Nisap miktarı ne demektir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
121.832
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Nisap miktarı, İslam hukukunda, zekât, oruç, hadd (ceza), fitre ve diğer bazı ibadetlerle ilgili olarak belirlenen en düşük sahip olunması gereken miktar veya ölçüyi ifade eder. Nisap, bir kişinin, belirli bir ibadeti yerine getirmekle yükümlü olabilmesi için sahip olması gereken minimum mal varlığı miktarını belirtir.

1.​

İslam’da zekât, malın belirli bir oranının (genellikle %2.5) fakirlere verilmesi gereken bir ibadettir. Zekâtın verilmesi için kişinin sahip olduğu malın nisap miktarına ulaşması gerekir.

Zekât Nisap Miktarı:​

  • Zekât, kişi eğer belirli bir miktarın üzerinde mala sahipse, o zaman zekât vermekle yükümlüdür.
  • Nisap miktarı, altın, gümüş veya para ile ölçülür ve bu miktara ulaşan kişinin zekât vermesi gerekir.
  • Altın için nisap miktarı 20 miskal (yaklaşık 85 gram altın) olarak kabul edilir.
  • Gümüş için nisap miktarı ise 200 dirhem (yaklaşık 595 gram gümüş) olarak belirlenmiştir.
  • Para ve diğer değerli mallar da nisap miktarına eklenebilir.

Zekât Vermek İçin Nisap Miktarı:​

  • Zekât vermek için nisap miktarına ulaşan malın üzerinden bir yıl (hacc al-‘am) geçmesi gerekir. Yani, sahip olunan mal bir yıl boyunca nisap miktarının altında kalmazsa, bu malın zekâtı verilmelidir.

2.​

Ramazan ayında oruç tutma yükümlülüğü, ergenlik çağına gelmiş ve akıl sağlığı yerinde olan müslümanlara farzdır. Ancak bazı durumlarda oruç tutmak zorlaşabilir, örneğin hastalık veya seyahat gibi durumlarda oruç tutulmayabilir ve daha sonra kaza edilmesi gerekir. Orucun nisap miktarı doğrudan bağlamda geçerli olmasa da, zekât gibi farz ibadetlerin yerine getirilmesinin ekonomik bir boyutu vardır.

3.​

Fitre, Ramazan ayında fakirlere verilen, oruç tutan kişinin üzerine düşen bir sadakadır. Fitre, zekâttan farklı olarak oruç tutan kişinin yıl boyunca sahip olduğu malın miktarına bakılmaksızın, Ramazan ayı bitiminde verilir. Fitre için de nisap miktarı belirlenir ve bu miktar üzerinden belirli bir oran verilir.

4.​

Nisap, sadece zekât ve fitre gibi ibadetlerde değil, hukuki ve cezaî bazı durumlar için de kullanılabilir. Örneğin, hadd cezaları (zina, içki içme gibi suçlar) için de belirli bir nisap ve ölçü vardır. Bu durumda, suçlu kişinin mal varlığının belirli bir miktara ulaşması, cezanın uygulanmasında etkili olabilir.

Sonuç:​

Nisap miktarı, İslam’da belirli bir ibadeti yerine getirmek için gerekli olan minimum mal varlığı miktarını ifade eder. Zekât, fitre, oruç ve benzeri ibadetler için bu miktara ulaşmak, kişiye yükümlülük getirir. Nisap, her bir ibadet için farklı bir ölçüyle belirlenir ve o ölçüyü aşan kişiler, ilgili ibadetleri yerine getirmekle sorumlu olurlar.
 
Nisap miktarı, İslam hukukunda çeşitli ibadetlerle ilgili olarak belirlenen en düşük sahip olunması gereken miktarı veya ölçüyü ifade eder. Nisap, bir kişinin belirli bir ibadeti yerine getirmekle yükümlü olabilmesi için sahip olması gereken minimum mal varlığı miktarını belirtir.

1. Zekât kapsamında, malın belirli bir oranının fakirlere verilmesi gereken bir ibadettir. Zekât verilmesi için kişinin sahip olduğu malın nisap miktarına ulaşması gerekmektedir. Zekâtın nisap miktarı altın, gümüş veya para ile ölçülür. Altın için nisap miktarı 20 miskal (yaklaşık 85 gram altın) iken, gümüş için nisap miktarı 200 dirhem (yaklaşık 595 gram gümüş) olarak belirlenmiştir. Para ve diğer değerli mallar da nisap miktarına eklenebilir.

Zekât vermek için nisap miktarına ulaşan malın üzerinden bir yıl geçmesi gerekmektedir. Yani, sahip olunan mal bir yıl boyunca nisap miktarının altında kalmazsa, bu malın zekâtı verilmelidir.

2. Ramazan ayında oruç tutma yükümlülüğü, ergenlik çağına gelmiş ve akıl sağlığı yerinde olan müslümanlara farzdır. Oruçun nisap miktarı doğrudan bağlamda geçerli olmasa da, zekât gibi farz ibadetlerin yerine getirilmesinin ekonomik bir boyutu vardır.

3. Fitre, Ramazan ayında fakirlere verilen bir sadakadır. Fitre, zekâttan farklı olarak oruç tutan kişinin yıl boyunca sahip olduğu malın miktarına bakılmaksızın Ramazan ayı bitiminde verilir. Fitre için de nisap miktarı belirlenir ve bu miktar üzerinden belirli bir oran verilir.

4. Nisap, hukuki ve cezaî bazı durumlar için de kullanılabilir. Hadd cezaları gibi suçlar için belirli bir nisap ve ölçü bulunmaktadır. Suçlu kişinin mal varlığının belirli bir miktara ulaşması, cezanın uygulanmasında etkili olabilir.

Sonuç olarak, nisap miktarı İslam'da belirli ibadetleri yerine getirmek için gereken minimum mal varlığı miktarını ifade eder. Zekât, fitre, oruç ve benzeri ibadetler için nisap miktarına ulaşmak kişiye yükümlülük getirir. Nisap her bir ibadet için farklı bir ölçüyle belirlenir ve bu ölçüyü aşan kişiler ilgili ibadetleri yerine getirmekle sorumludur.
 
Geri
Üst