AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nizami hangi devirde eser vermistir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.341
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Nizami hangi devirde eser vermiştir?​

Nizâmî-i Gencevî (Farsça: نظامی گنجوی; d. 1141 – ö. 1209), Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu şair. Felsefe, edebiyat, astronomi, tıp, geometri gibi alanlarda çalışmalar yapmış bir 12. yüzyıl filozofu ve şairidir.

Genceli Nizami mesnevi kaleme almış mıdır?​

XII. yüzyılda yaşayan ve mesnevî türünün en büyük temsilcilerinden sayılan Genceli Nizâmî, Dîvân’ı ve değişik konularda kaleme aldığı Mahzenü’l-Esrâr, Hüsrev ü Şîrîn, Leylâ vü Mecnûn, Heft Peyker ve İskendernâme adlı mesnevîlerden oluşan Hamse’siyle gerek çağdaşlarına gerekse kendisinden sonra bu türde eser veren …

Nizaminin mesnevileri nelerdir?​

Nizaminin mesnevileri nelerdir?
Henüz hayattayken ün kazanan Nizami en önemli eserini ‘Hamse’ adı altında topladı. Hamse’de, Nizami’nin 1177’de yazdığı ‘Sırlar Hazinesi’, 1180’de yazdığı ‘Hüsrev ve Şirin’, 1188’de yazdığı ‘Leyla ve Mecnun’, 1196’da yazdığı ‘Yedi Güzel’ ve 1197-1209 arasında yazdığı İskendername adlı mesneviler yer alır.

Genceli Nizami Kürt mü?​

Genceli Nizami Kürt mü?
“Öldü işte Kürt köyünde doğan anam, Dünyadaki herkes bu yoldan gidecek.” Nizâmî-i Gencevî, (1141-1209) Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu Kürt şair.

Konularına göre mesneviler nelerdir?​

Mesnevilerde konu değişik olabilir:
- Aşk (msl. Leyla ile Mecnun),
- din-tasavvuf (msl. Mevlid),
- didaktik-ahlaki (msl. Hayriyye-i Nabi),
- savaş ve kahramanlık (msl. Gazavatname),
- bir şehir ve güzel anlatımı (msl. Şehrengiz),
- mizah (msl. Harname),
- ilim (msl. kıyafetname),
- sözlük bilgisi (msl. Tuhfe-i Vehbi) ve.

Şeyhin kimdir?​

Şeyhî (ö. 1431), Kütahya doğumlu 15. asır Türk divan şairi ve tabip. Kendinden sonra gelen birçok şairi etkilemiş bir şairdir. Harnâme adlı hiciv mesnevisi ve Fars edebiyatının ünlü şairi Nizami’nin aynı adlı eserinden Türkçeleştirdiği Hüsrev ü Şîrîn adlı aşk mesnevisi en ünlü eserleridir.

Kaç çeşit mesnevi vardır?​

Kaç çeşit mesnevi vardır?
Altı adet mesnevi türü vardır. Bunlar : 1.Aşk konulu mesneviler: Mesnevilerin konusu aşk, sevgi ve sevgililer hakkındadır. 2.Ahlaki ve öğretici mesneviler: Bu konuda yazılan mesneviler öğüt verici olarak yazılmaktadır.

Şeyhi kimdir Edebi Kişiliği?​

Şeyhi kimdir Edebi Kişiliği?
Şiirlerinde alışılmamış ya da terk edilmiş sözcükleri kullanmaya meraklıdır. İnsan hakları, ilahî ve beşeri adalet gibi konularda yergi dolu şiirler yazmıştır. Tasavvufi bir kişilik olmasına ve tasavvuf eğitimi almış olmasına rağmen eserlerinde tasavvufi öğeler bulunmamaktadır. Din dışı şiirler yazmayı tercih etmiştir.

Şeyhi ne ile ünlü?​

5 mesnevi nedir?​

Nizami’nin hamsesini oluşturan beş mesnevi: Mahzenü’l-Esrâr. Leylî vü Mecnûn. Hüsrev ü Şirin.

Şeyhi Kimdir Kısaca?​

Şeyhi Kimdir Kısaca?

Şeyhi ne demek edebiyat?​

Şeyhi ne demek edebiyat?
15. yüzyılın büyük divan şâiri, sultân-üş-şuarâ. Asıl adı Yûsuf Sinân olan Şeyhî, Germiyan (Kütahya)lıdır. Asıl mesleği tabîblik olması sebebiyle Hekîm Sinân adıyla şöhret kazanan bu büyük şâir Hacı Bayrâm-ı Velî’ye intisâbı dolayısiyle Şeyhî lakabını almış ve böyle tanınmıştır.

Şeyhü ş Şuara olarak anılan kimdir?​

èŞiirleri oldukça sade ve anlaşılırdır. Şeyhü’ş Şuara (Şairlerin Şeyhi) unvanıyla anılır. èRubai nazım şeklini edebiyatımızda kullanan en usta şairdir. èRubailerini Divan’ında toplamıştır.
 
Nizâmî-i Gencevî, 1141-1209 yılları arasında yaşamış ve Fars edebiyatında önemli bir figür olmuştur. Hamse türünün kurucusu olarak kabul edilir ve birçok eser kaleme almıştır. Eserleri arasında Mahzenü’l-Esrâr, Hüsrev ü Şîrîn, Leylâ vü Mecnun, Heft Peyker ve İskendernâme gibi önemli mesneviler bulunmaktadır.

Mesneviler genel olarak farklı konularda yazılabilir. Aşk, din-tasavvuf, didaktik-ahlaki, savaş ve kahramanlık, şehir ve güzellik, mizah, ilim, sözlük bilgisi gibi çeşitli konular mesnevilerde işlenebilir.

Genceli Nizâmî, Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu olarak bilinir ve Kürt kökenlidir. Eserlerinde aşk, tarih ve destan gibi çeşitli konuları işlemiştir.

Şeyhî ise 15. yüzyılda yaşamış Türk divan şairi ve tabiptir. Harnâme ve Hüsrev ü Şîrîn gibi önemli eserlere imza atmıştır. Şeyhî'nin edebi kişiliği insan hakları, adalet ve yergi üzerine odaklanmıştır. Tasavvufi bir kişilik olmasına rağmen eserlerinde tasavvufi öğeler bulunmamaktadır.

Mesneviler genellikle aşk, ahlak, öğretici veya tarihsel konuları ele alabilir. Altı adet mesnevi türü bulunmaktadır ve her biri farklı konuları işlemektedir. Şeyhî'nin şiirleri alışılmamış sözcük kullanımıyla dikkat çeker ve tasavvufi öğeleri eserlerinde bulunmaz.

Şeyhî'nin Şeyhü’ş Şuara (Şairlerin Şeyhi) unvanı ile anıldığı ve rubailerini Divan'ında topladığı belirtilmiştir. Şeyhî'nin basit ve anlaşılır diliyle tanındığı ve rubai nazım şeklini ustaca kullandığı vurgulanmıştır.
 
Geri
Üst