- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Nişanlanmak ne oluyor?
Nişanlanma, aralarında evlenme engeli bulunmayan farklı cinsten iki kişinin karşılıklı olarak evlenme vaadinde bulunduğu iki taraflı bir hukuki işlemdir. Nişanlanmanın küçüğü ve kısıtlıyı bağlayabilmesi için yasal temsilcilerinin nişanlanmaya yönelik irade açıklamasına izin vermiş olması gereklidir.Dinde nişan nedir?
Evlilik öncesinde bir çeşit sözleşme niteliğinde sayılan nişan, İslamiyet’te de var olan bir durumdur. Nitekim Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), Hz. Aişe validemiz ile 3 sene nişanlı durduktan sonra evlenmiştir. Bu durumu göz önünde bulundurduğumuzda nişanlılık döneminin sünnet sayıldığını düşünebiliriz.Nişanlılık ne zaman başlar?
Nişanlanma ile kadın ve erkek arasında ”nişanlılık” denilen hukuki ilişki meydana gelir. Nişanlılık; kadın ve erkeğin evlenmeden önce birbirlerini tanıdıkları ve evlilik hazırlıklarını tamamladıkları dönemdir. Nişanlanan kadın ve erkeğe ise ”nişanlı” denilir.
Rüyada tanımadığı biriyle nişanlanmak ne demek?
Rüyada tanımadık biriyle nişanlandığını görmek hayırlara hikmettir. Kişinin kısa sürede mutlu olacağı haberler almasına, malının artmasına işaret edilir. Çoğu tabirciler, rüyada tanımadığı biriyle nişanlandığını gören kimsenin, istediği bir şey varsa onun gerçekleşeceğine hikmet ederler.
Nişan bozulması ne demek?
Gebelik artık sona yaklaştığında rahim ağzında oluşan değişiklikler nedeniyle bu tıkaç düşer. Halk arasında bu duruma “nişan gelmesi” denir. Anne adayı bu tıkacı iç çamaşırında ya da tuvalete gittiğinde fark edebilir. Genellikle anne adayı, nişanın yanında bir miktar akıntı da fark eder.Islam’da nişan zorunlu mudur?
1. Bir evlilik vaadi olan nişanlanma İslâm hukukunda taraflara evlilik mecburiyeti getirmez. Beraberliklerini sürdüremeyeceklerini anlayan nişanlılar her zaman için nişanı bozma hak ve yetkisine sahiptirler.Nişanlanma bir aile hukuku sözleşmesi midir?
Nişanlanma, bir aile hukuku sözleşmesi olup, TMK’nın 118’inci maddesinde düzenlenmiş ve şekil şartı koyulmamıştır. Nişanın hukuken geçerli olması için belli bir ritüel içinde yapılmış olması, nişanın duyurulması (ilan edilmesi) ve aile bireylerinin şahitliği çerçevesinde yapılması gerekmektedir.