AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Norton esdeger devresi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.765
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Norton eşdeğer devresi nedir?​

Norton eşdeğer devresi, bağıımsız akım kaynağına paralel bir Norton eşdeğer direncinden oluşur. Bu eşdeğer devre, Thevenin eşdeğeri devresine kaynak dönüşümü uygulanarak çıkarılabilir. Bu sayede Norton akımı ilgilenilen terminallerdeki kısa devre akımına eşit olup, Norton direnci ile Thevenin direnci aynıdır.

Thevenin eşdeğer devresi neden kullanılır?​

Thevenin teoremi sistemi elektrik hesaplamalarında en sık kullanılan teoremlerden biridir. Çok büyük bir elektrik devrelerinin sonundaki bölümünden geçmekte olan akımı hesaplamak amacı ile Thevenin teoremi ve de eşdeğer devresi kullanılmaktadır.

Norton akımı nedir?​

Norton akımı nedir?
Herhangi iki noktadan uçları kısa devre edildiğinde geçen akım kaynak akımıdır. Gerilim kaynağı kısa devre edildiğinde, iki nokta arasındaki direnç eşdeğer dirençtir.

Norton teoremi nasıl bulunur?​

Norton Teoremi Özeti
- Yük direnci R L’yi veya ilgili bileşeni çıkarın.
- Tüm voltaj kaynaklarını kısa devre yaparak veya tüm akım kaynaklarını açık devre yaparak R S’yi bulun.
- 3. A-B çıkış terminallerinde bir kısa devre bağlantısı yaparak IS ‘yi bulun.
- 4. R L yük direncinden geçen akımı bulun.

Thevenin ve Norton teoremleri ne tür devrelere uygulanabilir?​

Thevenin Ve Norton Teoremleri: Devre analizinde, çoğu zaman analizi yapılan devrenin akımının veya geriliminin bulunması istenir. İlgilenilen elemanın akımını veya gerilimini bulmak için, Çevre Akımları yöntemi ya da Düğüm Gerilimleri yöntemi kullanılabilir.

Norton direnci nasıl hesaplanır?​

Norton direnci nasıl hesaplanır?
Norton teoremi kimdir?​
Norton Teoremi, benzer bir yöntem olan Thevenin teoreminin uzantısıdır. Teorem 1926 yılında birbirinden bağımsız olarak; Siemens firmasından Hans Ferdinand Mayer (1895-1980) ve Bell Laboratuvarları’dan Edward Lawry Norton (1898-1983) tarafından geliştirilmiştir.
Maksimum güç nasıl hesaplanır?​
İç dirence sahip herhangi bir kaynaktan bir yüke maksimum güç transferi yapılabilmesi için yük empedansı kaynak iç empedansının kompleks eşleniği olmalıdır. Buna maksimum güç transferi teoremi denir. denkleminde RL yerine RS yazıp gerekli sadeleştirmeyi yaparsak, maksimum gücü; olarak buluruz.
 
Norton eşdeğer devresi, bağımsız akım kaynağına paralel bir Norton eşdeğer direncinden oluşur. Bu devre, Thevenin eşdeğer devresine dönüştürülerek elde edilebilir. Norton akımı, bağımsız akım kaynağının iki noktası kısa devre edildiğinde geçen kaynak akımını ifade eder. Ayrıca, Norton direnci, aynı devredeki Thevenin direncine eşittir.

Thevenin teoremi, elektrik hesaplamalarında sıkça kullanılan bir teoremdir. Büyük elektrik devrelerindeki bölümlerde geçen akımı hesaplamak amacıyla kullanılır. Thevenin ve Norton teoremleri genellikle devre analizinde kullanılır.

Norton teoremi, 1926 yılında bağımsız olarak Hans Ferdinand Mayer (Siemens) ve Edward Lawry Norton (Bell Laboratuvarları) tarafından geliştirilmiştir. Norton Teoremi, Thevenin teoreminin uzantısı olarak kabul edilir.

Maksimum güç transferi teoremi ise, iç dirence sahip bir kaynaktan bir yüke maksimum güç aktarabilmek için yükün kaynağın iç direncinin kompleks eşleniği olması gerektiğini ifade eder. Bu teorem, güç sistemlerinde verimliliği artırmak için önemlidir.

Norton direnci hesaplanırken, devreden bağımsız akım kaynağı kaldırılarak yapay bir kısa devre oluşturulur. Böylece devrenin Norton eşdeğer direnci bulunabilir.

Bu teoremler genellikle devre analizi yapılırken kullanılır ve devrenin belirli noktalarındaki akım veya gerilim hesaplamalarında önemli bir rol oynarlar.
 
Geri
Üst