- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 209.980
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Nonketotik Hiperosmolar sendrom nedir?
diyabetus mellitusun akut komplikasyonlarından birisidir. hiperosmolar nonketotik diabet koması, belirgin ketoasidoz’un yokluğunda şliddetli hiperglisemi (plazma glukozu? 600 mg/dl), hiperosmolarite (eosm? 320 mosm/kg) ve dehidratasyon ile karakterizedir.Hiperosmolar sendrom nedir?
Hiperozmolar hiperglisemik sendrom (HHS) hiperozmolar hiperglisemik nonketotik koma veya hiperglisemik dehidratasyon sendromu olarak da adlandırılmaktadır. Orta yaşlı ve yaşlı hastalarda ortaya çıkar. Çoğunda hafif tip 2 diabetes mellitus vardır veya hiç diabet öyküsü olmayabilir.
Insülin infüzyonu nasıl başlanır?
İnsülin infüzyonu nasıl başlanır? a. Kan şekeri 150-220 mg/dL ise 3 ünite IV puşe yapılarak 4 cc/saat (2 ü/saat) infüzyon hızı ile başlanır. b. Kan şekeri 220 mg/dL üzerinde ise 6 ünite IV puşe yapılarak 8 cc/ saat (4 ü/saat) infüzyon hızı ile başlanır. Kan şekeri takibi başlangıçta saatlik olarak yapılır.DKA gelişimi nedir?
Diyabetik Ketoasidoz – DKA, mutlak veya göreceli insülin eksikliğinin olduğu ve bunu kan şekeri yüksekliği (hiperglisemi), sıvı kaybı (dehidratasyon) ve kan asitlik düzeylerine artışın (asidoz) izlediği, acil müdahale gerektiren, çok ciddi bir klinik durumdur. DKA, vücut yeterli insülin üretemediğinde gelişir.
Sık idrara çıkma, aşırı susuzluk hissi, mide bulantısı, kusma, nefeste meyve kokusu ve kan şekeri yüksekliği en yaygın belirtileridir. DKA son derece ciddi bir durumdur ve tedavisi genellikle hastanede yapılır. Belirtilerini iyi öğrenerek ve düzenli keton ölçümü yaparak önleyebilirsiniz.
Kristalize insülin hangi yolla verilir?
A- Kristalize insülinin subkütan uygulanması. Kan glikoz seviyelerine göre kristalize insülin SC 4-6 saatte bir verilir, örneğin 220 mg 1 dl’den büyük değer için 4-6 Ü, 300 mg ldl’den büyük değer için 8-10 Ü.