Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

NuN kelime anlami nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

NuN kelime anlami nedir?​

(ﻥ) i. (Ar. nūn) Arap alfabesinin yirmi beşinci, Türkler’in İslâmiyet’i kabullerinden 1928 harf inkılâbına kadar 9–10 asır boyunca kullanmış oldukları alfabenin yirmi sekizinci harfi ve bu harfin adı [Ebced hesâbında değeri 50’dir.

NuN kaçıncı harf?​

Nun ( ن‎ ), Arap alfabesinin yirmibeşinci harfi. İbranice muadili Nun harfidir. Ebced hesabındaki değeri 50’dir.

Kuranda nun harfi nasıl yazılır?​

Kuranda nun harfi nasıl yazılır?
Nasıl Türkçe’de K harfininin okunuşunu yazdığımızda (K ve E harfleri ile KE veya K ve A harfleri ile KA şeklinde yazıyoruz. N harfinin okunuşu da NuN olarak yazılmaktadır. Yüce Allah 68. surenin başına N harfinin okunuşu olan NuN (نون) (نون) yazarak bu surede N harflerini sayın demektedir.

Ayetlerin altındaki nun harfi nasıl okunur?​

Ayetlerin altındaki nun harfi nasıl okunur?
➡ Tilavet esnasında satırın altına doğru yazılmış küçük nun harfini gördüğümüz zaman, nun harfinden önceki kelimenin sonunda yer alan tenvindeki cezimli nun harfini okuyuştan kaldırır; onun yerine esreli nun ekleriz. Bu şekilde iki sessiz harf arasındaki geçişe sesli bir harf ekleyerek okuyuşu devam ettirmiş oluruz.

Nun harfi nereden çıkarılır?​

10- Onuncu mahrec, dil ucu ile onun hizasındaki iki üst ön dişlerin etleridir. Buradan da Nûn ( ) harfi çıkar. Yeri itibariyle lâm harfinin biraz altıdır ve onun mahrecinden biraz dardır. Burada bahis konu edilen nûn, “ızhâr olunan nûn”dur.

Kuranda nûn nasıl okunur?​

📌 Kur’an-ı Kerim’in tilaveti esnasında bazen sonu tenvin ile biten ve ardından elifle başlayan iki kelime arasında hafifçe altta yazılmış küçük bir ن (nun) harfi görürüz.

Kuran ı Kerimde duraklarda nasıl okunur?​

Kuran ı Kerimde duraklarda nasıl okunur?
“Nûn” harfi esre harekeli olarak, ilki iki esreli iki kelimenin arasında ve altında bulunur. Önceki kelimenin son harfinde bulunan iki esreden birisi okunmaz. Yani tenvînin cezimli “Nûn”u düşer ve “nûn” harfi esreli olarak iki kelimeyi birbirine bağlatarak okutur.
 
NuN kelime anlamı, Arap alfabesinin yirmi beşinci harfi olan "ن" harfinin karşılığıdır. İslam dünyasında uzun yıllar kullanılan alfabenin yirmi sekizinci harfidir. Ebced hesabına göre de değeri 50'dir. Kur'an'da "نون" şeklinde yazılarak temsil edilir.

NuN Arap alfabesinde yirmi beşinci harf olarak yer alır. İbranice'de karşılığı "Nun" harfidir. Ebced hesabında ise değeri 50'dir.

Kur'an’da "NuN" harfi yazıldığında, bu harfin okunuşunu ifade etmek için "نون" şeklinde yazılır. Bu harf, 68. surenin başında yer aldığı için, bu surede özellikle N harflerini vurgulamaktadır.

Ayetlerin altında görülen küçük "ن" (Nun) harfi, tilavet esnasında önemli bir işleve sahiptir. Bu harf, nun harfinden önce gelen cezimli (özel vurgulu) nun harfinin yerine esreli nun eklenerek okuyuşa devam edilmesini sağlar.

Nun harfi, dil ucu ile üst ön dişlerin etleri arasında çıkarılan onuncu mahrecedir. Bu harf, lâm harfinin biraz altında ve daha dar bir mahrece sahiptir. "ızhâr olunan nun" denilen bu harf, bu mahreçten çıkarılır.

Kur'an-ı Kerim'in tilaveti sırasında, bazen tenvin ile biten ve ardından elifle başlayan iki kelime arasında, altta yazılmış küçük bir "ن" (nun) harfi görülebilir.

Kur'an-ı Kerim'deki duraklarda "NuN" harfi, esre harekeli olarak iki kelimeden oluşan ve tenvinin cezimli nununu düşürüp esreli nun ekleyerek okuma kuralına uygun bir şekilde okunur. Bu şekilde iki kelime arasında bağlantı sağlanır ve okuyuş akıcı hale getirilir.
 
Geri
Üst