AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Niteligi tarla olan yere ev yapilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.829
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Niteliği tarla olan yere ev yapılır mı?​

İmar Kanunu hangi alanlara ne kadar metrekarelik evler yapılabileceğini net şekilde belirlemiş durumdadır. Tarla üzerinde bulunan evlere ya da konutlara İmar Kanunu ne yazık ki izin vermiyor.

Bir tarla imara nasıl açılır?​

Tarım arazilerinin imara açılabilmesi için ise öncelikle tarla arsa cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
Arazi dağıtım projesi hangi illerde?​
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı verdi çiftçilere ücretsiz Hazine arazisi tahsisi başlıyor. Vatandaşlardan hiçbir ücret alınmadan devlete ait olan hazira arazileri çiftçilere tarım için dağıtılacak. Aşama aşama olacak olan dağıtıma ilk olarak Bingöl, Erzurum, Kars, Kayseri, Muş ve Sivas’tan başlanacak.

1 dönüm araziye kaç metrekare ev yapılır?​

1 dönüm araziye kaç metrekare ev yapılır?
Tarlalar , İmar Mevzuatında “imarsız arsa” olarak geçmektedir. Tarlaya yapılabilecek yapı ile ilgili maddeler İmar mevzuatında açıkca söylenmiştir peki bu maddeler nelerdir? – İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5’ini geçmeyecektir. – Yapılan ev yada inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 m2 yi geçmeyecektir.

Niteliği arsa olan yere ev yapılır mı?​

Niteliği arsa olan yere ev yapılır mı?
Cevap: Yapamazsınız. Bir toprakta imar yoksa, üzerine ev yapamazsınız. Yapsanız da kaçak olur. Yani belediye tarafından yıkılabilir.

Yola cephesi olmayan tarlaya ev yapılır mı?​

Kadastro yolu bulunmayan tarla sahipleri mahkemeye baş vurarak komşu parsellerden, geçiş hakkı isteyebilirler. Mahkeme size geçiş hakkı verebilir. Ancak bu geçiş hakkı kadastro yolu anlamına gelmediği için belediye inşaat izni vermeyebilir.

Tarla imara açılırsa ne olur?​

Tarla arsaya dönüşürse küçülür mü? Bilmeniz gereken diğer bir husus, imar uygulaması başladığında, tarlanız %40 oranında kamuya terk yapılacağıdır. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yani bu gün alacağınız 3000 m2 bir tarlanın imar uygulaması yapıldıktan sonra 1.200 m2 Terk yapılacaktır.
Tarlayı arsaya çevirmek için ne yapılmalı?​
Tarla arsa cins değişikliği işleminin yapılabilmesi içinde tarlanın: – 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, – Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olan nitelik “arsa”ya dönüşecektir.

Köyde bulunan hazine arazisi nasıl alınır?​

Köyde bulunan hazine arazisi nasıl alınır?
Hazine arazisi üzerinde hak talep edebilmek için o arazinin kullanıcısı ya da yararlanıcısı olmanız gerekmektedir. Arazi için bir satış bedeli biçilmektedir. İhale kararının sonucu ile satışa uygunluk bulunduğu taktirde peşin veya taksitli olacak şekilde on beş gün içinde ödeme yapılır.

Hangi illerde hazine arazileri satılıyor?​

Hangi illerde hazine arazileri satılıyor?
Antalya, İzmir, Muğla gibi sahil kentlerinin de içinde bulunduğu 28 ilde Hazine’ye ait toplam 472 parça taşınmaz satışa çıkarılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Antalya, İzmir, Muğla ve İstanbul’un da aralarındaki bulunduğu 28 kentte toplam 472 parça Hazine arazisini satışa çıkarıyor.

1 dönüm araziye kaç daire yapılır?​

Emsal uygulamalı imar olduğunu farz edersek o halde aşağıdaki metre karede inşaat ve daire yapılabilir. 1.250 m2 / 83 m2 den 15 adet daire de yapabilirsiniz.

500 metrekare arsaya kaç metrekare ev yapılır?​

Sahip olunan arsanın 500 metrekare; Kaks’ın 1.5 ve Taks’ın 0,20 oranda olduklarını düşünelim. Bu koşullarda; Kaks: 1.5 x 500 = 750 metrekare. Buna göre toplam 750 metrekareden fazla inşaat yapılamıyor.
Hangi arsa üzerine ev yapılır?​
İmarı olmayan toprak parçası olarak adlandırabileceğimiz tarla arazisi bağ, bahçe ya da zeytinlik olabilir. Adından da anlaşılacağı üzere bağ, bahçe ve zeytinlik gibi imarı olmayan arsalara yani tarlaya ev yapılabilir.

Geçit hakkı olan tarlaya ev yapılır mı?​

Geçit hakkı olan tarlaya ev yapılır mı?
22.03.2001 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı genelgesinde bu durum ifade edilmektedir. Geçit hakkı ile imar durumu ve inşaat izni alınması söz konusu değildir.
 
Tarla veya tarım arazisi üzerine ev yapma konusunda oldukça detaylı ve önemli bilgiler verilmiş. Öncelikle belirtmek gerekir ki, İmar Kanunu ev yapımını belirli alanlara ve metrekare limitlerine sıkı sıkıya bağlamış durumda. Tarla veya tarım arazileri üzerine ev yapabilmek için ise arazinin imara açılması gerekmektedir.

Tarla arazilerinin imara açılabilmesi için tarla arsa cins değişikliği işleminden geçmesi gerekmektedir. Bu süreçte tarlanın belirli kriterleri sağlaması ve yapılaşmaya uygun olması gerekmektedir. Ancak, imara açılan tarla arazilerinde %40'a kadar kamuya terk yapılacağı bilgisi de paylaşılmıştır.

Kadastro yolu bulunmayan tarla sahiplerinin mahkemeye başvurarak komşu parsellerden geçiş hakkı isteyebileceği ancak bu hakkın kadastro yolu anlamına gelmediği ve belediyenin inşaat izni vermeme ihtimaline de dikkat çekilmiştir.

Hazine arazileriyle ilgili de bilgiler verilmiş. Köyde bulunan hazine arazileri için hak talep edebilmek için arazinin kullanıcısı ya da yararlanıcısı olmanın önemine vurgu yapılmıştır. Ayrıca, hangi illerde hazine arazilerinin satıldığına dair bilgi de paylaşılmıştır.

Emsal uygulamalı imara göre bir arazide kaç daire yapılacağı gibi detaylı bilgiler de verilmiştir. Ayrıca, sahip olunan arsanın büyüklüğüne göre ev veya bina yapımına ilişkin kaks ve taks oranları hakkında da bilgiler bulunmaktadır.

Son olarak, bir toprağın imarı olmadığı durumda üzerine ev yapmanın kaçak olacağı ve belediye tarafından yıkılabileceği vurgulanmıştır. Geçit hakkı olan bir tarlaya ev yapmanın imar durumu ve inşaat izni alınması gereği hakkında da bilgi verilmiştir.
 
Geri
Üst