Nisanlanmanin sartlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.957
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Nişanlanmanın şartları nelerdir?​

Nişanlanmanın Şartları:

Nişanlanma hangi hukuka girer?​

Nişanlanma, bir aile hukuku sözleşmesi olup, TMK’nın 118’inci maddesinde düzenlenmiş ve şekil şartı koyulmamıştır. Nişanın hukuken geçerli olması için belli bir ritüel içinde yapılmış olması, nişanın duyurulması (ilan edilmesi) ve aile bireylerinin şahitliği çerçevesinde yapılması gerekmektedir.
Nişanlılık yasal mı?
Bir başka görüşe göre ise nişanlılık, aile hukukuna tabi kendine has bir sözleşmedir. Nişanlanmanın kurulması için, tarafların iradelerinin karşılıklı ve birbirine uygun olması yeterlidir. Nişanlanma rızaya dayalı bir sözleşmedir ve geçerliliği herhangi bir şekle tabi değildir.
Nişanlanma evlenme vaadiyle olur hangi hukuk kuralıdır?
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu 6- TMK m. 118/1: Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur.

Nişanlanmada bozucu şart nedir?​

Nişanlılığın belirli bir süre içinde evlenme şartına bağlanması mümkündür. Böylelikle, belirli bir sürede evlenmenin gerçekleştirilmesi nişanlanma açısından bozucu şart olarak kabul edilmiş olur. Belirlenen sürede evlenme gerçekleştirilmezse nişanlanma hukuken sona ermiş olmaktadır.

Nişanlanma hukuki bir işlem midir?​

Nişanlanmanın hukuki anlamı, farklı cinsten iki kişinin evlenme niyetiyle karşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamalarında bulunmaları, diğer bir deyişle karşılıklı evlenme vaadidir. Nişanlanma aile hukuku kapsamında bağımsız bir medeni hukuk sözleşmesidir.
Kimler Nişanlanamaz?
Herhangi bir kesin evlenme engeli, nişanlanma akdini geçersiz kılar. Örneğin, evlenme engeli hısımlık, akıl hastalığı, evlatlık ilişkisi, mevcut bir evlilik vb. Kesin olmayan evlenme engeli, nişanlanmanın geçerliliğini etkilemez.
Taraflardan birinin evli olması nişanlanmaya engel mi?
MK 118 gereğince nişanlanma, evlilik vaadiyle kurulur. Bu sebeple nişanın kurulabilmesi için öncelikli koşul, tarafların birbirlerine evlilik vaadinde bulunmuş olmasıdır. Nişanlanacak kişilerin aralarında evlilik engelinin bulunmaması ve farklı cinsiyetlere sahip olması da gerekir.

Taraflar arasında nişanlanma ne zaman olur?​

Nişanlanma için belirli bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Tarafların, ayırt etme gücüne sahip olması nişanlılık için yeterlidir. Ancak MK 118 gereğince nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz.

Nişanlanma bozucu şarta bağlanabilir mi?​

Evlilik öncesi son aşama olarak da nitelendirilebilir. Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz. Evlenme sözleşmesinden farklı olarak nişanlanma sözleşmesi geciktirici veya bozucu şarta bağlanabilir.
 
Geri
Üst