel olarak kadınlarda daha sık görülmektedir.

Obsesif kompulsif bozukluk nedir neden olur?​

Kişide var olan hastalık hafifi semptomlarla seyrederken belirli çevresel faktörler hastalık semptomlarını arttırabilir. Cinsel taciz, kişinin yaşamında köklü değişikliklere sebep olan evlilik, taşınma, çocuk sahibi olma gibi faktörler obsesif kompülsif nedenleri arasında sayılabilir.

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu nedir belirtileri?​

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu nedir belirtileri?
Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu’nun Belirtileri Birlikte çalıştıkları kişi, işleri tam olarak istedikleri gibi yapmayı kabul etmedikçe, görevleri devretme veya paylaşma konusunda isteksizlik. Kişisel ahlaki ve etik kurallara sıkı sıkıya bağlı kalmak ve başkalarını anlamak için toleranslarının çok az olması

Obsesif kompulsif bozukluk genetik mi?​

Obsesif kompulsif bozukluk genetik mi?
Obsesif kompülsif bozukluk yaşayan hastaların anne-babalarında ve diğer birinci derece akrabalarında Obsesif kompülsif bozukluğun (OKB) sık olarak görülmesi hastalığın genetik olabileceğini düşündürmektedir.

OKB hastası birine zarar verir mi?​

“Çalışmamızda halk arasında takıntı, vesvese ve saplantı hastalığı olarak da bilinen obsesif kompulsif bozuklukta oksidatif stresin insan DNA’sında hasara yol açtığını belirledik. Bunun yanında ilaç kullanan hastalarda bu hasarın daha az olduğunu gördük.

Obsesif insanlar nasıl davranır?​

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu kurallar, düzen ve kontrol üzerine aşırı düşünme olarak karakterize edilir. Bu kişiler bir şey üzerinde kontrol sahibi olamama ihtimali varsa aşırı derecede kaygı yaşarlar ve bu nedenle bu tür durumlardan kaçınırlar. Kontrol sağlayamadıkları durumlarda ise öfkelenirler.

Vesvese hastalığı genetik mi?​

Vesvese hastalığı genetik mi?
Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Güveli, takıntı hastalığının genetik olabileceğini ifade ederek, “Kişinin zihninden atamadığı, istenmeyen, sıkıntı doğuran, yabancı aynı zamanda aşırı tekrarlayıcı, mantık ve düşünme ile silinemeyen devamlı düşüncelere obsesyon adı verilir.” dedi.

Obsesif kompulsif bozukluk bir akıl hastalığı mıdır?​

Obsesif kompulsif bozukluk bir akıl hastalığı mıdır?
Obsesif kompulsif bozukluk bir tür akıl hastalığıdır. OKB’si olan kişiler, obsesif düşünceler ve dürtülere veya zorlayıcı, tekrarlayıcı davranışlara sahip olabilirler. Bazılarının hem saplantıları hem de zorlamaları vardır.
 
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu genellikle ergenlik döneminde veya 20-30'lu yaşlarda başlamasına rağmen, herhangi bir yaşta görülebilir. Özellikle kadınlarda daha sık görülse de genellikle erkeklerde daha erken yaşlarda başlamaktadır.

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu, belirli çevresel faktörlerin etkisiyle semptomlarını arttırabilir. Cinsel taciz gibi travmatik olaylar, hayatında büyük değişikliklere neden olan durumlar obsesif kompulsif belirtilerine yol açabilir.

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğunun belirtileri arasında, işleri istediği gibi yapmayı reddetme, görevleri paylaşmada isteksizlik, kişisel ahlaki kurallara aşırı bağlılık ve düşük tolerans gibi özellikler bulunabilir.

Obsesif kompulsif bozukluk genetik olabilir. Obsesif kompulsif bozukluğa sahip kişilerin ailelerinde ve birinci derece yakınlarında bu bozukluğun sık görülmesi genetik bir yatkınlığa işaret edebilir.

Obsesif kompulsif bozukluk, akıl hastalıkları kapsamında değerlendirilir. Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu olan bireyler, obsesif düşünceler ve tekrarlayıcı davranışlar sergileyebilirler. Bazı hastaların hem obsesyonları hem de kompulsiyonları olabilir.
 
Geri
Üst