AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Niyetimizin gecerli olma sarti nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Niyetimizin geçerli olma şartı nedir?​

Mâlikîlere göre niyetin geçerli olması için güneşin batmasından itibaren gecenin son kısmına kadar veya fecrin doğması ile birlikte yapılması gerekir. Çünkü sabahleyin, yani oruç ibadetinin başlama vaktinde niyet edilmeyince o günün oruçlu geçirilmeyeceği belirli hale gelmiş olur.
Neden niyet edilir?
Niyetin sözlük anlamına baktığımızda, ”bir şeyi yapmayı zihninde tasarlama, önceden isteyip düşünme” olduğunu görmekteyiz. Niyet belirleyicidir ve yaşadığımız olaylar ona göre şekillenir. Ortaya koyduğumuz niyet ile davranışlarımız birbirinden farklı olursa, sonuçta ister istemez beklenenden farklı olur.

Orucun gecerlilik şartları nelerdir?​

Oruç mükellefiyeti için gerekli olan şartlar; Müslümanlık, ergenlik (bulüğ) ve belli bir aklî olgunluk düzeyinde olmak (akıl) dır. Genel vücûb şartları yanında kişinin ayrıca oruç tutmaya güç yetirecek durumda olması ve yolcu olmaması da şarttır. Bu şartlar orucun edasının vaciplik şartları olarak da adlandırılır.
Niyetsiz namaz kabul olur mu?
“Niyet, namazın şartlarından biridir. Niyet, kalbe ait bir iş olup, kişinin bir şeye karar vermesi, hangi işi ne maksatla yaptığını bilmesi demektir. Namazda muteber olan, kalpteki niyettir. Dil ile söylenmesi müstehab olmakla birlikte söylenmediğinde de namaz geçerli olur. (Merğînânî, el-Hidâye, I, 297).

Bir dilek için nasıl niyet edilir?​

Hacet namazına niyet etmek için “niyet ettim Allah rızası için dört rekat hacet namazı kılmaya” demek gerekmektedir. Ardından ise Allahu Ekber deyip tekbir getirmek getirmektedir. Ardından sureler okunarak namazın kılınmasına başlanmaktadır. Hacet (Dilek) Namazı Ne Zamana Kadar Kılınır?
Nıyet ne demek?
Niyet kelimesi ise ‘amaç’ anlamındadır. Yapmak istediği şey anlamındadır.

Ne yaparsak sevap kazanırız?​

İşte kolay ve büyük sevap kazanmanızı sağlayacak ameller…
Sevaplar günahları yok eder mi?
Eğer sevabımız çok olursa, korkulacak durum kalmaz, çünkü sevablar da günahları siler. Bir âyette mealen, (Elbette hasenat, seyyiatı yok eder) buyuruldu. (Hud 114) [Hasenat her çeşit iyilik, seyyiat ise her çeşit kötülük demektir.]

Niyet nedir örnek?​

Kasıt manasındadır ki, kalbin bir şeyi yapmaya yönelmesi demektir. Şeriatta ise yapılan bir görevle Yüce Allah’a ibadette bulunmayı ve O’na manevi bakımdan yaklaşmayı kastetmektedir. Niyet Hac ve Umre Terimi Olarak Niyet: Niyetin sözlük manası: Bir şeye kalben azim, kasd ve ona yönelmekten ibarettir.
Islamda niyetin önemi nedir?
Kişiye sadece niyet ettiğj şey vardır. Allah katında amellerin (ibadetlerin) sahih olması, kıymetlerinin derecesi, kazanacakları sevap veya ikab, niyetlere bağlıdır. Niyet, yalnız Allah ve O’nun hoşnudluğunu kazanmak ise ameller makbuldür; Allah bunlardan razı olur ve bunlara karşılık sevap vardır.

Niyet ne demek?​

Içinden niyet etmek kabul olur mu?
Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Niyet etmek ne demek?​

➡Niyet Etmek deyiminin anlamı:Bir şeyi yapmayı zihninde tasarlamak, düşünmek.
Niyet nasıl olmalıdır?
Niyet, irade etmek, kastetmek ve azmetmek anlamına gelmektedir. Yani açık bir şekilde kalbin karar vermesi, yapılacak işin ne için yapıldığının açık olarak farkında olunması demektir.

Amelde niyetin önemi nedir kısaca?​

Kur’ân Muhtevȃsı Açısından Niyet ve Önemi İnsan niyet sayesinde ve bilinçli bir idrak vâsıtasıyla, nereye yöneldiğini ne istediğini bilir, ne yaptığını onunla bulma ve elde etme şuuruna ulaşır ki, o şekilde onun gerekliliği, ibâdet ve amel için önemi kendiliğinden ortaya çıkar.
Hadisi kim bir iyilik yaparsa?
“Kim bir hayır işlemek ister de onu yapamazsa, kendisine bir sevap yazılır. Yaparsa on sevap yazılır. Kim de bir kötülük yapmak ister de yapmazsa, ona hiçbir şey yazılmaz. Yaparsa bir tek günah yazılır” (Müslim, Îmân 259).

Niyetsiz ne demek?​

Niyeti olmayan, niyet etmeyen. Oruç tutmayan.
Orucunu bilerek ve isteyerek bozan bir kişi ne yapmalıdır?
Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır.

Sonradan niyet edilen oruç kabul olur mu?​

En geç saat kaça kadar niyet edilir?
Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır.
 
Geri
Üst