Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Nicel arastirmalarda orneklem buyuklugu nasil hesaplanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Nicel araştırmalarda örneklem büyüklüğü nasıl hesaplanır?​

Seçim işlemlerinde popülasyon büyüklüğü (N) örneklem büyüklüğüne (n) bölünerek bir birimin kaç birimde bir örnekleme alınacağı belirlenir (k= N/n). Örnek olarak, N = 5.000, n = 250. k = 5000/250 = 20.

Ölçek güvenirliği nasıl yapılır?​

Öl- çeğin güvenirliği bir ölçek bir kez uygulanarak, bir ölçek iki kez uygulanarak veya iki eşdeğer ölçek bir kez uygulanarak incelenebilir. Bir ölçeğin bir kez uygulanması durumunda iç tutarlılık güvenirliliği incelenir. Güvenirlik katsayısı sayısal olarak 0 ile 1 arasında değişmektedir.
Güvenilirlik Testi Nedir?
Güvenilirlik analizi, anket çalışmalarında ölçek maddelerinin korelasyonları üzerinden ölçeğin içsel tutarlılığını değerlendirmek için kullanılan bir istatistiksel analiz tekniğidir. Güvenilirlik analizi kapsamında Cronbach Alfa katsayısı, Gutman katsayıları tekniği gibi birçok farklı yaklaşım kullanılmaktadır.

Bir Anketin güvenilirliği nasıl ölçülür?​

1.Test-Yeniden Test Hazırlanan anket formunun iki farklı zamanda aynı denekler üzerinde ve aynı şartlar altında uygulanmasıdır. Farklı iki zamanda uygulanan anketlerin benzerliği anketin güvenilirliğini gösterecektir ve gözlemleri arasındaki korelasyonun yüksek olması güvenilirliğin iyi bir göstergesi olabilir.

Güvenirliği artırmak için ne yapılmalı?​

Güvenirliği artırmada en etkili ve öncelikli yol soru sayısını artırmaktır. Soru sayısı artırıldıkça duyarlılık artacaktır dolayısıyla güvenirlik yükselecektir. 2. Sorular; açık, net, anlaşılır ve sade bir ifadeyle yazılmalı, soruların yanıtının kesin olması güvenirliği artırır.
Davis tekniği nasıl yapılır?
(Davis Tekniği) Ölçekteki aday madde için tüm uzman formlarındaki A ve B’lerin toplamı, toplam uzman sayısına bölünerek KG’leri elde edilir. Eğer KG indeksi 0,80’den büyük ise madde kapsam geçerliği açısından yeterlidir. Düşük KG’ye sahip maddeler elimine edilir (Davis, 1992).
 
Geri
Üst