AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Numayis ne demek TDK?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Nümayiş ne demek TDK?​

Nümayiş kelimesi Türkçede anlam olarak gösteri, gösteriş, gösterme gibi anlamlara gelmekte. Farsça kökenli bir kelimedir. Gösteri, Show, eylem ve olay gibi şeylere nümayiş denir. Nümayiş kelimesi TDK sözlük anlamı “Gösteri” anlamını taşımaktadır.

Nümayiş ne demek Osmanlıca?​

Nümayiş ne demek Osmanlıca? nümayiş ::: (f. i.) : 1) gösteriş; gösteri; görünüş. 2) yalandan gösteriş, gör koyma.

Gongu ne demek?​

Gongu ne demek?
Güreş karşılaşmasının başlama ve bitim sürelerini belirlemek için kullanılan, üzerine tokmakla vurulunca uzun ve çınlayıcı ses veren maden tepsi biçiminde bir araç.

Temaşa kelimesi ne anlama gelir?​

Temaşa kelimesi Türkçe’de “gezinti, seyran” anlamına gelir. Arapça mşw/mşy kökünden gelen tamāşāˀ تماشاء z “gezinti, seyran” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça maşā “yürüdü” fiilinin tefāˁul vezni (VI) masdarıdır.

Tevkif ne anlama gelir?​

Dilimize Arapçadan geçen tevkif kelimesi, vukuf sözcüğünden türetilmiştir. Vukuf, ayakta durmak ve beklemek anlamına gelirken tevkif etmek kelimesinin sözlük anlamı birini durdurmak ve alıkoymaktır. Bu kelime günümüzde daha çok hapsetmek, gözetim altında tutmak ve tutuklamak manasında kullanılır.

Nümayiş hangi dil?​

Nümayiş hangi dil?
Farsça numāyiş نمايش “gösterme, gösteri, gösteriş” sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça numūdan, numā- نمودن, نما “göstermek, görünmek” fiilinden +iş sonekiyle türetilmiştir.

Berhudar Kürtçe ne demek?​

Farsça berhūrdār (=hayrını gören, kısmetini bulan, iyi gün gören) sözü, Farsça berhūr (=kısmet, nasip, pay, hisse) ve mülkiyet belirten –dār son ekinden oluşmaktadır. Kürtçede berḥudar bi (=hayırlı olsun), pır berḥudarî (=çok mesut olunuz!)

Gong nedir ne anlama gelir?​

Gong kelimesi Türkçe’de “Doğu Asya’ya özgü metal vurmalı çalgı, zil” anlamına gelir. Fransızca ve İngilizce gong “Doğu Asya’ya özgü metal vurmalı çalgı, zil” sözcüğünden alıntıdır.

Gong ne demek TDK?​

Gong ne demek TDK?
1. anlamı (i.) gong, tokmakla vurulunca ses çıkaran yassı bir madeni alet. ,madalya/gonk. 2. anlamı gong.

Temaşa nasıl kullanılır?​

- 1 . Hoşlanarak bakma, seyretme: “Benden evvel çoluk çocuk bütün ev halkı hayvanı temaşaya çıkmışlar.”- M. Ş. Esendal.
- 2 . Oyun, temsil, piyes, tiyatro: “Bazı meddahlar da Karagöz oynatmış, şahbaz, hayalbaz veya hayalî isimleriyle yaşadıktan sonra temaşa hayatımızdan el etek çekmişlerdir.”- S. Ayverdi.

Tamaşa hangi dil?​

Arapça mşw/mşy kökünden gelen tamāşāˀ تماشاء “gezinti, seyran” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça maşā “yürüdü” fiilinin tefāˁul vezni (VI) masdarıdır.

Tevkif ne demek tarih?​

Tevkif ne demek tarih?
”Vakf” kökünden türetilmiş olan tevkif kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Vakf, durdurmak ve alıkoymak anlamına gelirken tevkif sözcüğü de tutuklamak demektir.
 
Nümayiş kelimesi Türkçe'ye Farsça kökenli olan "numāyiş" kelimesinden geçmiştir. Bu kelime "gösteri" anlamına gelmektedir. Nümayiş genellikle gösterişli, dikkat çekici bir şekilde yapılan bir gösteri veya eylemi ifade etmek için kullanılır. Osmanlıca'da da nümayiş kelimesi aynı anlama gelirken, yalanda gösteriş anlamında da kullanılmıştır.

"Gong" kelimesi ise Türkçe'de "Doğu Asya'ya özgü metal vurmalı çalgı, zil" anlamına gelir. Bu kelime Fransızca ve İngilizce "gong" kelimesinden alıntıdır. Geleneksel olarak birçok Doğu Asya kültüründe müzik ve gösteri sanatlarında kullanılan bir enstrümandır.

Temaşa kelimesi ise Türkçe'de "gezinti, seyran" anlamına gelir. Arapça kökenli olan "tamāşā" kelimesinden türetilmiştir. Temaşa genellikle hoşlanarak bakma, seyretme eylemini ifade eder. Ayrıca oyun, temsil veya tiyatro gibi gösteriler için de kullanılabilir.

Tevkif kelimesi ise dilimize Arapçadan geçmiş olup "birini durdurmak ve alıkoymak" anlamına gelmektedir. Günümüzde daha çok hapsetmek, gözetim altında tutmak ve tutuklamak gibi anlamlarla kullanılmaktadır. Kelime, "vukuf" sözcüğünden türetilmiştir ve köken itibariyle durdurma ve alıkoyma eylemlerini ifade eder.
 
Geri
Üst