AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nisanlilik donemi ne kadar surmeli?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Nişanlılık dönemi ne kadar sürmeli?​

Bu durumda gençlerin kişiliğini olumsuz yönde zarar vermektedir. İdeal olan 5-6 ay süren nişanlılık dönemidir. Bu dönemde evliliğin gizemi bozulmaz ve evlilik çiftler için daha heyecan veren daha değerli bir kurum olarak varlığını koruyacaktır.

En fazla kaç yıl nişanlı kalınır?​

Dolayısıyla günahlardan ve zinadan korunmak için nişanlılık döneminin de çok uzun tutulmaması gerekmektedir. En fazla 3 ay kadar bir süre nişanlı kalınabileceği, sağlık, askerlik gibi durumlar sebebiyle 1-2 ay daha uzatmalar mümkün görülebilir.
Nişan bozulunca altınlar kimde kalır?​
Giymekle, kullanmakla eskiyen eşyalar alışılmış hediye sayılır. Bunlar geri istenemez. Nişan yüzüğü dışında kalan tüm altınlar, takılar ve ziynet eşyaları ise geri istenebilir. Nişan hediyelerinin geri istenebilmesi için, davanın nişanın bozulmasından itibaren 1 yıl içinde açılması gerekir.

Nişanlıyken el ele tutulur mu?​

Nişanlıyken el ele tutulur mu?
“Nişanlıların flört etmeleri, dost hayatı yaşamaları, dedikoduya mahal verecek şekilde baş başa kalmaları, el ele tutuşmaları ve benzeri İslam’ın onaylamadığı davranışlardan uzak durmaları gerekir (Tirmizî, Fiten 7; Ahmed b. …

Nişanlı olmak ne demek?​

Nişanlı olmak ne demek?
Nişanlılık, dinimizce teşvik edilen evliliğe ve aile kurmaya giden yolun bir mertebesidir. Bu, esasen evliliğe şuurlu bir şekilde hazırlanmak anlamına gelir. Nişanlanmanın diğer bir önemi de taraflar arasında herhangi bir evlenme engelinin bulunup bulunmadığını tespit etme imkanını sağlamasıdır.

Söz ve nişan arasındaki fark nedir?​

nişanlılık çiftlerin birbirine evlilik sözü vermesi ile olur. yüzüğe, törene, kız istemeye gerek yoktur. örfi olarak nişan büyük bir tören şeklinde yapılıyor. söz ise istemeden hemen sonra yüzük takma ile oluyor.

1 yıl sözlü kalınır mı?​

düğün hazırlıkları için gerekli sürenin ortalama bir yıl olduğunu belirtebiliriz. Sözlü veya nişanlı kalma süresinin ideali için de bu süre geçerlidir. Ailelerin birbirini tanıması, birer birer düğün hazırlıklarının tamamlanması için ortalama bir yıl nişanlı kalınabilir.
Nişanlıyken görüşmek caiz mi?​
Nişanlıların İslami örtünmeyi gözetmek, başkalarının göremeyeceği bir tarzda yalnız kalmamak gibi dini ölçülere uygun olarak, birbirlerini daha yakından tanımak amacıyla görüşüp konuşmalarında bir sakınca yoktur.

Nişan bozulursa takılar ne olur?​

Nişan bozulursa takılar ne olur?
Nişanın bozulması halinde alışılmışın dışındaki hediyeler aynen, mevcut değilse mislen geri verilir veya karşılığı sebepsiz zenginleşme kurallarına göre geri istenir. Yargıtay’ın yerleşik uygulamalarına göre nişan yüzüğü dışında kalan tüm altın, takı ve ziynet eşyaları mutat dışı hediye olarak kabul edilmiştir.

Nişanda takılan takılar kime ait?​

Nişanda takılan takılar kime ait?
Nişan töreni akraba ağırlıklı olacağı için takmak isteyenler tabii ki takabilir. Bu törende asıl takılar gelin ve damat aileleri tarafından takılır. Bazı bölgelerde gelin adayına gümüş veya inci takılar takılsa da genel olarak altın tercih edilir.

Nişanlıyken el ele tutuşmak günah mi?​

“EL ELE GEZMEK GÜNAH” Fetvada nişanlılara şu uyarılar yapıldı: “Nişanlıların flört etmeleri, dost hayatı yaşamaları, dedikoduya mahal verecek şekilde baş başa kalmaları, öpüşmeleri, el ele tutuşmaları ve benzeri İslam’ın onaylamadığı davranışlardan uzak durmaları gerekir.”

Nişanlımla el ele tutuşmak günah mı?​

Fakat nişanlıların flört etmeleri, dost hayatı yaşamaları, dedikoduya mahal verecek şekilde baş başa kalmaları, el ele tutuşmaları ve benzeri İslam’ın onaylamadığı davranışlardan uzak durmaları gerekir (Tirmizi, Fiten 7; Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 310,311, no: 176).
 
Nişanlılık dönemi ile ilgili çeşitli konuları detaylı bir şekilde ele almışsınız. Evlilik öncesinde nişanlılık süresi, nişanın bozulması durumunda altınlar kimde kalır, nişanlılar arasındaki ilişki ve davranışlar gibi konular önem taşıyor.

Nişanlılık dönemi her çift için farklı olabilir, ancak genel olarak belirtilen süreler göz önünde bulundurulabilir. Nişanlılık döneminin fazla uzun olmaması önerilir çünkü evliliğin gizemi bozulabilir ve günahlardan korunmak için önemli bir süredir.

Nişanın bozulması durumunda altınlar, takılar ve ziynet eşyaları geri istenebilir. Nişan yüzüğü dışındaki tüm altınlar alışılmış dışı hediye olarak kabul edilir ve geri istenebilir. Nişanın bozulması sonrasında bu tür detaylar önem kazanabilir.

Nişanlılar arasındaki ilişki ve davranışların İslami prensiplere uygun olması da önemlidir. Flört etmek, dedikoduya mahal verecek davranışlardan kaçınmak, el ele tutuşma gibi konularda dini ölçülere dikkat etmek gerekebilir. Çiftler arasındaki iletişim ve yakınlaşma sürecinde dini değerleri göz önünde bulundurmak önemlidir.

Nişanlılık süreci, evliliğe hazırlık yapmak ve taraflar arasındaki ilişkiyi daha da güçlendirmek için önemli bir zaman dilimidir. Bu süreci dini ve toplumsal değerlere uygun şekilde yaşamak çiftlerin mutlu bir evlilik için sağlam bir temel oluşturabilir.
 
Geri
Üst