AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nisanlilik suresi ne kadar olmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Nişanlılık süresi ne kadar olmalı?​

Dolayısıyla günahlardan ve zinadan korunmak için nişanlılık döneminin de çok uzun tutulmaması gerekmektedir. En fazla 3 ay kadar bir süre nişanlı kalınabileceği, sağlık, askerlik gibi durumlar sebebiyle 1-2 ay daha uzatmalar mümkün görülebilir.

Nişanlılık ne zaman başlar?​

1. Karşılıklı Evlenme Vaadi: Nişanlılığın oluşabilmesi için karşılıklı evlenme vaadinin bulunması gerekir. Yalnızca bir tarafın evlenme vaadinde bulunması nişanlılığı oluşturmayacaktır. Evlenme vaadi açık veya zımni şekilde ifade edilmiş olabilir.

Nişanda nikah kıyılır mı?​

Nişanda nikah kıyılır mı?
Nişan, bir evlilik olmayıp evlilik vaadinden ibarettir. Nişanlılık, taraflara evliliğin verdiği yakınlığı, birlikte yaşama hakkını ve yetkisini vermez. Yani mahremiyet bakımından nişanlılar, birbirlerine iki yabancı durumundadır. Bu durum, daima göz önünde tutulmalıdır.

Nişandan sonra düğün ne zaman olur?​

Nişandan sonra düğün ne zaman olur?
Ne kadar erken kavuşulursa o kadar uzun ve mutlu bir hayat yaşanır. Bu nedenle nişan ile düğün arası 1.5 yılı aşmamalıdır.

Nişanlım ile öpüşmek günah mı?​

Fakat nişanlıların flört etmeleri, dost hayatı yaşamaları, dedikoduya mahal verecek şekilde baş başa kalmaları, el ele tutuşmaları ve benzeri İslam’ın onaylamadığı davranışlardan uzak durmaları gerekir (Tirmizi, Fiten 7; Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 310,311, no: 176).

Nişanlı iken telefonla konuşmak caiz mi?​

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun görüşü olarak yer alan makalede tartışma yaratacak şu ifadelere yer verildi: Nişanlıların İslami örtünmeyi gözetmek, başkalarının göremeyeceği bir tarzda yalnız kalmamak gibi dini ölçülere uygun olarak, birbirlerini daha yakından tanımak amacıyla görüşüp konuşmalarında bir sakınca yoktur.

Bir nişan nasıl bozulur?​

Bir nişan nasıl bozulur?
Nişanlılığı sona erdiren haller; evlenme, tarafların anlaşması, bozucu bir şartın söz konusu olduğu durumlarda bu şartın gerçekleşmiş olması, evlenmenin imkansızlaşması (özellikle ölüm), kesin bir evlenme engelinin meydana gelmesi veya tek taraflı olarak nişanlılığı sona erdirme yani nişan bozmadır.

Nişanlanma kaç yaşında olur?​

Nişanlanma kaç yaşında olur?
Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz. Bağlamaz ifadesinden anlaşılması gereken, nişanlanmanın maddi yönüdür. Buna göre nişanlanma yaşı olarak belirlenebilecek bir yaş ya da yaş sınırı yoktur.

Evli olan biri Nişanlanabilir mi?​

Yine, TMK’nın 118. maddesi hükmüne göre; ‘nişanlanma, evlenme vaadiyle olur. ‘ Gerçekte evli olan birisi bir başkası ile yeniden nişanlanma akdi yapamaz. Şayet yapılmış ise, yapılan bu akit geçersiz olup, yasal anlamda nişan akdi olarak kabulü olanaksızdır.

Nişanda takılan para kimde kalır?​

Aksine bir anlaşma ya da o yöreye özgü bir gelenek ya da örf-adet kuralı yoksa ziynetler de takı paraları da kadına aittir. Kanuna göre, kadın rıza verirse bir daha hiç iadesi istenmeyecek şekilde düğündeki ziynet eşyaları kocaya verilebilir.

Nişanlının yanında baş açılır mı?​

Nişanlının yanında baş açılır mı?
Diyanet araya girdi: Nişanlılar baş başa kalmamalı, el ele tutuşmamalıymış Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) nişanlıların flört etme ‘dost hayatı’ yaşama, dedikoduya mahal verecek biçimde baş başa kalma, el ele tutuşma gibi ‘İslam’ın onaylamadığı’ davranışlardan uzak durmasını istedi.

Nişan hangi durumlarda bozulur?​

Nişan hangi durumlarda bozulur?

Nişanlanmanın hükümleri nelerdir?​

Nişanlılık, evlenme ile sonuçlanmış ise bundan sonra evlilik hükümleri geçerli olacaktır. Nişanlılık evlenme harici bir sebepten dolayı sona ermişse, hediyelerin geri verilmesi hususu ortaya çıkar. Türk Medeni Kanunu’nun 122. maddesi hediyelerin geri verilmesi borcunu düzenlemiştir.

