AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nufus Sayımının Yararları

haberci

Yeni Üye
Nufus Sayımının Faydaları,
Nufus Sayımının Yararları Nelerdir,
nufus sayımı faydası
1kadın erkek nufus oranını belirler
2Okuryazar oranını belirler
3Koy ve kentlerde yasayan insan sayısını belirler
4 Hangi is kollarında ne kadar insan calıstığını belirler
5Calısan ve calısmayan nufus oranını belirler
6Okul cağındaki cocuk sayısını, derslik ihtiyacını ve hastane gibi diğer kurumlara ne kadar ihtiyac
olduğunu belirtir
7Her belediyeye ne kadar butce ayrılacağını ve her ilden kac milletvekili cıkarılacağını belirler

Nüfus sayımının faydaları saymakla bitmez. Öncelikle, nüfus sayımı toplumun sağlık, eğitim, ekonomi ve sosyal hizmetler gibi alanlardaki ihtiyaçlarını belirlemek için oldukça önemlidir. Bazı faydaları şunlardır:

1. Kadın-erkek nüfus oranını belirlemesi: Nüfus sayımı cinsiyet dağılımını belirleyerek toplumdaki kadın ve erkek nüfus oranını ortaya koyar. Bu veriler toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda politika geliştirilmesine yardımcı olur.

2. Okuma yazma oranını belirlemesi: Nüfus sayımı okuryazarlık oranını tespit ederek eğitim politikalarının şekillenmesine ve okuryazarlık seviyesinin artırılmasına katkı sağlar.

3. Köy ve kentlerde yaşayan insan sayısını belirlemesi: Nüfus sayımı şehirlerde ve kırsal kesimde yaşayan insan sayısını belirleyerek kentleşme sürecini izlemeyi ve buna uygun planlar yapmayı sağlar.

4. Hangi sektörlerde ne kadar insanın çalıştığını belirlemesi: Nüfus sayımı ile hangi sektörlerde ne kadar işgücü olduğu ve istihdam alanları belirlenir. Bu da ekonomik politikaların oluşturulmasına yön verir.

5. Çalışan ve çalışmayan nüfus oranını belirlemesi: Nüfus sayımı ile çalışan, işsiz ve ekonomik olarak aktif olmayan kişilerin oranları tespit edilerek sosyal güvenlik politikalarının oluşturulmasında önemli rol oynar.

6. Okul çağındaki çocuk sayısını, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarını belirlemesi: Nüfus sayımı ile okul çağındaki çocuk sayısı, derslik ihtiyacı, sağlık hizmetlerine olan talep gibi konular belirlenerek eğitim ve sağlık hizmetlerinin planlanmasına katkı sağlar.

7. Belediyelere ayrılacak bütçeyi belirlemesi ve milletvekili sayısını tespit etmesi: Nüfus sayımı ile her belediyeye ayrılacak bütçe miktarı, nüfusa göre planlanacak hizmetler ve her il için milletvekili sayısı gibi konular belirlenir.

Nüfus sayımı, toplumun ihtiyaçlarını belirlemede ve stratejik planlamalarda önemli bir veri kaynağıdır. Bu nedenle düzenli aralıklarla yapılan nüfus sayımları toplumun daha iyi bir şekilde gelişmesine katkı sağlar.

Geri