AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nufus sayımı neden yapılır kısaca

haberci

Yeni Üye
Nufus sayımı neden yapılır
Nufus sayımı, ev, meslek, eğitim duzeyi, cocuk sayısı gibi alanları kapsayan ozellikleriyle ulke nufusunun nicel ve nitel durumunu belirlemek amacıyla belirli aralıklarla yapılan sayıma denir
Gercek anlamda cağdaş nufus sayımı 17 yuzyılda geliştirilmiştirNufus sayımı nedenyapılır aşağıdaki maddeleri inceleyiniz;
Nufus Sayımı Neden Yapılır?
Erkekkadın nufusu belirlemek
Kırsalkentsel nufusu belirlemek
Nufus yerleşim yerlerine gore dağılımını belirlemek
Okumayazma oranını belirlemek
Eğitim durumunu belirlemek
Nufusu belirlemek
Nufusun yaşlara gore dağılımını belirlemek gibi amaclarla yapılır

Nüfus sayımı, bir ülkenin nüfusunun nicel ve nitel durumunu belirlemek amacıyla belirli aralıklarla yapılan sayımdır. Nüfus sayımı, çeşitli bilgileri toplayarak bu bilgileri analiz etme ve politika oluşturma süreçlerine ışık tutar. Aşağıda nüfus sayımının neden yapıldığı maddeler halinde sıralanmıştır:

1. Erkek-kadın nüfusunu belirlemek: Nüfus sayımı ile bir ülkenin erkek ve kadın nüfusu arasındaki dengeleri saptamak ve cinsiyet temelli politikalar oluşturmak mümkün olur.

2. Kırsal-kentsel nüfusu belirlemek: Nüfus sayımı, bir ülkedeki kırsal ve kentsel nüfus dağılımını belirleyerek kırsal alanların ve kentsel alanların ihtiyaçlarını değerlendirmeyi sağlar.

3. Nüfusun yerleşim yerlerine göre dağılımını belirlemek: Nüfus sayımı, bir ülkedeki nüfusun şehirler, kasabalar ve kırsal alanlar gibi yerleşim yerlerine dağılımını belirleyerek altyapı hizmetlerinin planlanmasına yardımcı olur.

4. Okuma-yazma oranını belirlemek: Nüfus sayımı, bir ülkedeki okuma-yazma oranını belirleyerek eğitim politikalarının belirlenmesine katkıda bulunur.

5. Eğitim durumunu belirlemek: Nüfus sayımı sonuçları, bir ülkedeki eğitim düzeyini belirlemeye yardımcı olur ve eğitim politikalarının oluşturulmasında önemli bir veri kaynağı oluşturur.

6. Nüfusu belirlemek: En temel amaçlardan biri olan nüfus tespiti, bir ülkenin nüfus yapısı hakkında genel bir fikir verir ve demografik analizler için önemli veriler sağlar.

7. Nüfusun yaşlara göre dağılımını belirlemek: Nüfus sayımı, bir ülkedeki yaş gruplarının dağılımını belirleyerek yaşlanma oranını, genç nüfusun oranını ve demografik trendleri analiz etmeyi sağlar.

Bu sebeplerden dolayı nüfus sayımları düzenli aralıklarla yapılır ve ülkelerin gelişim planlamalarında önemli bir rol oynar.

Geri