AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nominal faiz orani enflasyon oraninin altinda oldugunda ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Nominal faiz oranı enflasyon oranının altında olduğunda ne olur?​

Bir ekonomide nominal faiz, yaklaşık olarak reel faiz ile beklenen enflasyon toplamından oluşur. Başka bir ifadeyle; reel faiz, nominal faiz oranından enflasyon oranının arındırılmasıyla bulunur. Yani gerçek faizdir. Örneğin enflasyon oranı yüzde 10 , mevduat faizi oranınız da yüzde 10 ise gerçek faiziniz sıfırdır.

Faiz oranı sıfır olursa ne olur?​

Faiz oranı sıfır olursa ne olur?
Hele faizler de sıfırsa o zaman kredi kullanıp da o malı almanıza gerek yoktur. Bir sonraki yıl da yine sıfır faizle o krediyi alıp geçen yılki fiyattan aynı malı alabilirsiniz. Bu durumda hiç kimse harcama konusunda acele etmez. Öyle olunca da tüketim azalır, talep düşer.

Nominal faiz oranının enflasyondan arındırılmış haline ne ad verilmektedir?​

Nominal faiz oranının enflasyondan arındırılmış haline ne ad verilmektedir?
Reel faiz, bileşik (nominal) faizin, enflasyonun etkilerinin çıkarılması sonucu çıkan faiz oranıdır. Reel faizin (r) bileşik faiz (i) ve enflasyon oranı (f) ile ilişkisi şöyledir: Enflasyonun şişirici, deflasyonun küçültücü etkilerinden basit bir matematiksel işlemle arındırılmış gerçek faiz oranıdır.

Reel faiz neyi ifade eder?​

Reel faiz oranı, gerçek faiz oranı demektir. Enflasyondan arındırılmış faiz oranıdır. Nominal faiz oranının enflasyondan arındırılmış şekline reel faiz denmektedir. Örneğin “6 aylık mevduat faiz oranı yüzde 14” dendiği zaman 6 aylık getirisinin yüzde 7 olduğu anlaşılmalıdır.

Kredi faiz oranlarını belirleme yetkisi kime aittir?​

Kredi faiz oranlarını belirleme yetkisi kime aittir?
5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 144. maddesi, “Merkez Bankası, bankaların ödünç para verme işlemleri ve mevduat kabulünde uygulanacak azamî faiz oranlarını, katılma hesaplarında kâr ve zarara katılma oranlarını, özel cari hesaplar dâhil her türlü işlemlerinden elde edecekleri ücret, masraf, komisyon ve diğer …

Nominal ve efektif faiz nedir?​

Nominal ve efektif faiz nedir?
Nominal ve Efektif Faiz Oranı Kavramları Ancak faiz dönemleri bir yıldan daha kısa ise bir yıl sonunda elde edilen faiz oranı nominal faiz oranından daha büyüktür. Dolayısıyla bileşik faiz etkisini de içeren faiz oranı efektif faiz oranı olarak tanımlanır.

2 reel ve nominal getiri kavramları arasındaki fark nedir?​

Enflasyon ortamında, iki tür faiz vardır. Birincisi ”görünen” (nominal) ikincisi ise ”reel” (gerçek) faizdir. İkisinin arasındaki fark, enflasyonun ana parayı aşındırması kadardır. Diğer bir değişle, görünen faizden, ana para aşınmasını düşersek, geriye ”cari fiyatlarla reel faiz” kalır.

Türkiyede faiz sıfır olursa ne olur?​

Türkiyede faiz sıfır olursa ne olur?
Faizler de sıfırsa o zaman kredi kullanıp da o malı almanıza gerek yoktur. Bir sonraki yıl da yine sıfır faizle o krediyi alıp geçen yılki fiyattan aynı malı alabilirsiniz. Bu durumda hiç kimse harcama konusunda acele etmez. Öyle olunca da tüketim azalır, talep düşer.
 
Merhaba! Nominal faiz oranının enflasyon oranının altında olduğu durumlarda bazı ekonomik etkiler ortaya çıkabilir:

1. **Reel faiz oranı yükselebilir:** Enflasyon oranı nominal faiz oranının altındaysa, reel faiz oranı yükselecektir. Bu durumda tasarruf etmek daha cazip hale gelir ve yatırımların azalmasıyla ekonomik büyüme yavaşlayabilir.

2. **Tüketim azalabilir:** Nominal faiz oranları enflasyon oranının altında olduğunda, tüketicilerin tasarruf yapma eğilimi artabilir. Bu durum tüketim harcamalarının azalmasına ve dolayısıyla ekonomide talep daralmasına neden olabilir.

3. **Yatırımlar düşebilir:** Düşük faiz oranları yatırım yapmayı teşvik ederken, nominal faiz oranının enflasyon oranından düşük olduğu durumlarda yatırımların azalması beklenir. Bu durum ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebilir.

4. **Mevduat sahipleri kayıplara uğrayabilir:** Enflasyon oranı nominal faiz oranından yüksek olduğunda, mevduat sahipleri reel anlamda kayıplar yaşayabilir. Yani mevduat getirisi enflasyonla sınırlı veya ondan düşükse, mevduat yapanlar aslında para kaybederler.

5. **Para talebi azalabilir:** Düşük faiz oranları, paranın değerini düşürerek talep edilmesini artırabilir. Ancak nominal faiz oranının enflasyonun altında olması durumunda, para talebinin azalması ve piyasada likidite sıkıntısı yaşanabilir.

Genel olarak, nominal faiz oranının enflasyon oranının altında olması ekonomik aktivite üzerinde farklı etkiler yaratabilir. Reel faiz oranı, tüketicilerin, yatırımcıların ve mevduat sahiplerinin kararlarını şekillendirirken, bu durum aynı zamanda ekonominin büyüme hızını ve tüketim trendlerini etkileyebilir.
 
Geri
Üst