AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Obezler oruc tutabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Obezler oruç tutabilir mi?​

OBEZ HASTALARI SORUN YAŞAYABİLİR Bu nedenle özellikle tok karnına alınması gereken veya günün belli saatlerinde kullanılması gereken ilaçlar aksatılmamalı ve dolaysıyla bu tür ilaç kullananlar oruç tutmamalı. Tam sağlıklı, yandaş sorunları olmayan, hastalıkları nedeniyle ilaç kullanmayan hastalar oruç tutabilirler.

Kimler oruç tutmayabilir?​

Kimler oruç tutmayabilir?
İyileşme umudu olmayan hastalar da aynı hükme tabidir. İleri derecede açlık, susuzluk:Açlık veya susuzluk sebebi ile beden ve ruh sağlığının ciddi derecede zarar görmesi söz konusu olan kimse orucunu bozabilir. Sağlık şartları düzelmesi hâlinde bozulan oruç Ramazan’dan sonra kaza edilir.

Hangi hastaların oruç tutması sakıncalıdır?​

Hangi hastaların oruç tutması sakıncalıdır?
Ramazan ayı süresince yaşlı ve hamilelerin yanı sıra kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı, ülser ve ruhsal problemler gibi kronik hastalığı bulunanların oruç tutmaları sakıncalı olduğu belirtiliyor. Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü uzmanları, kronik hastalara oruç ile ilgili uyarılarda bulundu.

Insülin direnci olan hastalar oruç tutabilir mi?​

Örneğin sadece insülin direnci veya gizli şekeri olanların oruç tutmasında sakınca yoktur. Yine Tip 2 diyabeti olan ama diyetin yanında sadece şeker dengeleyici ilaç kullanan, henüz şeker düşürücü ilaç ya da insülin kullanmayan diyabetliler oruç tutabilir.

Hangi hastalar oruç tutamaz?​

Hangi hastalar oruç tutamaz?

Hangi durumlarda oruç kabul olmaz?​

Hangi durumlarda oruç kabul olmaz?
Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler.

Çok zayıf olanlar oruç tutabilir mi?​

Aşırı zayıf kişiler, Vücut direnci düşük olanlar, Yeni ameliyat geçirenler, Kemoterapi gören kanser hastaları, oruç tutmamalı ya da doktor kontörlünde tutmalıdır.

Hangi ilaç kullananlar oruç tutamaz?​

Hangi ilaç kullananlar oruç tutamaz?
Hangi Hastalar Oruç Tutamaz?
- İnsülin veya kan şekerini düşürücü özelliği olan ilaç (oral antidiyabetik) kullanan diyabet hastaları,
- Ağır kalp yetmezliği olanlar,
- Hamileler (Özellikle ilk 3 ya da son 3 ay döneminde),
- Kan şekeri sıklıkla normalin altına düşenler,
- Mide veya onikiparmak bağırsağında ülseri olanlar,

İnsülin direnci olanlar sahurda ne yemeli?​

İnsülin direnci olanlar sahurda ne yemeli?
Bir diyabetli oruç tutmayı istiyorsa asla sahuru atlamamalıdır. Sahurda kahvaltı tarzında beslenmeli, mutlaka iki dilim çavdar ya da kepekli, çok tahıllı ekmek, az tuzlu ya da tuzsuz peynir ve zeytin (tuz susatır) ve yumurta yenmelidir.

İnsülin direnci olan aralıklı oruç yapabilir mi?​

Kan şekeri yükselmesine neden olan insülin direncinin ortaya çıkmasında sağlıksız beslenmenin önemli bir rolü var. Uzmanlar, bunun önüne geçmek için geleneksel yöntemlerin yanı sıra daha kolay uygulanabilen aralıklı oruç diyetini öneriyor.

Ne gibi durumlarda oruç tutulmaz?​

Ne gibi durumlarda oruç tutulmaz?

Hasta olan bir kişi oruç tutabilir mi?​

Hasta olan bir kişi oruç tutabilir mi?
Din İşleri Yüksek Kurulunun sitesinde yer alan bilgilere göre, uzman bir doktorun, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta Ramazan’da oruç tutmayabilir. Kişinin hastalığı geçici ise tutmadığı oruçlarını iyileşince kaza eder. Hastalığı kalıcı ise tutamadığı oruçlar için fidye verir.

