Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Nihai mal ne demektir?

Editör

Yeni Üye

Nihai mal ne demektir?​

İnsan ihtiyaçlarını doğrudan doğruya karşılayan mallara tüketim malları veya nihai mallar denilmektedir (örneğin, ekmek, elbise, ev). Bunun yanında üretim malları, diğer üretim mallarının ve tüketim mallarının üretiminde kullanılan ve insan ihtiyaçlarını dolaylı olarak gideren mallardır (örneğin, çimento, traktör).

Nihai mal ve hizmetlerin piyasa değerine ne ad verilir?​

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (Cari Fiyatlar, Sabit Fiyatlar): Belirli bir dönemde ülke sınırları içerisinde üretilen nihai mal ve hizmetler toplamının piyasa fiyatları cinsinden parasal değerine Gayri Safi Yurtiçi Hasıla denir.

Belirli bir zaman içinde bir ülkede üretilen nihai mal ve hizmetlerin belirli bir yılın fiyatlarına göre piyasa değerine ne denmektedir?​

Belirli bir zaman içinde bir ülkede üretilen nihai mal ve hizmetlerin belirli bir yılın fiyatlarına göre piyasa değerine ne denmektedir?
 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) Bir ekonominin ne kadar ürettiğinin en önemli göstergesi ise Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH)’dir. Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) bir ülkenin sınırları içerisinde belirli bir dönemde üretilen tamamlanmış (nihai) mal ve hizmetlerin piyasa değerine denir.

Bir ülkede bir yıl içinde üretilen mal ve hizmetlerin o yılki piyasa fiyatları ile veya temel kabul edilen bir yılın fiyatlarına göre hesaplanan değerler bütünü nedir?​

Bir ülkede bir yıl içinde üretilen mal ve hizmetlerin o yılki piyasa fiyatları ile veya temel kabul edilen bir yılın fiyatlarına göre hesaplanan değerler bütünü nedir?
GSYH, bir ülke sınırları içinde belirli bir yılda üretilen yeni nihai malların ve hizmetlerin üretildikleri yılın piyasa fiyatları üzerinden değeri diye de tanımlanır.

Nihai nedir iktisat?​

Nihai mal nedir? (Ekonomi) (Final goods) Aynca bir işleme gerek olmaksızın doğrudan doğruya tüketim veya yatırım amacıyla kullanılabilen mallardır. Üretim amacıyla kullanılacak olan ham maddeler ve ara mallarından farklı bir grup oluştururlar. Nihai mallar doğruca nihai talebe giderler.

Bir ülkede belli bir dönemde üretilen mal ve hizmetlerin parasal değeri olarak tanımlanan kavram nedir?​

Milli gelir bir ülkede belli bir dönemde (genellikle 1 yılda) üretilen nihai mal ve hizmetlerin toplam parasal değerine eşittir. Milli gelir reel akımı ifade eder ve bu akım fiyatlarla ifade edilir.

Bir ekonomide bir yıl içinde üretilen nihai malların para cinsinden değerine ne ad verilir?​

Bir ekonomide bir yıl içinde üretilen nihai malların para cinsinden değerine ne ad verilir?
Gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH), belirli bir zaman aralığında üretilen tüm nihai ürünlerin, piyasa değerindeki ekonomik ölçüsüdür.

Nihai kişi ne demek?​

Nihai kişi ne demek?
NIHI nedir? Arapça olarak Nihayi olarak bilinir. Dilimizde ise nihai olarak yazılmakta ve okunmaktadır. Anlamı ise, son, sonuncu, bir işi sona erdiren, işi kesen anlamında kullanılır.

Nihai bir durum ne demek?​

Nihai kelimesi herhangi bir durum için ‘son’ anlamı taşımaktadır. Farklı bir durum ya da olgu adına sona yaklaşılan tabirini ortaya çıkardığını söylemek mümkündür.

Nihai mal, doğrudan insan ihtiyaçlarını karşılayan mallara verilen isimdir. Örneğin ekmek, elbise, ev gibi tüketim malları nihai mallara örnek olarak gösterilebilir. Bu tür malların karşılanmasında doğrudan tüketim amaçlanır. Diğer yandan üretim malları, tüketim mallarının ve başka üretim mallarının üretiminde kullanılan ve dolaylı olarak insan ihtiyaçlarını karşılayan mallardır. Örneğin, çimento, traktör gibi mallar bu kategoriye girmektedir.

Nihai mal ve hizmetlerin piyasa değerine ise Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) adı verilir. Belirli bir dönemde bir ülke sınırları içinde üretilen nihai mal ve hizmetlerin toplamının piyasa fiyatları cinsinden parasal değeri GSYH olarak adlandırılır.

Aynı zamanda belirli bir zaman diliminde bir ülkede üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir yılın fiyatlarına göre hesaplanan değerler bütününe de GSYH denir. GSYH, bir ekonominin bir dönemde üretilen tamamlanmış nihai mal ve hizmetlerin piyasa değerine karşılık gelir.

Nihai mal kavramına ek olarak nihai kişi, Arapça kökenli bir kelime olan "Nihayi"nin Türkçe'deki karşılığıdır. "Nihai" kelimesi genellikle "son", "sonuncu" anlamlarında kullanılır. Bir işi sona erdiren, işi kesen anlamına gelir.

Son olarak, nihai bir durum ifadesi de genellikle herhangi bir durum için "son" anlamını taşır. Bu ifadeyle genellikle bir durumun, olayın veya sürecin sonuna vurgu yapılır ki bu da sözkonusu durumun nihai olduğunu ifade eder.

Geri