AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Norolojik sorun nasil anlasilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Nörolojik sorun nasıl anlaşılır?​

Nörolojik hastalıkların genel belirtileri:
- Bacaklarda sızlama ve boşalma hissi.
- Konuşmada ve anlamada problem yaşama.
- Tekrarlayan baş ağrıları
- Bayılma.
- Çift görme.
- Bulanık görme.
- Aniden şaşılık gelişmesi veya göz kayması
- Denge bozuklukları

Fokal nörolojik bulgu ne demek?​

Fokal nörolojik bulgu ne demek?
Yapısal hasarlar (strüktürel hasarlar, fokal lezyonlar) Bu durumda sinir sisteminin belli bir bölgesinde bir lezyon oluşmuştur. Lezyonun oluştuğu bölgenin fonksiyonları bozulduğundan, hastada o bölgede lezyon varlığını gösteren fokal nörolojik bozukluklar ortaya çıkar.

Ellerden birisinin kişinin kontrolü dışında hareket etmesine sebep olan nörolojik sendrom hangi isimle anılır?​

Literatürdeki adı ile Aline Hand Syndrome yani yabancı el sendromu olarak bilinen bu nörolojik sendromda, hastalar ellerinden birinin kendi kontrolleri dışında sanki bir başkasına aitmiş gibi hareket ettiğini belirtmişlerdir.

Nörolojik değerlendirmede neye bakılır?​

Nörolojik değerlendirmede neye bakılır?
Standart bir nörolojik muayene öykü alma, bilinç ve yüksek kortikal fonksiyonların muayenesi, kraniyel sinirler, motor sistem, duysal sistem, refleksler, serebeller muayene ve sinir germe testlerinden oluşur.
Nörolojiye Ne zaman gidilir?​
Eğer hasta beyin ya da sinir sistemiyle bağlantılı sorunlar yaşıyorsa bir nöroloğa yönlendirilir. Örneğin nöbet, kafa karışıklığı, duyu değişiklikleri, baş ağrısı, kas ve koordinasyon sorunları ya da kafa travması gibi sorunlarda mutlaka bir nöroloğa başvurmak gerekir.

Nöropsikiyatrik belirtiler nelerdir?​

Nöropsikiyatrik belirtiler nelerdir?
Önemli belirtiler arasında delüzyonlar, halüsinasyonlar, duygu durum bozuklukları, ajitasyon/eksitasyon, psikomotor bozukluklar ve kişilik değişiklikleri sayılabilir. Bu belirtiler hastalığın her evresinde hatta klinik olarak demans tanısı konulmadan önce var olabilirler.

Nöroloji ve psikiyatri arasındaki fark nedir?​

Nöroloji sinir sistemi hastalıklarıyla, psikiyatri beyinden kaynaklanan duygu ve davranış bozuklularıyla psikoloji ise insan duygu ve davranışlarıyla ilgilidir.

Nörolojik bulgular nelerdir?​

Nörolojik bulgular nelerdir?
Nörolojik belirtiler 3 kategoriye ayrılıyor: Merkezi sinir sistemi belirtileri: Baş dönmesi, baş ağrısı, bilinç bozukluğu, inme, dengesizlik ve nöbet, uyku bozuklukları Periferik sinir sistemi belirtileri: Tat bozukluğu, koku bozukluğu, görme bozukluğu ve sinir ağrısı, Guillain-Barré sendromu.

Ağır nörolojik hastalıklar nelerdir?​

Nöroloji bölümünde tedavisi gerçekleştirilen hastalıklar
- Beyin damar hastalıkları
- Baş ağrısı (migren, gerilim baş ağrısı ve diğer baş ağrıları tipleri)
- Epilepsi (sara)
- Periferik sinir hastalıkları
- Kas hastalıkları
- Multipl skleroz ve benzeri hastalıklar.
- Uyku bozuklukları
- Baş dönmesi, kulak çınlaması

Nörolojik muayene nasıl yapılır?​

Nörolojik muayene nasıl yapılır?
Nöropsikiyatrik hastalıklar nedir?​
Nöropsikiyatri ya da organik psikiyatri, sinir sistemi hastalıklarına atfedilebilen zihinsel bozukluklarla ilgilenen bir tıp dalıdır. Ortak eğitim almış olan psikiyatri ve nöroloji disiplinlerinden önce geldi ancak psikiyatri ve nöroloji daha sonra bölünmüş ve tipik olarak ayrı ayrı uygulanmaktadır.

