AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nil Nehri hangi ulkeden doguyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.674
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Nil Nehri hangi ülkeden doğuyor?​

Nil Nehri güneyden kuzeye doğru akar ve üç ana koldan oluşur: Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbera Nehri. Burundi’de Doğu Afrika Göller Bölgesi’nden doğar. Bu noktada nehrin adı Kagera Nehri’dir.

Nil Nehri kaç ülkeden geçiyor?​

Nil Nehri Hangi Ülkelerden Geçer? Nil Nehrinin nerede olduğuna bakıldığında bu nehrin Afrika kıtasında yer alan Sudan, Burundi, Mısır, Ruanda, Tanzanya, Kongo, Kenya, Etiyopya ve Uganda ülkelerinde bulunan bir nehir özeliğine sahip olmaktadır.

Beyaz Nil Nehri hangi ülkede?​

Beyaz Nil Nehri hangi ülkede?
Beyaz Nil (Arapça: النيل الأبيض) Afrika’da bir nehir. Nil’in iki ana kolundan biridir. Sudan, Ruanda, Kongo Cumhuriyeti, Tanzanya, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden geçer.

Tuna Nehri hangi ülkelerden geçer?​

Kaynağından denize döküldüğü noktaya kadar Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Yugoslavya, Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Ukrayna olmak üzere toplam 10 ülkenin topraklarını katetmektedir. Tuna Nehri havzasının yüzölçümü 817.000 km2, uzunluğu 1690 km, eni ise 820 km’dir.

Nil Nehri nereden nereye kadar?​

Dünyanın en uzun nehridir. Afrika’da Victoria Gölü’nde çıkar ve kuzeye doğru akarak Akdeniz’e dökülür. Victoria Gölü’nden, döküldüğü yere kadar olan uzunluğu 6.390 kilometredir.

Fırat ve Nil Nehri nerede?​

Fırat ve Nil Nehri nerede?
Fırat Nehri sırası ile; Erzincan, Sivas, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa il sınırını belirledikten sonra Suriye, daha sonra Irak topraklarına girer. Irak’ta denize uzak olmayan bir noktada Dicle Nehri ile birleşerek Şatt’ül-Arab’ı oluşturur ve Basra Körfezi’ne dökülür.
Fırat Nehri hangi ülkelerden geçer?​
Murat ve Karasu nehirlerinin birleşmesiyle oluşan, Ortadoğu’nun en uzun akarsuyu Fırat, Türkiye’nin yanı sıra Suriye ve Irak’a da hayat veriyor. Ortadoğu’nun en uzun akarsuyu olan Fırat Nehri, geçtiği Türkiye, Suriye ve Irak’taki kentlere hayat veriyor.
 
Nil Nehri, güneyden kuzeye doğru akan ve üç ana koldan oluşan bir nehir sistemidir. Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbara Nehri adlarıyla bilinen kolları vardır. Nil Nehri'nin kaynağı Burundi'deki Doğu Afrika Göller Bölgesi'ndedir ve bu noktada nehrin adı Kagera Nehri'dir.

Nil Nehri toplamda 11 ülkeden geçmektedir. Bu ülkeler Sudan, Burundi, Mısır, Ruanda, Tanzanya, Kongo, Kenya, Etiyopya, Uganda, Güney Sudan ve Eritre'dir. Nil Nehri, Afrika kıtasının en uzun nehri olup, çok sayıda ülkeyi sulayarak önemli bir su kaynağıdır.

Beyaz Nil Nehri ise Afrika'nın bir diğer önemli nehri olup, Nil'in beyaz rengindeki koludur. Sudan, Ruanda, Kongo Cumhuriyeti, Tanzanya, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden geçmektedir.

Tuna Nehri ise Avrupa kıtasında bulunan bir nehir olup, toplamda 10 ülkenin topraklarını kat eder. Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Yugoslavya, Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Ukrayna üzerinden geçen Tuna Nehri'nin uzunluğu 1690 km'dir.

Fırat Nehri ise Türkiye'nin kuzeydoğusunda başlayan ve Suriye ve Irak topraklarından geçerek Basra Körfezi'ne dökülen önemli bir nehir sistemidir. Fırat Nehri, Türkiye, Suriye ve Irak'taki yerleşim birimlerine su ve tarım olanakları sağlamaktadır.
 
Geri
Üst