AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nosema ari hastaligi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.614
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Nosema arı hastalığı nedir?​

Nosema apis isminde ki hücre içi bir parazit tarafından meydana getirilen ergin arı hastalıklarından olup tüm arı hastalıkları içinde en yaygın olanlarından birisidir. Arıların sindirim sisteminde bozukluk yaparak verim düşüklüğüne yol açarak ekonomik kayıplara neden olur. Bu hastalık arı ölümleri de yapmaktadır.

Arı hastalıklarına yol açan en önemli ortak sebep nedir?​

Arı hastalıklarına yol açan en önemli ortak sebep nedir?
Sterilize edilmemiş temel petekler, arıcıların bizzat kendileri, kullanılan arıcılık kıyafet, alet ve ekipmanları, oğul arıları ile diğer kolonilerin birleşmesi, mikrobu taşıyan ergin arılar, arılık içinde yada arılıklar arasındaki yağmacılık faaliyetleri, hastalıklı eski peteklerin halen kullanılıyor olması hastalığın …

Bal arısı insana zarar verir mi?​

Arıların zehir keseleri vardır ve bazı kişilerde “venom” denilen arı zehrine karşı alerji gelişebilir. Çoğu kişinin önceden bilinen alerjisi olabileceği gibi bazı kişilerde tekrarlayan arı sokmaları sonucunda alerji ortaya çıkabilir. Çok sayıda arı aynı anda sokarsa, o zaman toksik reaksiyon görülebilir.

Arılar neden dumandan kaçar?​

Arılar neden dumandan kaçar?
Bal arıları alarm durumuna geçtiklerinde keskin kokulu feromon (İnsan ve hayvanlarda davranışları düzenleyen ektohormon tipi) yayıyorlar. Duman arıların koku duyusuyla çatışıyor, bundan dolayı arılar feromonların düşük konsantrasyonlarını uzun süre saptayamıyorlar. Bu nedenle de saldırmıyorlar ve kaçışmıyorlar.

Nosema nasıl anlaşılır?​

Huzursuz ve düzensiz davranışlar Zamansız ve isteksiz uçuşlar. Yerde gezinme ve sürünmeler Refleks ve savunma gücü kaybı Hastalığın son döneminde ise sulu turuncu ve kahverengi dışkılama.

Nosemit nasıl kullanılır?​

Nosemit nasıl kullanılır?
KULLANIM KOŞULLARI : 1)HÜCUM DOZU (PÜSKÜRTME İLE UYGULAMA) : 1/20 oranında çözelti hazırlanır.Arıların üzerine temas edecek şekilde çıta aralarına, kovan içerisine ve uçuş tahtası dahil kovanın bütün iç yüzeyine kuru yer kalmayacak şekilde püskürtme yapılır. *Bu uygulama 2’şer gün aralıkla en az 3-4 defa yapılmalıdır.

Arı hastalıkları nelerdir?​

Arı Hastalık Ve Zararlıları
- Amerikan Yavru Çürüklüğü Yavrulu peteklerde düzensiz yavru görünümü vardır.
- Avrupa Yavru Çürüklüğü Kovan açıldığında kokmuş et ya da balık kokusunu andıran koku alınır.
- Kireç Hastalığı
- Nosemosis.
- Varroa.
- Petek Güvesi.
- Eşek Arıları
- Ayı

Arıda yavru çürüklüğü nasıl tedavi edilir?​

Arıda yavru çürüklüğü nasıl tedavi edilir?
Hastalık yeni başlamış ve hemen farkına varılmış ise, ilaçla tedavisi mümkün olabilmektedir. Bu durumda koloni, dezenfektan olarak kullanılan bazı kimyasal maddelerin yardımı ve ilaç olarak kullanılan bazı antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ancak hastalığın ileri dönemlerinde ilaçla tedavinin yararı yoktur.

Arı sokması insanı öldürür mü?​

“Çoğu insanın ciddiye almadığı arı sokmaları, böbrek, kalp kası ve damar iltihaplarına yol açabilir, hatta bazı durumlarda ölüme de neden olabilir”
 
Nosema arı hastalığı, Nosema apis adındaki bir hücre içi parazit tarafından meydana getirilen ergin arı hastalıklarından biridir. Arıların sindirim sisteminde bozukluk yaratarak verim düşüklüğüne ve ekonomik kayıplara neden olabilir. Aynı zamanda arı ölümlerine de yol açabilen yaygın bir hastalıktır.

Arı hastalıklarına yol açan en önemli ortak sebepler arasında sterilize edilmemiş temel petekler, arıcıların lui kendileri, arıcılık ekipmanları, mikrobu taşıyan ergin arılar, eski hastalıklı peteklerin kullanımı gibi faktörler bulunmaktadır.

Bal arılarının insana zarar vermesi genellikle arı zehriyle ilişkilidir. Arıların zehir keseleri bulunur ve ara sıklıkla “venom” denilen zehirlerini insanlara enjekte edebilirler. Bazı kişilerde arı zehrine karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca çok sayıda arı tarafından sokulması toksik reaksiyonlara neden olabilir.

Arılar dumandan kaçar çünkü dumana maruz kaldıklarında alarm durumuna geçer ve keskin koku feromon salgılarlar. Dumandaki kokular arıların doğal feromonlarını etkileyerek onları sakinleştirir ve saldırmalarını engeller.

Nosema hastalığı genellikle huzursuz ve düzensiz davranışlar, isteksiz uçuşlar, yerde gezinme ve sürünme, refleks kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Hastalığın ileri dönemlerinde ise arıların dışkılarında sulu turuncu ve kahverengi renkte değişiklikler olabilir.

Nosemit kullanımı için belirli koşullar bulunmaktadır. Püskürtme ile uygulama yapılacak olan Nosemit çözeltisi belirli oranlarda hazırlanarak arıların temas edeceği alanlara uygulanmalıdır. Uygulamanın belirli periyotlarla tekrarlanması önerilir.

Arı hastalıkları arasında Amerikan Yavru Çürüklüğü, Avrupa Yavru Çürüklüğü, Kireç Hastalığı, Nosemosis, Varroa, Petek Güvesi gibi çeşitli hastalıklar yer almaktadır. Bu hastalıklar arıların sağlığına ciddi zararlar verebilir ve tedavi edilmeleri gerekebilir.

Yavru çürüklüğü hastalığıyla karşılaşıldığında, hastalığın erken dönemlerinde ilaçla tedavi mümkün olabilirken ileri dönemlerde tedavi etkisiz olabilir. Buna ek olarak, arı sokmaları ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve bazı durumlarda ölümcül olabilir, bu nedenle arı sokmalarına dikkat edilmelidir.
 
Geri
Üst