AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Noterden ihtar cektikten sonra ise gidilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Noterden ihtar çektikten sonra işe gidilir mi?​

İhtarname çekildikten sonra işe gidilmeli mi sorusunun yanıtı her dava için değişebilse de genellikle evet olmaktadır. İşçinin ihbarname çektikten sonra işi terk etmesi ya da görevinin başına geçmemesi hak kayıplarına yol açabilir, iş akdinin işveren tarafından sonlandırılmasına sebep olabilir.
İşten ayrıldıktan sonra kaç gün çalışılır?
Hizmet süresi 6 aydan az süren işçiler için ihbar süresi, 2 hafta (14 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi ihbar süresi, 4 Hafta (28 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan işçiler için ihbar süresi ise, 6 Hafta (42 gün) olarak belirlenmiştir.

Isyerine ihtar ne zaman cekilir?​

Özellikle ticari sözleşmelerden doğan yükümlülüklerin tebliğ edilmesi için ihtar çekme işlemi çokça kullanılmaktadır. Çalışanlar ile işveren aracında işten ayrılma veya göreve son verme sürecinde ortaya çıkan kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi için çalışan tarafından işverene İhtarname çekilebilir.
İstifa eden işçi 15 gün çalışmak zorunda mı?
İşe girerken hiçbir kağıda imza atmamış olsanız da İş Kanununa göre belirsiz süreli iş akdini haklı bir neden olmadan sona erdiren yani istifa eden işçinin, işverene işten ayrılacağını bildirdiği tarihten itibaren ihbar süresi kadar işyerinde çalışması gerekir.
noterden ihtarname çektikten sonra , ihtarname muhataba ulaştıktan sonra ihtarnamede öngörülen süre içerisinde ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmezse (ödeme yapılması, haksız fiilin sonlandırılması gibi) hukuki yollara başvurulacaktır. İhtarnamedeki beyanlar ilerideki olası bir dava sürecinde bağlayıcıdır.
İşçiye noterden ihtarname çektikten sonra ne yapılmalı?
İhtarnamenin tebliği ve süreler : İşçiye işe davet ve mazeret ihtarı gönderildikten sonra derhal noter ile iletişime geçip gönderilen ihtarnamenin barkod numarası alınmalı ve en geç 3-4 gün sonra gonderitakip.ptt.gov.tr adresinden tebligatın işçiye ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilmelidir.

İstifa verdikten sonra ne olur?​

İşçi istifa ettiğinde genel olarak işsizlik ödeneği hakkı olmaz. Ama bazı istifa nedenlerinde işçinin işsizlik ödeneği alma hakkı doğar. 4857 sayılı İş Kanunu madde 24’te sayılan nedenleri gerekçe göstererek istifasını sunan işçi, işsizlik ödeneğine hak kazanır.
Noterden ihtarname çektikten sonra ne yapılmalı?
Noter aracılığıyla ihtarname çektiğinizde noterden mutlaka gönderi takip numarasını almalısınız. Böylece gönderi takip numarasıyla ihtarnamenin gönderi durumunu öğrenebilirsiniz. İhtarnamenin gönderilmesinin akabinde noterden alınan tebliğ şerhi ile de ihtarnamenin muhataba ulaştığı kesinleşmiş olacaktır.

Hangi durumlarda ihtar çekilir?​

Günümüzde genellikle ticari sözleşmelerden doğan yükümlülüklerin tebliğ edilmesi amacıyla ihtar çekilmesi kullanılmaktadır. Bununla birlikte işten ayrılma göreve son verme gibi süreçlerde ortaya çıkan kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi için çalışan tarafından iş veren kişiye ihtarname çekilmesi mümkündür.
Ihbar süresinde işe gitmezse ne olur?
Dolayısıyla ihbar süresi boyunca işçinin yeni iş arama izni hariç, her zamanki gibi işine düzenli olarak gitmesi ve işyerinde çalışması gerekmektedir. Aksi halde işveren için haklı fesih sebebi doğar ve işveren bu sebeple ihbar süresinin dolmasını beklemeden işçiyi İş Kanunun 25/II/g maddesi uyarınca işten çıkarabilir.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bildirimli fesihlerde iş sözleşmesi ihbar süresinin sonunda sona erer. Bu nedenle fesih bildirimini işveren de yapsa süre dolmadan işçi işten ayrılamaz. Aksi takdirde fesih işçi tarafından yapılmış sayılır ve işveren buna dayanarak işçiden ihbar tazminatı talep edebilir.
15 günlük ihbar süresi nedir?
İşçiye iş saati başında işten çıkarılacağı söylenmediği sürece, ihbar süresi bildirimin ertesi gününden itibaren başlamış kabul edilir. İki hafta ihbar süresi olan biri için, bildirimin yapıldığı tarihin ertesi gününden başlayarak 14 gün sayılması gerekir. 14. gün iş sözleşmesi ise, feshedilmiş olur.
 
Geri
Üst