AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nikel veya nikel gibi manyetik maddelerden elde edilen miknatislar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Nikel veya nikel gibi manyetik maddelerden elde edilen mıknatıslar?​

manyetik maddeler (Demir, Nikel, Kobalt ve ya bunların oluşturduğu alaşımlar) farklı şekillerde geçici ve ya sürekli mıknatıslık özelliği kazanabilir. Demir, nikel, kobalt gibi manyetik maddelerden elde edilen bu türdeki mıknatıslara yepey mıknatıs denir. Bu mıknatıslık özelliğinin bir süre sonra özelliğinin kaybolmasına geçici mıknatıslanma denir.

Manyetik alan çizgilerinin manyetik alan etkisi nelerdir?​

Manyetik alan çizgileri, kutup şiddetinin büyük olduğu yerde sık, manyetik alanının zayıf olduğu yerde ise seyrektir. Mıknarısın manyetik alan etkisi bulunduğu ortama göre değişiklik gösterir. Mıknatısın oluşturduğu manyetik alanı içine konulan bazı maddeler, manyetik alan çizgilerini ya sıklaştırır ya ada seyrekleştirir.
Manyetik alan şiddeti (B) nedir?
Manyetik alan şiddeti (B), ortamın cinsine bağlı manyetik geçirgenlik katsayısı ( μ) ile manyetik maddenin mıknatıslayıcı alan (H) büyüklüğüne bağlıdır. Buna göre manyetik alan şiddeti; B=μ.H bağıntısı ile ifade edilir. Boşluğun manyetik alan şiddeti ise; B 0 =μ 0 .H şeklinde ifade edilir.

Yani madde içinde manyetik alan şiddeti değişir?​

Yani madde içinde manyetik alan şiddeti değişir. Manyetik alan içine konulan maddenin içinde manyetik alan şiddetinin artırması ya da azaltması, o maddenin manyetik geçirgenliği olarak ifade edilir. Her maddenin manyetik geçirgenliği farklı değer aldığından, her maddeler için ayrıt edici bir özelliktir, sembolü ” μ ” ile gösterilir.

Manyetik alan içine halka konulur mu?​

Manyetik alan içine halka şeklinde ferromanyetik madde (demir, nikel, kobalt gibi…) konulduğunda, manyetik alan çizgileri madde içinden geçmek isteyecek. Bu durumda halkanın iç kısmında manyetik alan sıfır olur.
Manyetik kuvvet. manyetik kuvvet?
Manyetik Kuvvet. Mıknatısların bir birine uyguladıkları itme ve ya çekme kuvveti, mıknatısın kutup şiddetlerinin (m) çarpımı ile doğru, mıknatıslar arasındaki uzaklığın karesiyle ters orantılıdır. “K” manyetik alan sabitini ifade eder.

Manyetik alan çizgileri birbirlerini kesmezler. Herhangi bir noktada ki manyetik alan vektörünün yönü, manyetik alan çizgisine teğettir. Manyetik alan çizgileri, kutup şiddetinin büyük olduğu yerde sık, manyetik alanının zayıf olduğu yerde ise seyrektir. Mıknarısın manyetik alan etkisi bulunduğu ortama göre değişiklik gösterir.

Biyolojik organizmalar ELF manyetik alanlara bağlı rahatsızlık vermeseler de, indüklenen girdap akımında iletim yolu olarak görev yaparlar.
 
Geri
Üst