Nişan atılırsa ne olur?​

Malikilere göre, hediyelerin durumu, nişanı bozanın erkek veya kız oluşuna göre değişiklik göstermektedir. Eğer nişanı erkek bozmuşsa hiçbir hediyeyi geri alamaz. Hatta hediyenin mevcut oluşu veya tüketilmiş bulunması da sonucu etkilemez. Eğer vazgeçen kızsa, erkeğin hediyeleri geri alması caizdir.

Nişan bozulunca takılar kimde kalır Diyanet?​

Nişan bozulunca takılar kimde kalır Diyanet?
Yargıtay içtihatlarına göre nişanın bozulması halinde alışılmışın dışındaki hediyeler aynen, mevcut değilse mislen geri verilir. Ancak alışılmış (mutat) kural olarak giymekle, kullanılmakla eskiyen ve tüketilen (elbise, ayakkabı gibi) eşyaların iadesi istenemiyor.

Nişanlanmanın amacı nedir?​

Nişanlanmanın amacı nedir?
Nişanlanma, aralarında evlenme engeli bulunmayan farklı cinsten iki kişinin karşılıklı olarak evlenme vaadinde bulunduğu iki taraflı bir hukuki işlemdir. Nişanlanmanın küçüğü ve kısıtlıyı bağlayabilmesi için yasal temsilcilerinin nişanlanmaya yönelik irade açıklamasına izin vermiş olması gereklidir.

Nişanlanmanın hukuki niteliği nedir?​

Medeni kanuna göre nişanlanma evlenme vaadidir. Ancak bu evlenme vaadinin hukuki niteliği hakkında farklı görüşler vardır. Bir görüşe göre nişanlanma: ilerde evlilik sözleşmesi yapılacağını taahhüt eden bir ön sözleşme; diğer bir görüşe göre tarafların aynı yönde almış olduğu bir karardır.

Düğün gününü kim belirler?​

Önce erkek tarafı kız tarafına gelin görmeye giderler ve çeşitli hediyeler götürürler. Kız tarafının yaptığı yemek ve tatlılar ikram edilir. Erkek evinden kız evine kayınpeder olacak kişi gider, düğün tarihini belirlerler.

Nişanda erkek tarafı kıza ne takar?​

Nişanda erkek tarafı kıza ne takar?
Nişanda Geline Ne Takılır? Erkek tarafı geline kolye ve küpeden oluşan bir takı seti hediye eder. Gelen diğer davetlilerin takı takıp takmayacağı ise aileler arasında konuşulup belirlenir. Geline de set haricinde 2 ya da 3 tane bilezik de takılabilir.

Nişanda kuaför parasını kim verir?​

Nişanda kuaför parasını kim verir?
– Nişan alışverişi sırasında kız tarafının bohçalık eşyalarını ve nişan kıyafeti, ayakkabı ve gidilecekse kuaför masraflarını erkek tarafı karşılar.
 
Nişanlılık süresi ve nişanlılık ile ilgili detaylar konusunda bilgilendirici yazılar paylaşılmış. Nişanlılık süresi genellikle 3 ay olarak belirtilmiş ve bu sürenin sağlık veya askerlik gibi durumlarda biraz daha uzatılabileceği ifade edilmiş. Nişanlı olmak için karşılıklı evlenme vaadinin bulunması gerektiği belirtilmiş ve nişanın evlilik vaadinden ibaret olduğu vurgulanmıştır.

Nişanlanmanın ardından düğün tarihinin en fazla 1.5 yıl arayla gerçekleşmesi önerilmiş. Ayrıca nişanlılar arasında flört etme, el ele tutuşma gibi davranışlardan kaçınılması gerektiği belirtilmiş. Nişanlılar arasında telefonla konuşmanın günah olmadığı, dini ölçülere uygun olarak birbirlerini tanımak amacıyla görüşmelerde sakınca olmadığı ifade edilmiş.

Nişanı bozan haller ve nişanın bozulması durumunda takılara ilişkin bilgiler de paylaşılmış. Ayrıca nişanın hukuki niteliği, nişanlanmanın amacı ve nişanda erkek tarafının kıza takacağı hediyeler de açıklanmış. Nişanın bozulması durumunda alışılmışın dışındaki hediyelerin geri verilmesi gerektiği belirtilmiş.

Son olarak, düğün gününü belirleme süreci, nişanda erkek tarafının kıza takacağı hediyeler ve nişanda kuaför masraflarını kimin karşılayacağı konularına da değinilmiş. Bu yazılar nişanlılık süreci ve nişan öncesinde dikkat edilmesi gereken konular hakkında faydalı bilgiler içermektedir.
 
Geri
Üst