AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nikahsiz dogan cocugun kimliginde ne yazar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.052
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Nikahsız doğan çocuğun kimliğinde ne yazar?​

Yürürlükte bulunan Türk Medeni Kanunu 321. maddesine göre çocuk, anne ve baba evli ise ailenin evli değilse annesinin (doğuran kadının) soyadını alır. Çocuk ile anne arasında soybağı doğumla kurulur. Evlilik dışı doğan çocuk annenin başvurusu ile annenin kütüğüne kaydedilir ve çocuk annenin soyadını alır.

Imam nikahlı eşin miras hakkı var mıdır?​

Dolayısıyla mirasbırakanın fiili birliktelik yaşadığı, resmi nikahı olmayan, dini ya da imam nikahlı yaşadığı eşin yasal mirasçılığı bulunmamaktadır. Özetlemek gerekirse, fiili birliktelik ya da dini veya imam nikahlı kişi, miras bırakanın yasal mirasçısı değildir.

Evlilik dışı doğan çocuğun velayetini baba alabilir mi?​

Evlilik dışı doğan çocuğun velayetini baba alabilir mi?
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu madde 337’de evlilik dışı doğan çocuğun velayetine ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Düzenlemeye göre evlilik dışı doğan çocuğun velayeti kural olarak annenindir. Bu durumda çocuğun menfaati gözetilerek velayet hakim tarafından babaya verilir. Ancak babanın kim olduğu belli olmayabilir.

Ikinci eşin miras hakkı nedir?​

İkinci evlilikte eşlerden biri vefat ettiğinde sağ kalan eş öncelikle yasal mal rejimi gereğince edinilmiş malların katılım hakkına sahiptir. İkinci evlilikte ölüm halinde miras paylaşımında ikinci eşin mirasın dörtte birine sahip olma hakkı vardır.

Babası belli olmayan çocuğun baba adı ne yazılır?​

Anne ve babası belli değilse anne adı hanesine ‘Yıldız’, baba adı hanesine ise ‘Kaya’ yazılıyordu. Yalnızca baba belli değilse hanesine ‘Kaya’ yazılıyordu.

Çocuk nufusa nasil alinir?​

Çocuk nufusa nasil alinir?
Nüfus müdürlüğünde çocuğun kendi çocukları olduğunu kabul ettiklerine dair “tanıma senedi” imzalanır. Kayıt için anne babanın nüfus cüzdanı ve ayrıca doğumdan sonra hastanede verilen doğum belgesi götürülmesi gerekir. Bebeğin nüfus kaydı ilk otuz günde, ayı dolmadan yapılması gerekir.
Resmi nikahı olmadan miras düşer mi?​
Dolayısıyla miras bırakanın fiili birliktelik yaşadığı, resmi nikahı olmayan, dini ya da imam nikahlı yaşadığı eşin yasal mirasçılığı bulunmamaktadır. Özetlemek gerekirse, fiili birliktelik ya da dini veya imam nikahlı kişi, miras bırakanın yasal mirasçısı değildir.
Resmi nikâh olmadan nafaka alabilir mi?​
Anayasa Mahkemesi ayrılan dini nikahlı kadının uğradığı haksız fiil nedeniyle tazminat davası açabileceğine, müşterek çocukları için nafaka isteyebileceğine ancak resmi bir evlenme akdi bulunmadığı için süresiz nafaka talep edebilmesinin mümkün olmadığına hükmetti.

Evlilik dışı çocuk kime verilir?​

Evlilik dışı çocuk kime verilir?
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Velayeti Kime Verilir? Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti anneye aittir. Şayet anne küçük, kısıtlı, ölmüş ya da velayet kendisinden alınmışsa hakim, çocuğun menfaatine göre, vasi atar veya velayeti babaya verir.

Ikinci eşin mirası kime kalır?​

İkinci evlilikte de evlilik süresince edinilmiş malların yarısı sağ kalan eşe katılım alacağı olarak aktarılır. Miras bırakan vefat ettiği sırada kiminle evliyse edinilmiş mal paylaşımı o eşin hakkıdır. Diğer miras paylaşımı mal rejimi tasfiyesinden sonra yasal mirasçılarla yapılır.

Kadın öldüğünde mirası kime kalır?​

Boşanmış Olan Eş Ölen Eşin Babasından Miras Alabilir Mi? Sadece evlilik birliği sürerken vefat eden eşin babasından kalan mirasa sağ kalan eşi ortak olabilir. Boşanmış olan eşler, babadan kalan mirastan pay alamaz. Ancak boşanma davası sürerken vefat eşin mirasından pay alınabiliyor.
 
Nikahsız doğan çocuğun kimliğinde annesinin soyadı yer alır. Türk Medeni Kanunu'na göre, çocuk anne ve baba evli ise ailenin soyadını alır, evli değilse annenin soyadını alır. Soybağı doğumla annenin soyadı üzerinden kurulur. Nikahsız doğan çocuklar, annenin başvurusuyla annenin kütüğüne kaydedilir ve annenin soyadını alırlar.

Imam nikahlı eşin miras hakkı yasal olarak bulunmamaktadır. Dolayısıyla, resmi nikahı olmayan, dini veya imam nikahlı yaşanan ilişkilerde eşler arasında yasal mirasçılık hakkı geçerli değildir. Miras bırakanın yasal mirasçıları, resmi evlilik içinde olan eş ve çocuklarıdır.

Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti genellikle annede olur. Ancak çocuğun menfaati göz önünde bulundurularak hakim tarafından babaya da verilebilir. Bu durumda babanın kimliği belirsiz ise velayet yine annede kalır ve gerekli durumlarda hakim karar verir.

İkinci evlilikte vefat eden eşin mal varlığı, sağ kalan eşin yasal hakları çerçevesinde paylaşılır. Yasal mal rejimi gereği edinilmiş malların katılım hakkı bulunurken, ölüm durumunda miras paylaşımında ikinci eşin mirasa dörtte bir oranında hak sahibi olduğu kabul edilir.

Babası belirsiz olan çocuğun kimlik bilgilerinde, anne adı hanesine genellikle "Yıldız", baba adı hanesine ise "Kaya" yazılır. Eğer sadece baba bilinmiyorsa, baba adı hanesine "Kaya" yazılır.

Çocuğun nüfusa kaydedilmesi için anne ve baba tarafından "tanıma senedi" imzalanmalıdır. Nüfus müdürlüğüne anne ve babanın nüfus cüzdanları ile doğum belgesiyle başvurulmalıdır. Bebeğin nüfusa kaydedilmesi için doğumdan sonraki ilk 30 gün içinde başvuru yapılmalıdır.

Son olarak, resmi nikahı olmayan kişilerin miras hakkı bulunmamaktadır. Fiili birlikteliği veya dini/imam nikahı olan kişiler yasal mirasçı sayılmazlar. Benzer şekilde, resmi nikahı olmadan nafaka talep etmek de mümkün değildir. Yasal haklar genellikle resmi nikahla kurulan ilişkilere bağlıdır.
 
Geri
Üst