Psikiyatri mi nöroloji mi?​

Psikiyatri mi nöroloji mi?
Psikiyatri bir tıp dalıdır. Yine bir tıp dalı olan Nöroloji; epilepsi (sara), serebrovasküler olay (damarsal olaylara bağlı felç), parkinsonizm ve istemsiz hareketler, baş ağrıları, multipl skleroz, kas hastalıkları gibi alanlarda hizmet verir.

Nöroloji doktoru psikiyatri ilaçları yazar mı?​

Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklikle, daha önce nöroloji doktorlarınca reçete edilebilen bu ilaçlar, sadece psikiyatri doktorlarınca yazılabilir hale getirildi.

Beyin ve Sinir Cerrahisi ile nöroloji aynı mı?​

Beyin ve Sinir Cerrahisi ile nöroloji aynı mı?
📌Nöroloji, nöral sistem diye tanımlanan beyin ve omurilik kökenli hastalıkların, ilaç vb. yöntemlerle, cerrahi dışında tedavisini yapan bilim dalıdır. 📌Nöroşirurji (Beyin ve Sinir Cerrahisi) ise; Beyin, sinir ve omurilik cerrahisi olarak bilinir.
 
Nörolojik sorunlar genellikle belli belirtilerle kendini gösterir. Belirttiğiniz genel nörolojik belirtiler arasında bacaklarda sızlama ve boşalma hissi, konuşma ve anlama problemleri, baş ağrıları, bayılma, çift görme, bulanık görme, göz kayması, denge bozuklukları gibi belirtiler yer alır. Bu belirtiler hastada farklı şiddetlerde ve kombinasyonlarda görülebilir ve nörolojik bir değerlendirme yapılmasını gerektirebilir.

Nöroloji ve psikiyatri arasındaki farka gelince, nöroloji genellikle sinir sistemi hastalıklarıyla ilgilenirken; psikiyatri beyin kaynaklı duygu ve davranış bozuklukları ile ilgilenir. Yani, nöroloji daha çok fizyolojik sinir sistemi bozukluklarını ele alırken, psikiyatri daha çok duygusal ve davranışsal bozukluklara odaklanır.

Nörolojik muayene genellikle hasta hikayesi alınmasıyla başlar ve bilinç düzeyi, yüksek kortikal fonksiyonlar, kraniyal sinirler, motor sistem, duysal sistem, refleksler, serebellum muayenesi ve sinir germe testleri gibi çeşitli testlerle devam eder. Bu muayene genellikle nörolojik problemlerin tespitinde ve değerlendirilmesinde önemli bir adımdır.

Ayrıca, nörolojik hastalıkların tedavisini gerçekleştiren nöroloji bölümünde, beyin damar hastalıkları, epilepsi, periferik sinir hastalıkları, kas hastalıkları, multipl skleroz, uyku bozuklukları gibi birçok hastalığın tedavisi yapılmaktadır. Bu hastalıkların belirtileri ve tedavileri nöroloji uzmanları tarafından belirlenir.

Eğer belirtileriniz varsa veya ruh halinizde değişiklikler yaşıyorsanız, bir nöroloji uzmanına başvurmanız önemli olabilir. Uzman bir doktor tarafından yapılacak detaylı bir değerlendirme ile nörolojik sorunlarınızın doğru teşhisi konabilir ve uygun tedavi seçenekleri değerlendirilebilir.
 
Geri
Üst