AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Not alarak dinlemede amac nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Not alarak dinlemede amaç nedir?​

e) Not Alarak Dinleme: Dinleme sürecinde önceden belirlenen konu veya noktalarla ilgili notların alınması ile gerçekleşen dinleme türü “not alarak dinleme” kapsamında değerlendirilir. Böylece dinlenenlerin daha kolay anlaşılması veya hatırlanması sağlanır.

Dinleme becerileri ve yöntemleri nelerdir?​

Dinleme becerileri ve yöntemleri nelerdir?
Etkili Dinleme Alışkanlıkları
- Dinleme konusunda istekli olma.
- Aktif dinleme.
- Sözel olmayan mesajları dikkate alma.
- Not alma.
- Önemli bilgiye işaret eden ipuçlarına dikkat etme.
- Ön hazırlık yapma.

Şartlanmış dinleme nedir?​

Şartlanmış dinleme nedir?
Şartlanmış Dinleme: Ön yargılı, aynı duygu, kavram arayışı. Savunucu dinleme: Alıngan, suçlayıcı. Tuzak kurucu dinleme: Açık yakalama, zora sokma.

Konusan kişiyi dikkatli dinlemek neden önemlidir?​

Etkili dinleme gerçekleri öğrenmeyi, takım arkadaşlarını anlamayı sağlar ve diğerleriyle arada güven oluşturur. İletişim dinleme ile başlar ve bir çok yanlış anlaşılmaları ve kopuklukları düzenleyici görevi görür. Dinlerken konuşmacı ile göz göze gelmek, iletişimi daha güçlü kılar.

Empati kurarak dinleme nedir?​

Empati kurarak dinleme nedir?
Empati Kurarak Dinleme: *Dinleyenin, kendisini konuşanın yerine koyarak konuşmacının neler hissettiğini, sözlerinin hangi deneyimleri yansıttığını anlamaya yönelik dinleme çeşididir. *Dinleyici bir süreliğine kendi duygu ve düşüncelerinden uzaklaşarak olayları karşısındakinin bakış açısıyla değerlendirir.

Dinlemenin kuralları nelerdir?​

Dinlemenin kuralları nelerdir?
Etkin dinleme kuralları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Mutlak Sessizlik. Bugün sağlıklı bir iletişim kurmanın önündeki en büyük engel, sessizliğin tam olarak sağlanamamasıdır.
- Dikkat dağıtıcı hareketlerden kaçınmak:
- Göz teması kurmak:
- Sabırlı olmak:
- Empati yapmak:
Kutuplaşmış dinleyici nedir?​
Kutuplaşmış dinleyiciler: Varlıkları ile dahi konuşmacıya ya da konuya karşı olumsuz bir tutum sergileyeceklerini bildirmektedirler. Konuşmacıdan tamamen farklı bir görüşe sahiptirler. Bu sebeple sürekli bir tepki durumundadırlar. Dolayısıyla konuşma sırasında bilgileri kanıtlara dayandırmak önemlidir.

Katılımlı dinleme ne demek?​

Katılımlı dinleme ne demek?
Katılımlı dinleme, dinleme sürecinde dinleyicide konu hakkında oluşan soru veya görüşlerin konuşmayı yapan kişiye iletilmesi ve o kişiyle iletişim kurulmasıdır.

Seçici dinleme ne demek?​

Seçici dinleme ne demek?
Dinlenen konuyla ilgili bilgiler arasından ilgi ve ihtiyaca yönelik olanların seçilerek dinlenilmesi seçici dinleme olarak adlandırılmaktadır. Bu dinleme türünde ilgi ve ihtiyacının ne olduğunun dinleme öncesinde açık olarak belirlenmesi gerekir.
 
Not alarak dinleme, dinleme sürecinde belirli konu veya noktalarla ilgili notlar alarak gerçekleştirilen bir dinleme türüdür. Bu yöntem, dinlenen konuların daha kolay anlaşılmasını ve hatırlanmasını sağlar.

Dinleme becerileri ve yöntemleri arasında şunlar bulunmaktadır:
- Dinleme konusunda istekli olma
- Aktif dinleme
- Sözel olmayan mesajları dikkate alma
- Not alma
- Önemli bilgiye işaret eden ipuçlarına dikkat etme
- Ön hazırlık yapma

Şartlanmış dinleme ise ön yargılı, aynı duygu veya kavram arayışı içinde olan bir dinleme tarzıdır. Savunucu dinleme (alıngan, suçlayıcı) ve tuzak kurucu dinleme (açık yakalama, zora sokma) gibi alt kategorileri bulunmaktadır.

Konuşan kişiyi dikkatli dinlemek önemlidir çünkü etkili dinleme, gerçekleri öğrenmeyi ve diğerleriyle güven oluşturmayı sağlar. İletişim dinleme ile başlar ve karşıdaki kişiyle göz teması kurarak iletişimi güçlendirebiliriz.

Empati kurarak dinleme, dinleyenin konuşanın yerine kendisini koyarak onun hislerini anlamaya çalıştığı bir dinleme türüdür. Dinleyici, olaylara karşı konuşmacının bakış açısıyla yaklaşarak empati kurar.

Dinlemenin kuralları arasında mutlak sessizlik, dikkat dağıtıcı hareketlerden kaçınma, göz teması kurma, sabırlı olma ve empati yapma gibi etkin dinleme kuralları bulunmaktadır.

Katılımlı dinleme, dinleyicide konu hakkında oluşan soru veya görüşlerin konuşmacıya iletilmesi ve iletişim kurulması anlamına gelir. Seçici dinleme ise dinlenen konuyla ilgili bilgiler arasından ilgi ve ihtiyaca yönelik olanların seçilerek dinlenilmesini ifade eder. Bu tür dinlemede ilgi ve ihtiyacın belirlenmesi önemlidir.
 
Geri
Üst