AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nisan bozulursa yuzuk kimde kalir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Nişan bozulursa yüzük kimde kalır?​

Mehir verildiyse; Erkek evlilik öncesi kıza mehir olarak takı ya da para verdiyse nişan bozulunca bunu alır. Mehir mevcutsa aynen, tüketilmişse bedel olarak geri verilmesi gerekir.

Nişan bozuldu ne yapmalıyım?​

Nişanın bozulması halinde alışılmışın dışındaki hediyeler aynen, mevcut değilse mislen geri verilir veya karşılığı sebepsiz zenginleşme kurallarına göre, geri istenir. Hediyelerin verildiği ve iade edilmediği hususu her türlü delil ile ispat edilebilir.

Nişan bozulursa altınlar ne olur?​

Nişan bozulursa altınlar ne olur?
Giymekle, kullanmakla eskiyen eşyalar alışılmış hediye sayılır. Bunlar geri istenemez. Nişan yüzüğü dışında kalan tüm altınlar, takılar ve ziynet eşyaları ise geri istenebilir. Nişan hediyelerinin geri istenebilmesi için, davanın nişanın bozulmasından itibaren 1 yıl içinde açılması gerekir.

Nişan bozulunca tazminat alınır mı?​

Nişan bozulunca tazminat alınır mı?
Nişanlanma, evlilik ile sonuçlanmadığı vakit nişanın bozulması nedeniyle tazminat davası açma hakkı bulunmamaktadır. Ancak nişanlılardan birinin haksız bir sebeple nişanı sona erdirmesiyle, zarar gören kişi nişanı haksız sebeple sonlandıran kişiden maddi ya da manevi tazminat isteme hakkına sahip olacaktır.

Nişan bozmak kader mi?​

Nikahın nişandan farkı nikahtan sonrasının artık Allah’ın emirlerine ya da kanuna göre boşanmanın gerçekleşebileceğidir. Dolayısıyla nişan bozma durumunda herhangi bir kul hakkı geçmez.

Hediye edilen bir şey geri alınır mı?​

Hediyeler iyiniyetle elden çıkarılmışsa artık geri verilmesi söz konusu olmaz. Ancak hediye elden çıkmış olmakla birlikte karşılığında malvarlığına bir değer girmişse, örneğin hediye satılmışsa, bunun geri verilmesi istenebilir.

Nişanda takılan takılar ne olur?​

Nişanda takılan takılar ne olur?
Avukat Elvan Kılıç, konu hakkında bilgilendiriyor. Düğünde takılan altın ile para bağış niteliğindedir ve kadının mülkiyetine geçmiş olduğu kabul edilir. Yani kendisine takıldığından itibaren takılar artık kadınındır, onun malıdır. Medeni Kanun hükümlerine göre evin ihtiyacını karşılamak kocanın yükümlülüğü altındadır.

Nişanın bozulması durumunda hediyeler duruyorsa aynen iade edilmeli harcanmış ise bedeli ödenmelidir nişanı kimin hangi sebeple bozduğu önemli değildir?​

Nişanın bozulması durumunda hediyeler duruyorsa aynen iade edilmeli harcanmış ise bedeli ödenmelidir nişanı kimin hangi sebeple bozduğu önemli değildir?
Hediyelerin geri istenebilmesi için öncelikle nişanlılığın evlilik dışında bir sebeple sona ermesi gerekmektedir. Evlilik dışındaki sebepler nişanın bozulması ve ölümdür. Evlilik dışında bir sebeple sona eren nişanlılık halinden sonra nişanlılara verilen hediyeler geri istenebilir.

Nişanlanmanın sona ermesi halinde istenecek tazminatlar nelerdir?​

Taraflar anlaşarak nişanlılığı sona erdirebilirler. Bu anlaşmaya “ikale” denir. Bu durumda sadece hediyeler geri verilir. Maddi ve manevi tazminat talep edilemez.

Nişanı bozma hakkı devredilebilir mi?​

Tek taraflı irade açıklamasıyla bozulabilir. Nişan bozma hakkından önceden vazgeçilemez. Nişan bozmadan dönülemez. Nişan bozmak için haklı bir sebebin varlığına gereksinim yoktur.
 
Nişan bozulması durumunda ortaya çıkan hukuki durumlar ve sorular hakkında detaylı bilgiler verilmiş. Nişanın bozulması halinde mehir, hediyeler, altınlar ve takılar gibi konuların nasıl ele alınması gerektiği ve hangi durumlarda geri istenebileceği açıklanmış. Ayrıca nişanın bozulması durumunda tazminat hakkı ve diğer hukuki süreçler de belirtilmiş. Video içeriğinde de nişan bozmakla ilgili bilgiler verilmekte. Konuyla ilgili daha fazla detay ve açıklama için videonun izlenmesi önerilebilir.
 
Geri
Üst