AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Obezite hastaligina yakalanan kisiye ne ad verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Obezite hastalığına yakalanan kişiye ne ad verilir?​

Obezitenin en büyük belirtisi ve göstergesi vücut kitle indeksidir (VKİ). Boy ve kilo değerleri baz alınarak hazırlanan VKİ 30’un üzerinde olan bireyler obez olarak nitelendirilmektedir.

Obezite cerrahisi neye bakar?​

Obezite cerrahisi, klinik olarak obezite sorunu yaşayan ve bu fazla kiloya bağlı sağlık sorunları açısından risk taşıyan kişilere uygulanan kilo verdirme ameliyatlarıdır. Bariatrik cerrahi olarak da adlandırılan obezite cerrahisi, diyet ve egzersiz ile hedeflenen ölçüde kilo veremeyen hastalara uygulanır.
Obeziteden korunmak için nasıl beslenmeliyiz?​
Obeziteden koruyan beslenme önerileri
- Düzenli fiziksel aktiviteye başlayarak hareketsiz yaşamdan kurtulun.
- Uzman kontrolünde diyet yaparak beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin.
- Fast food tarzı beslenmeden uzak durun.
- Meyve ve sebze ağırlıklı beslenin.
- Hazır gıdalar yerine ev yapımı ürünler tercih edin.

Obezite hastalığı ne demek?​

Obezite hastalığı ne demek?
Anlaşılacağı üzere obezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Obezite ne anlama gelir?​

Obezite ne anlama gelir?
Obezite, vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanıyor.

Obezite Polikliniği nedir?​

Sağlık Bakanlığı, devlet hastanelerinde obezite poliklinikleri açıyor. Diyetisyen Urhan: “Beden kitle endeksi 30’un üstünde olanlara obezit diyoruz. Sağlık Bakanlığı obezite ile mşcadele kapsamında Devlet Hastaneleri bşnyesinde Obezite Poliklinikleri aııyor.

Obezite nedir korunmak için neler yapmalıdır?​

Yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren obezite, tedavi edilebilen kronik bir hastalıktır. Obezite tedavisinin kişiye özgü olması gerekmektedir. Obezitenin tedavisinde; tıbbi beslenme (diyet) tedavisi, egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, ilaç tedavisi, cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Obezite hastalığının belirtileri nelerdir?​
Obezite belirtileri nelerdir?
- Terleme.
- Çabuk yorulma.
- Nefes darlığı
- Horlama ve uyku apnesi.
- Cilt sorunları
- Sırt ve eklem ağrıları
- Psikolojik sorunlar ve benlik saygısında azalma.

Obezite nedir ve zararları nelerdir?​

Obezite nedir ve zararları nelerdir?
Obezite, vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanıyor. Diyabetten, kalp hastalıklarına, infertiliteden kansere pek çok olumsuz sağlık sorununa davetiye çıkaran obezite, tedavi edilebilir bir hastalıktır.
 
Obezite hastalığına yakalanan kişilere "obez" adı verilmektedir. Bu kişilerin vücut kitle indeksi (VKİ) 30'un üzerinde olduğunda obez olarak nitelendirilirler. Obezite cerrahisi, obezite sorunu yaşayan ve fazla kilodan kaynaklanan sağlık sorunları riski taşıyan bireylere uygulanan kilo verme ameliyatlarıdır. Genellikle diyet ve egzersiz ile hedeflenen kilo verme sonuçları alınamayan durumlarda başvurulan bir yöntemdir.

Obeziteden korunmak için uygulanabilecek beslenme önerileri şunlardır:
- Düzenli fiziksel aktivite yaparak hareketsiz yaşamdan kaçının.
- Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek için uzman kontrolünde diyet yapın.
- Fast food tarzı beslenmeyi sınırlayın.
- Meyve ve sebzeleri ağırlıklı bir diyet tercih edin.
- Ev yapımı ürünleri tercih ederek hazır gıdalardan kaçının.

Obezite hastalığı, vücuda alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması sonucu oluşan ve vücutta yağ olarak depolanmasıyla karakterize edilen bir durumdur. Obezite, sağlığı bozacak düzeyde aşırı yağ birikimi olarak tanımlanmaktadır.

Obezite polikliniği ise Sağlık Bakanlığı tarafından açılan obeziteyle mücadele eden hastaların tedavi ve takibinin yapıldığı birimlerdir. Bu polikliniklerde obeziteye sahip bireylere uygun tedavi yöntemleri önerilir ve takip edilir.

Obezite hastalığının belirtileri arasında terleme, çabuk yorulma, nefes darlığı, horlama ve uyku apnesi, cilt sorunları, sırt ve eklem ağrıları, psikolojik sorunlar ve benlik saygısında azalma gibi durumlar bulunmaktadır.

Obezite vücutta aşırı yağ birikimi ile karakterizedir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Diyabet, kalp hastalıkları, infertilite, kanser gibi pek çok sağlık sorununa yol açabilen obezite, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu nedenle obeziteyi önlemek ve tedavi etmek için kişiye özgü tedavi yaklaşımları uygulanmalıdır. Bu tedavi yöntemleri arasında tıbbi beslenme tedavisi, egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi bulunmaktadır.
 
Geri
Üst