AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Neye sorusu dolayli tumlec?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.750
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Neye sorusu dolaylı tümleç?​

Cümlede dolaylı tümleci bulmak için özneyle birlikte yükleme “nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neye, nede, neden” soruları sorulur: Şu çiçekleri eve bırakır mısın? (Nereye bırakır mısın?) Bugün hastaneye gideceğim.

Zarf tümleci hangi soruları sorar?​

Zarf tümleci hangi soruları sorar?
Zarf tümleci cümlede yüklem ile bildirilen iş, oluş veya yargının zamanını, durumunu, miktarını, yönünü, koşulunu vs. bildiren öğedir. Yükleme yöneltilen ne zaman, nasıl, ne kadar, nereye, hangi takdirde vb. soruların yanıtı niteliğindedir: “Ablamlar haftaya yola çıkacaklarmış.” (eylemin zamanını belirtir)

Dolaylı tümleç nedir ve örnekleri?​

Dolaylı Tümleç, “-E, -dE, -dEn” eklerini alarak cümlenin, dolayısıyla yüklemin anlamını, “fiilin, çıkma (uzaklaşma), bulunma ve yönelme (yaklaşma) bakımlarından ilgili olduğu yer” yönünden tamamlayan öğedir. Yer tamlayıcısı da denir. Biz yazları köye gideriz; sahil lüksümüz yok bizim.

Cümle tümleci ne demek?​

Cümle tümleci ne demek?
Tümleç, cümlenin yardımcı öğelerindendir. Kendi arasında üç grupta incelenir: Yüklemin yöneldiği, bulunduğu, çıktığı yeri gösteren öğedir. Yükleme sorulan “-e”, “-de” ve “-den” hâl eklerini alan sorulara aynı ekleri alarak cevap veren sözcük ya da söz öbekleri dolaylı tümleç görevinde bulunur.
Nasıl sorusu hangi ögeyi buldurur?​
‘Nasıl? ‘ sorusunu yükleme sorarsak zarf tümlecini buluruz; isme sorarsak sıfatı buluruz.

Dolaylı tümleç ve zarf tümleci nasıl bulunur?​

Dolaylı tümleç ve zarf tümleci nasıl bulunur?
cümlesinde yükleme sorulan “nerede” sorusuna cevap veren “evde” sözcüğü dolaylı tümleç görevindedir. NOT İsmin “-e, -de, -den” hâl eklerini alan her sözcük cümlede dolaylı tümleç görevinde bulunmaz. Bu ekleri alan sözcükler, cümlede zaman veya durum bildirirse, zarf tümleci olur.

Dolaylı tümleç eksikliği ne demek?​

Özellikle sıralı cümlelerde tümleç (dolaylı tümleç, nesne (düz tümleç), zarf tümleci) kullanılması gereken yerde kullanılmamışsa anlatım bozulur. Bir tümlecin birden çok yüklem için ortak kullanımı mümkündür; ancak bu ortak tümleç yüklemlerden birine dahi uymazsa cümlede anlatım bozukluğu doğar.

Ne ile hangi ögenin sorusu?​

Ne ile hangi ögenin sorusu?
– kimi?” sorularıyla belirtili nesne, “ne?” sorusuyla belirtisiz nesne bulunur. Nesne, yüklemi eylem olan cümlelerde aranmalıdır. Özneyle nesneyi karıştırmamak için önce özne, sonra nesne bulunur.

Yükleme Niçin sorusu?​

Ögeleri bulmak için cümlenin bütününe, özne ile yükleme ya da yalnızca yükleme aşağıdaki sorular yöneltilmelidir:Kim, ne: Özne (yükleme)Kim, ne: Belirtisiz Nesne (özne ile yükleme sorulur)Kimi, neyi: Belirtili NesneKime, kimde, kimden: Dolaylı tümleçNasıl, ne zaman, ne kadar, niçin (neden, niye, ne diye, ne): Zarf …

Ilgeç tümleci ne demek?​

Ilgeç tümleci ne demek?
Edat yani ilgeç, kendi başlarına herhangi bir anlam taşımayan fakat farklı kelimelerle birlikte kullanıldığı zaman ayrı bir anlam kazanan sözcük türleridir. Cümlelerde bir edat söz öbekleri ile beraber kullanılırsa bu söz öbeklerine edat tümleci adı verilir.
Cümlede ne sorusuna cevap?​
Daha sonra “ne” sorusunu özneyle birlikte “Kuşlar ne söylüyor?” biçiminde sorarsak nesneyi doğru bulmuş oluruz. Dolaylı tümleç, yüklemi; yer, yön bakımından tamamlayan öğedir. Yükleme sorulan “kime, kimde, kimden, nereye, nerede, nereden, neye, neyde, neyden” sorularının cevabı olur.
 
Dolaylı tümleç cümlenin, dolayısıyla yüklemin anlamını, fiilin, çıkma (uzaklaşma), bulunma ve yönelme (yaklaşma) bakımlarından ilgili olduğu yer yönünden tamamlayan öğedir. Dolaylı tümleç, "-E, -dE, -dEn" eklerini alarak cümlenin anlamını tamamlar. Örnek olarak, "Biz yazları köye gideriz" cümlesinde "köye" kelimesi dolaylı tümleçtir.

Zarf tümleci ise cümlede yüklemin zamanını, durumunu, miktarını, yönünü, koşulunu vs. bildiren öğedir. Yükleme yöneltilen ne zaman, nasıl, ne kadar, nereye, hangi takdirde gibi soruların cevapları niteliğindedir. Örneğin, "Ablamlar haftaya yola çıkacaklarmış." cümlesinde "haftaya" kelimesi zamanı belirten bir zarf tümlecidir.

Dolaylı tümleç ve zarf tümleci cümlede bulmak için yüklenin yönlendiği yeri ya da zamanı belirten sorulara odaklanmak gerekir. Dolaylı tümleç genellikle "-e, -de, -den" hâl eklerini alan kelimelerdir. Zarf tümleci ise yüklem ile bildirilen işin zamanını, durumunu, miktarını, yönünü, koşulunu vb. belirleyen kelimelerdir.

Dolaylı tümleç eksikliği, özellikle sıralı cümlelerde tümlec (dolaylı tümleç, nesne, zarf tümleci) kullanılması gereken yerde kullanılmamışsa anlatımın bozulmasına neden olabilir. Bir tümlecin birden çok yüklem için ortak kullanılması mümkündür, ancak bu tümleçlerden biri bile uymazsa cümlede anlatım bozukluğu oluşabilir.

Dolaylı tümleç, yerleri gösteren ögeleri ifade ederken zarf tümleci ise zamanı, durumu veya belirli özellikleri belirtir. Dolaylı tümleç genellikle "-e, -de, -den" hâl eklerini alan kelimelerdir, zarf tümleci ise işin nasıl, ne zaman, ne kadar gibi detaylarını belirtir. Bu bilgiler ışığında, cümledeki yapının incelenmesiyle dolaylı tümleç ve zarf tümleci kolayca bulunabilir.
 
Geri
Üst