Noter olmak icin ne yapmak gerekir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.115
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Noter olmak için ne yapmak gerekir?​

Noter Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Noter olmak isteyen kişilerin avukatlık stajını tamamlamış olmaları ve avukatlık ruhsatlarını almış olmaları gerekir. Adalet Bakanlığı’na noter olarak başvuruda bulunarak noter belgesini alıp ardından noterlik stajını da tamamlamış olmaları şarttır.

Noterler sayıları neye göre belirlenir?​

Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte noter olanlara Adalet Bakan lığınca kıdemlerine göre sicil numarası verilir. Daha sonra noterliğe atananlara da işe başlama tarihlerine göre sicil numarası verilir.
Noterler özel mi resmi mi?
Türkiye Noterler Birliği, Anayasa’nın 135’inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun’da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Birliğin merkezi Ankara’dadır.
Noter nasıl olunur maaşı?
Noter maaşı ortalama olarak 40.000 TL’dir. Bu rakam, ikinci sınıf noterlerin kazandığı miktardır. Üçüncü sınıf noterler daha az kazanır ve onların maaşları ortalama olarak 25.000 TL seviyelerindedir. Birinci sınıf noterlerin maaşı ise 80.000 TL seviyelerindedir.

Kaç yaşında noter olunur?​

Aşağıdaki şartları taşıyanlar noterlik için başvuruda bulunabilirler. 23 yaşının bitmesi ve 50 yaşından büyük olunmaması gerekir. Sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvuru yapabilir. Hukuk Fakültesinden mezun olunmalıdır.

Noterler neye göre sıralanır?​

Noterlikler dört sınıfa ayrılır. Birinci, ikinci ve üçüncü sınıf noterlikler, Türkiye Noterler Birliğinin mütalaası alınarak Adalet Bakanlığınca sınıflandırılır. Bu sınıflandırmada, her noterliğin yetki çevresi içindeki nüfus, iş yoğunluğu ve noterlik geliri esas tutulur.
Noterlik sırası nasıl öğrenilir?
Türkiye Noterler Birliği (www.tnb.org.tr) ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü (www.higm.adalet.gov.tr) web sayfaları üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.
 
Geri
Üst