AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Normlar hiyerarsisinde en ustte hangisi yer alir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Normlar hiyerarşisinde en üstte hangisi yer alır?​

Normlar hiyerarşisini bir piramit ile göstermek oldukça kolaydır. Piramit de bulunan en üst kademede Anayasa yer almaktadır. Bu şekilde de Anayasa hepsini kapsamaktadır.

Normlar hiyerarşisi piramidi neyi ifade eder?​

Bir hukuk düzeninde mevcut olan, anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik gibi normlar, dağınık hâlde ve rastgele değil, alt-alta, üst-üste bulunur. Bu normların arasında altlık-üstlük ilişkisi vardır. Buna “normlar hiyerarşisi” veya “hukuk düzeni piramidi” denir.

Vergi hukukunun bağlayıcı kaynakları nelerdir?​

Vergi hukukunun bağlayıcı kaynakları nelerdir?
Vergi hukukunun bağlayıcı nitelikteki kaynakları; Anayasa, Kanun, Kanun Hükmünde Kararnameler, Uluslararası Vergi Anlaşmaları, Bakanlar Kurulu Kararları, Düzenleyici Genel Tebliğler, Tüzükler, Yönetmelikler, Anayasa Mahkemesi Kararları ve İçtihadı Birleştirme Kararlarından oluşmaktadır.

Anayasanın yazılı kaynakları nelerdir?​

Yazılı kaynaklar anayasa, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmeliktir. Hukukun yazısız kaynakları ise örf ve âdettir.

Hans Kelsenin normlar hiyerarşisi kavramı nedir?​

Kelsen’e göre normatif bir düzen olan hukuk, hiyerarşik yani kademeli bir normlar sistemidir. Temel normdan başlayarak birbirine dayanan normlar hiyerarşik bir sıra içinde ortaya çıkan bir hukuk sistemini oluşturur.

Son Anayasa değişikliği ile Türkiye’de normlar hiyerarşisinde nasıl bir sıralama oluşmuştur?​

Son Anayasa değişikliği ile Türkiye’de normlar hiyerarşisinde nasıl bir sıralama oluşmuştur?
Hukuk düzenimizde normlar hiyerarşisi Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve adsız düzenleyici işlemler olarak sıralanmakta ve denetime esas hiyerarşi de bu şekilde kabul edilmektedir.

Vergi hukukunun bağlayıcı olmayan kaynakları nelerdir?​

II-BAĞLAYICI OLMAYAN (YARDIMCI=İKİNCİL) KAYNAKLAR Yeni vergi normu koyma özelliği taşımayan, ancak vergi hukuku uygulamalarına yön veren, yol gösteren kaynaklara bağlayıcı olmayan kaynaklar denir. Bağlayıcı olmayan kaynaklar mükellefi ve vergi organlarını bağlamaz.

Vergi hukukunun bağlayıcı güçlü kaynakları nelerdir?​

Bağlayıcı (Asli) kaynaklar Vergi hukukunun bağlayıcı nitelikteki kaynakları; Anayasa, Kanun, Kanun Hükmünde Kararnameler, Uluslararası Vergi Anlaşmaları, Bakanlar Kurulu Kararları, Düzenleyici Genel Tebliğler, Tüzükler, Yönetmelikler, Anayasa Mahkemesi Kararları ve İçtihadı Birleştirme Kararlarından oluşmaktadır.

Yazılı kaynakları nedir?​

Yazılı kaynakları nedir?
 
Yazılı kaynaklar genellikle hukuk düzeninde önemli bir yer tutar ve belirli kuralların yazılı metinlerinde ifade edilmesini sağlar. Yazılı kaynaklar, hukuk sistemindeki hiyerarşik yapıya da katkıda bulunur. Hukukun yazılı kaynakları genellikle şunlardan oluşur:

1. **Anayasa:** Bir ülkenin temel hukuk belgesidir ve diğer tüm yasaların üstünde yer alır. Anayasa genellikle devletin yapısını, temel hak ve özgürlükleri, yurttaşların hak ve sorumluluklarını düzenler.

2. **Kanun:** Yasama organı tarafından kabul edilen ve genellikle Anayasa'ya uygun olması gereken yazılı kurallardır. Kanunlar, farklı konularda çeşitli düzenlemeler içerebilir.

3. **Kanun Hükmünde Kararnameler:** Cumhurbaşkanı veya hükümet tarafından yasama yetkisi kullanılarak çıkarılan ve kanun gücünde olan düzenlemelerdir. Kanun Hükmünde Kararnameler genellikle acil durumlar veya belirli konularda hızlı karar alınması gerektiğinde kullanılır.

4. **Tüzük:** Kanunun uygulanmasını gösteren ve genellikle Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan kurallardır. Kanunun ayrıntılarını ve nasıl uygulanacağını belirler.

5. **Yönetmelik:** Bakanlar Kurulu veya bakanlık tarafından çıkarılan ve genellikle tüzüğün uygulanmasını belirleyen kurallardır. Daha detaylı düzenlemeler içerebilir.

Bu yazılı kaynaklar genellikle hukuk sistemlerinin yapı taşlarını oluşturur ve toplumda belirli bir düzenin sağlanmasına yardımcı olur. Yargı organları, bu yazılı kaynaklara uygun olarak kararlarını verir ve hukuki çatışmaları çözer.
 
Geri
Üst