- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Obruk Platosu karstik mi tabaka düzlüğü mü?
İç Anadolu Bölgesinde yer alan Haymana Platosu, Cihanbeyli Platosu, Obruk Platosu, Bozok Platosu, Uzunyayla Platosu ; Ege Bölgesinde yer alan Yazılıkaya Platosu ; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Gaziantep Platosu ve Şanlıurfa Platosu tabaka düzlüğü platolarına örnektir.Obruk oluşmasına neden olan faktörler?
Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur. Bu karbonik asit kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözerek yer altında mağaralar oluşmasına neden olur, bir müddet sonra mağaranın üstünde bulunan toprak çöker. İşte bu çökme sonucu oluşan derin çukurlara obruk denir.Konya Ovası’nda obruk oluşmasına neden olan faktörler?
Yeraltı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur. Bu karbonik asit kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözerek yer altında mağaralar oluşmasına neden olur, bir müddet sonra mağaranın üstünde bulunan toprak çöker işte bu çökme sonucu oluşan derin çukurlara obruk denir.
Haymana Platosu nasıl oluştu?
Yatay ya da çok az eğimli olan kalın ve sert tabakaların etrafına göre daha yüksekte olması nedeni ile akarsular tarafından yarılarak vadilere bölünmesi sonucu oluşur. Yine ülkemizden örnek vermek gerekirse İç Anadolu bölgesinde bulunan Uzunyayla, Obruk, Cihanbeyli ve Haymana Platoları bu şekilde oluşmuşlardır.
Obruk karstik mi?
Obruk: Karstik aşınımın fazla olduğu bölgelerde mağara tavanlarının çökmesi ve bazılarına su dolması ile oluşurlar.Konya Ovası’nda obruk adı verilen çukurların oluşmasına neden olan faktör?
Obruklar neden arttı?‘Obrukların artmasının en temel nedeni aşırı su kullanımı’ Son yıllarda obruk oluşumlarının giderek artmasının en temel nedeni aşırı ve kontrolsüz su kullanımı. Şu aşamada belki de daha kalıcı olarak ortaya koyabileceğimiz en önemli önlem, yer altı suyunun kontrollü kullanılması.
Konya obruk neden oluşur?
Yeraltı sularının çekilmesiyle oluşan bu coğrafi biçimlerin meydana gelmesi aslında 30 yıldan fazla sürüyor ancak Konya’da artık her yıl 20-30 obruk oluştuğu gözlemleniyor. Yeraltı su su seviyesinin düşmesi, sondaj yoluyla aşırı su kullanımı ve kuraklığın artması obruk oluşumunu hızlandıran etkenler arasında.