Cinsel organın sulanması orucu bozar mı?​

Kendilerinden meninin çıkmamasından emîn olmaları şartıyla, Ramazan ayının gündüzünde) karı-kocadan her birinin diğeriyle oynaşıp şakalaşması câizdir. Erkeğin, hanımıyla olan bu oynaşmasından veya tenine dokunmasından kendisinden mezinin çıkmasıdır ki bu durumda onun orucu bozulmaz.

Hangi hallerde oruç bozmak kefaret gerekmez?​

Hangi hallerde oruç bozmak kefaret gerekmez?
1- Ramazan orucunu bozmuş olması gerekir. Ramazan orucunun kazasını tutarken veya başka oruç tutarken, bozana kefaret gerekmez. 2- Ramazan orucuna imsak vaktinden önce niyet etmiş olmalıdır. İmsak vaktinden sonra oruca niyet ederse veya hiç niyet etmeden ilişkide bulunursa, haram işlemiş olursa da, yalnız kaza gerekir.

Oruç tutmaya engel olan haller nelerdir?​

Oruç tutmaya engel olan haller nelerdir?
Hangi hallerde Ramazan ayında oruç tutulmayabilir?
- a) Yolculuk: Yolculuk, Ramazan ayında oruç tutmamak için ruhsat olarak kabul edilmiştir.
- b) Hastalık:
- c) Hamilelik ve çocuk emzirme:
- d) Zor ve meşakkatli işlerde çalışmak:
- e) Yaşlılık:
 
Obez hastaların oruç tutması konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Özellikle obezite nedeniyle kullanılan ilaçların düzenli şekilde alınması gerektiği için, bu tür ilaç kullananlar oruç tutmamalıdır. Ancak tam sağlıklı, yan etkileri olmayan ve ilaç kullanmayan obez hastalar oruç tutabilirler.

Oruç tutamayacak durumda olan kişiler arasında iyileşme umudu olmayan hastalar da bulunmaktadır. Ayrıca ileri derecede açlık veya susuzluk durumu söz konusu olan kişilerin oruçlarını bozmaları gerekir. Bu gibi durumlarda sağlık şartları düzeldiğinde oruçları Ramazan sonrasında kaza edilebilir.

Ramazan ayı boyunca yaşlılar, hamileler ve kronik hastalıklara sahip olanlar gibi bazı grupların oruç tutmalarının sakıncalı olduğu belirtilmektedir. Özellikle kalp hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalığı, ülser, ruhsal problemler gibi kronik rahatsızlıkları olan kişilerin oruçlarını tutarken dikkatli olmaları önerilmektedir.

İnsülin direnci olan hastaların oruç tutup tutamayacakları konusu da önemlidir. Örneğin sadece insülin direnci veya gizli şeker hastalığı bulunan bireylerin oruç tutmalarında genellikle sakınca görülmemektedir. Tip 2 diyabet hastaları arasında sadece diyetle tedavi gören ve şeker dengesini ilaçlarla sağlayan kişilerin de oruç tutmalarında engel görülmemektedir.

Aşırı zayıf kişiler, vücut direnci düşük olanlar, yeni ameliyat geçirenler, kemoterapi gören kanser hastaları gibi durumlarda oruç tutmanın sakıncalı olabileceği belirtilmektedir. Bu gibi durumlarda doktor kontrolünde oruç tutulması ya da oruç tutulmaması önerilebilir.

İlaç kullanan bazı hastaların oruç tutmamaları gerekebilir. Özellikle insülin veya kan şekeri düşürücü özellikte ilaçlar kullanan diyabet hastaları, ağır kalp yetmezliğine sahip bireyler, hamileler, kan şekeri sıklıkla normalin altına düşen kişiler, mide veya onikiparmak bağırsağında ülseri olanlar oruç tutamayabilirler.

Son olarak, insülin direnci olan kişilerin sahurda ne tür besinleri tüketmeleri gerektiği de önemlidir. Sahurda kahvaltı tarzında beslenmeleri ve içerdikleri protein, lif ve sağlıklı yağlarla dengeli bir şekilde beslenmeleri önerilmektedir.

Dolayısıyla, sağlık durumlarına göre bazı grupların oruç tutmamaları daha uygun olabilir ve bu durumda dinin sağlık üzerindeki önemi de göz önünde bulundurulmalıdır.
 
Geri
Üst