- Konu Yazar
Nikotin nabzı hızlandırır mı?
Sigaradaki nikotin bağımlılık yapmasının yanı sıra kalp atışlarını hızlandırıyor, tansiyonu yükseltiyor, kanın pıhtılaşma riskini arttırıyor ve kanın oksijen seviyesini düşürerek efor kapasitesini düşürüyor.Sigara nabzı yükseltir mı?
Normalde nabzımız dakikada 80-100 kez atıyor. Ancak sigara içen kişilerde nabız atım sayısı 100 ve üzeri olabiliyor. Bunun sonucunda da yüksek tansiyon gibi son derece önemli sorunlar gelişebiliyor. Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra ise kan basıncı ile vücut ısısı ve nabız normale dönüyor.Kalp atım hızları nelerdir?
Kalp atım hızlarının normal değerlerde olup olmadığını kontrol etmek için herhangi bir cihaza gerek bulunmamaktadır. Gerekli olan ölçümün yapılabilmesi için sadece iki veya üç parmak yeterli olmaktadır. Dinlenme sırasında genel olarak ortalama değerler yetmiş civarında bulunmaktadır.
7 – 20 yaşından sonra kalp atış hızı veya nabız?
7 – 20 yaşlada ise 60 saniyede 80 – 90 kalp atış hızı veya nabız normal olarak değerlendirilmelidir. 20′ li yaşlardan sonra ise bu değerlerde bir düşüş olması beklenmelidir.20 yaşından sonra nabız sayısı 60 saniyede 60 ile 80 arasında olmalıdır.İdeal kalp atımları nelerdir?
İdeal kalp atımları; maksimum kalp atımlarının yaklaşık olarak yüzde atmış veya ellisi kadar olmaktadır. Normal ve sağlıklı bir insanda maksimum atımlar yüz doksan civarındaysa ideal atımlar çeşitli sağlık unsurları göz önüne alınarak doksan civarında olmaktadır.Peki, normal kalp atış hızları nelerdir?
İdeal veya normal kalp atış hızlarını etkileyen yaş, cinsiyet, fitnes gibi bir takım unsurlar bulunmaktadır. Kalp atışlarının normal değerlerinin üzerinde olması bazen ciddi bir rahatsızlığın habercisidir. İnsanların sağlık durumlarının genel değerlendirmesi yapılırken en önemli kaynaklardan biri de kalp atım hızları olmaktadır.