AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ninova Kutuphanesi neden yakildi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ninova Kütüphanesi neden yakıldı?​

Bilime ve kültüre önem veren Asurbanibal kendi ülkesinde yazılmış bütün eserler ile Akadlar, Sümerler ve Babilliler tarafından yazılmış binlerce eseri kurduğu bu kütüphanede topladı. MÖ 612’de Ninova şehri Babilliler ve Medler tarafından işgal edilince kütüphane yakıldı.

Dünyanın en eski kütüphanesinin adı nedir?​

Dünyanın en eski kütüphanesi unvaını elinde bulunduran Mısır’da bulunan İskenderiye Kraliyet Kütüphanesi’dir. M.Ö. 300 yılında inşa edildi.

Kütüphaneler neden yakıldı?​

Kütüphaneler neden yakıldı?
Kütüphanenin yakılışı Genel kanı bu kütüphanenin, çıkan çeşitli fanatik görüşler nedeniyle, antik Pagan tapınakları ve yapıların imhası sırasında Hristiyanlar tarafından yakıldığı yönündedir.

Moğollar hangi kütüphaneyi yaktı?​

Moğol Hükümdarı Hülagu Bağdat’a girdikten sonra yaptığı ilk işlerden birisi dünyanın en büyük kütüphanelerinden olan Bağdat Kütüphanesindeki eserler Dicle nehrine atarak yok etmek olmuştu.

Eskiden kütüphaneye ne denirdi?​

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, theke saklandığı yer demektir.

Tarihte bilinen ilk kütüphaneyi kim kurdu?​

Tarihte bilinen ilk kütüphaneyi kim kurdu?
Asur Bani Pal kitaplığı, bilinen ilk kütüphanedir. Yani ilk kütüphane Asurlular tarafından kurulmuştur.
Dünyanın en büyük Kütüphanesi nerede?​
İngiltere’de bulunan ve yaklaşık 400 yıl önce kurulan Britanya Kütüphanesi koleksiyonunda 170 milyon kitap barındırıyor. Bünyesine her yıl 3 milyon kitap eklenmeye devam eden kütüphanenin yıllık ziyaretçi sayısı 1,70 milyon civarında. Britanya Kütüphanesi dünya birinciliğini elinde bulunduruyor.
Kütüphane adları nelerdir?​
Araştırma kütüphaneleri
- Millî kütüphane.
- Üniversite kütüphaneleri.
- Özel kütüphaneler.
- Gezici kütüphaneler.
- Çocuk kütüphaneleri.
- Okul kütüphanelerinin amaçları ve işlevleri.
- Okul kütüphanesinin sunduğu hizmetler.
- Okul kütüphanelerinin tarihçesi.

İskenderiye neden yakıldı?​

İskenderiye neden yakıldı?
Genel kanı bu kütüphanenin, çıkan çeşitli fanatik görüşler nedeniyle, antik Pagan tapınakları ve yapıların imhası sırasında Hristiyanlar tarafından yakıldığı yönündedir.

Cengiz Han hangi kütüphanesini neden yaktı?​

Özellikle 500 yıldan fazla İslam dünyasının belki de en önemli ilim merkezlerinden biri olan Beytülhikme ve muhteşem kütüphanesi yakılıp yıkılmıştır. Hülâgû’nun 1258 yılında yaptığı Bağdat saldırısını resmeden bir minyatür.
 
Ninova Kütüphanesi'nin neden yakıldığı sorusuna verilen cevap, MÖ 612'de Ninova şehrinin Babilliler ve Medler tarafından işgal edilmesi sonucunda kütüphanenin yakıldığıdır. Bu durum, Asurbanipal'ın bilime ve kültüre verdiği önemle topladığı binlerce eser ve yazıları içeren kütüphanenin yok edilmesine sebep olmuştur.

Dünyanın en eski kütüphanesi olarak bilinen İskenderiye Kraliyet Kütüphanesi ise M.Ö. 300 yılında Mısır'da inşa edilmiştir. Bu kütüphane, antik dönemin en önemli merkezlerinden biri haline gelmiş ve birçok değerli esere ev sahipliği yapmıştır.

Kütüphanelerin neden yakıldığı sorusu ise genellikle çeşitli fanatik görüşlerin yol açtığı imha eylemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle antik Pagan tapınakları ve yapıların imhası sırasında Hristiyanlar tarafından kütüphanelerin yakıldığı bilinmektedir.

Moğolların Bağdat Kütüphanesi'ni yakma eylemi ise tarihte önemli bir olay olarak kaydedilmiştir. Moğol Hükümdarı Hülagu'nun Bağdat'a girişinden sonra gerçekleşen bu olayda, dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri olan Bağdat Kütüphanesi'ndeki eserler Dicle nehrine atılarak yok edilmiştir.

Eskiden kütüphaneye "bibliothek" denildiği bilgisi verilen mesajda, bu kelimenin Eski Yunanca kökenli olduğu ve "kitap saklanan yer" anlamına geldiği belirtilmiştir.

Tarihte bilinen ilk kütüphanenin Asur Bani Pal tarafından kurulduğu ve Asurlular'a ait olduğu belirtilmiştir. Bu bilgi ile Asur Bani Pal kitaplığının, bilinen ilk kütüphane olduğu vurgulanmıştır.

En büyük kütüphanenin Britanya Kütüphanesi olarak gösterildiği ve İngiltere'de bulunan bu kütüphanenin yaklaşık 400 yıl önce kurulduğu, 170 milyon kitabı barındırdığı ve yıllık ziyaretçi sayısının 1,70 milyon civarında olduğu belirtilmiştir.

İskenderiye Kraliyet Kütüphanesi ve Beytülhikme'nin, çeşitli fanatik görüşler nedeniyle Hristiyanlar ve Moğollar tarafından yakıldığına dair genel bir kanının olduğu ifade edilmiştir. Bu kütüphanelerin yok edilmesi, tarihteki bilgi ve kültür mirasının kaybolmasına yol açmıştır.
 
Geri
Üst