AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Nihai karar temyiz edilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Nihai karar temyiz edilir mi?​

Nihai karar aldıktan sonra ise Ağır ceza mahkemesine giren konularda temyiz yolu açık değildir. Üst mahkemeye itiraz kararı gittiğinde gerekli incelemeler yapıldıktan sonra kesin sonuç verilir. Nihai karar mahkemede araştırılması gereken tüm evraklar detaylı olarak incelendikten sonra verilir.
Nihai kararı nasıl öğrenebilirim?
Sorusuna çözüm arayanlar için takip edilmesi gereken yollar şu şekildedir:
- Dilekçe verilerek ilgili kurumlara başvuru yapılması
- UYAP bilgi bankasından sorgulama yapılması ve bilgi alınması
- www.turkiye,gov.tr adresi ya da E-Devlet Sisteminden sorgulama işlemlerinin yapılması
Nihai ne anlama gelir?
İşte evrimsel biyoloji sayesinde, bir yapı, organ veya davranışın neden ve nasıl o hale geldiğini ve bu şekilde çalıştığını izah eden açıklamalara nihai sebep adını veririz.

Nihai listede olmak ne demek?​

Bu liste , 8 Nisan 2020 günü yapılacak kura çekimine katılacak kişilerin listesi. Bu listedeki adaylar kuraya tabi tutulacak ve bu kişiler arasından kazananlar belli olacak. NİHAİ NE DEMEK? Nihai kelimesi herhangi bir durum için ‘son’ anlamı taşımaktadır.
Buna göre mahkemelerce verilen nihaî kararlara karşı temyiz yoluna başvurulması mümkündür. Ancak kanunlardaki özel hükümler gereği kesin olduğu belirtilen kararlar ile miktar veya değeri Kanunda öngörülen sınırın altında kalan kararların temyizi kabil değildir.
Hukuk mahkemelerinde verilen nihai kararlar nelerdir?
Nihai karar, hukuk yargılama süreçlerinde sıklıkla karşılaşabilecek olduğunuz ifadelerden olup; mahkeme tarafından iddia ve savunmaların dinlenmiş olduğu, gerekli incelemelerin tamamlandığı ve akabinde karar verilmiş olduğunu ifade edilmektedir. Hüküm olarak da ifade edilmesi mümkündür.
Hukuki niteleme yetkisi kime aittir?
Hukuki nitelendirme hakime aittir. Mahkemece bu konuda üstelik hukukçu olmayan bilirkişilerden alınan rapora itibar edilerek yazılı gerekçe ve usule aykırı olarak davanın reddine karar verilmesi hatalıdır.

Ara kararlar tek başına temyiz edilebilir mi?​

Yargılamaya son veren ve hakimin davadan elini çekmesi sonucunu doğuran ilk derece mahkemelerinin verdiği nihai kararlara karşı kural olarak temyiz yoluna başvurulabilir. Şu halde, ara kararlar tek başına temyiz edilemez, ancak asıl hükümle birlikte temyiz edilebilir (HUMK. 427/I, c.1).
Nihai karara itiraz edilir mi?
Ceza davasında nihai karar kaydedildi ne demek konusunda fikir edindiyseniz eğer, her zaman itiraz seçeneği olduğunu da bilmeniz gerekir. Ağır cezaya girmeyen diğer konularda mahkeme sonucunu haklı bulmazsanız eğer tebliğ edildikten sonra 7 gün içerisinde temyiz ya da itiraz hakkınızı kullanabilirsiniz.
Mahkemeler verdikleri nihai kararlardan dönebilir mi?
Mahkemenin görevi, uyuşmazlık hakkında karar vermek, uyuşmazlığı bir kararla sonuçlandırmaktır. karardır. Örneğin, yetki itirazının reddi, bozma kararına uyulması. – Usuli kazanılmış hakları ihlâl etmedikçe hâkim verdiği ara kararından dönebilir.

Savcının mütalaası ne kadar önemli?​

Savcı mütalaası ile ise son nokta konulur. Mütalaa demek savcının konuyla ilgili olan kesin düşüncesi demektir. Mütalaa davayı beraatle bitireceği gibi ceza ile de bitirebilir ancak iddianamede ise suç kesinlik kazanmamıştır.
Hangi ara kararlara itiraz edilebilir?
1.İtiraz. İtiraz kural olarak, hakim kararlarına karşı gidilebilen bir yoldur. Bununla birlikte kanunun gösterdiği hallerde mahkeme ara kararlarına karşı da itiraz yoluna gidilebilir. Tutuklama, hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi kararlara karşı bu yola başvurulabilir.
Ara karar ne zaman kesinleşir?
Örneğin Ağır Ceza Mahkemesi kapsamında verilen bir karar, verildiği andan itibaren kesinleşmemiştir. Bu doğrultuda öne çıkan karar ile birlikte ara karar üzerinden sonuç ortaya çıkarılmaya çalışılır. Bu bağlamda hiçbir kanun yolunun artık kalmadığı anlamına geldiği vakit ara karar kesin olarak verilir.

Nihai karara itirazdan sonra ne olur?​

Kararına itiraz edilen hâkim veya mahkeme, itirazı yerinde görürse kararını düzeltir; yerinde görmezse en çok 3 gün içinde, itirazı incelemeye yetkili olan mahkemeye gönderir. Cumhuriyet savcısının kararlarına karşı itiraz ise doğrudan sulh ceza hâkimliğine yapılır.
Hüküm ne zaman kesinleşir?
Kararın kesinleşmesi için hiçbir kanun yolunun kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örnek olarak ağır ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar verildiği anda kesinleşmemiştir.
Davanın açılmamış sayılması kararının kesinleşmesi gerekir mi?
‘ hükmü yer almaktadır. Davanın açılmamış sayılması kararı temyizi kabil niteliktedir. Ancak, derdestlik yönünden kararın temyiz edilmeyerek veya temyiz aşamasından geçerek kesinleşmesini aramaya gerek yoktur.
 
Geri
Üst