- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 256.153
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Nitekim iptal davasına ilişkin kurallar nelerdir?
İptal davasında davacıya ilişkin koşulları “yetenek” ve “menfaat” olarak iki başlık altında inceleyebiliriz. Gerek “davada taraf olma” yeteneği gerekse de “dava açma yeteneği” yönünden iptal davalarına genel kurallar uygulanmaktadır.– İptal Davası sonucu mahkemece verilen iptal kararı hukuka aykırı değildir.?
– İptal davası sonucu mahkemece verilen iptal kararı idari işlemin yerindeliğinin denetlenmesi değildir. İdari yargı yeri bir üst makam işlevi görmez, yalnızca işlemin hukuka aykırılığı nedeniyle iptaline karar verir. – İptal davası sonucunda hukuka aykırı işlem iptal edilir.
İptal davalarıİptal davaları nelerdir?
İdare hukukunda dava türleri genel olarak 3 şekilde inceleme alanı bulmaktadır. Bunları, İptal Davaları, Tam Yargı Davaları ve Yorum Davaları olar ak belirtebiliriz. İptal davaları, yönetimin hukuka uygunluğunu sağlayan yollar olup, bu yolla idarenin hukuka açıkça aykırı işlemleri iptal edilmektedir.Peki iptal edilen idari kararlar nelerdir?
İptal Kararları geriye yürümekte ve böylece idari işlem baştan itibaren hiç yapılmamış sayılmaktadır. Bu durumda iptal edilen idari kararlar esas alınarak yapılan işlemler yok sayıldığına göre idarenin kendiliğinden gerekli düzeltmeleri yapması gerektiği düşünülmektedir.
– İptal kararı sonucunda idari işlem yapıldığı ilk tarihten itibaren ortadan kalkar. İptal Kararları geriye yürümekte ve böylece idari işlem baştan itibaren hiç yapılmamış sayılmaktadır.
Düzenleyici işlemlere karşı iptal davası açılabilir.?
Düzenleyici işlemlere karşı iptal davası, doğrudan Danıştay’da açılabilir. Düzenleyici İşlemin Hukuki Mahiyeti: Düzenleyici işlemler; sürekli, nesnel ( objektif ), soyut ve genel nitelikte hukuk kurulları koyan, bu kuralları değiştiren veya kaldıran idari işlemlerdir.