AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Norolojik tortikolis nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Nörolojik tortikolis nedir?​

Tortikollis veya “eğri boyun”; boynun öne ve yana doğru hareketini yaptıran sternokleidomastoid (SKM) kasının hafif kasılı durmasıyla oluşan klasik baş pozisyonudur. Konjenital olarak meydan gelen müsküler tortikollis dışında birçok nörolojik hastalıkta, görme, işitme bozukluklarında tortikollis görülebilir lit.
Tortikolis ameliyatı ne zaman yapılır?
Hasta önceleri 1 daha sonraları 2 aylık aralarla kontrol edilir. Uygun tedaviden sonra tam düzelme sağlanır. Cerrahi tedaviye nadiren gerek olur. Cerrahi tedavi; uygun yapılmayan konservatif tedavi sonucu kısa kas ve ilerleyici yüz asimetrisi gelişen ve bir yaşını geçmiş hastalarda 12-15 aylıkken yapılır.
Tortikollis tedavi edilmezse ne olur?
Tortikollis Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur? Uygun tedavi yapılmaz ise zamanla olarak kafanın arkasında düzleşme ve yüzde asimetri görülebilir. Tedavide 1 yaşa kadar uygun fizik tedavi uygulandığında deformite büyük oranda düzelir. 1 yaştan büyük olgularda cerrahi tedavi gündeme gelir.

Bebeklerin boyun kasları ne zaman gelişir?​

Bebekler genellikle 2. aylarında yüzüstü yatarken kısa süreliğine de olsa başlarını kaldırıp etrafa bakabilirler. 4 aylık olduklarında oturur pozisyondayken başlarını desteksiz bir biçimde tutabilirler. Boyun kaslarının tamamen gelişmesi ve güçlenmesi 6. aya kadar devam eder.
Tortikolis hangi doktor bakar?
Bebeklerde boyun eğriliğinin nedeni tam olarak bilinmemektedir fakat doğum sonrası bebekte oluşan komplikasyonların ve gelişim sürecinin tam olarak tamamlanmasının neden olduğu düşünülmemektedir. Yeni doğan bebeğinizde, boyun eğriliği var ise ortopedi uzmanından görüş alınmalıdır.
Bebeklerde boyun eğriliği hangi bölüm bakar?
Mutlaka bir Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına başvurmalıdır. Doğumdan hemen sonra fark edilirse 6. aya kadar annenin yapacağı egzersizlerle tamamen düzeltilebilir. Bebeğin yatağı, mutlaka eğriliğin aksi yönüne boynunu döndürmesi sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır.
 
Geri
Üst