- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 256.279
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Neye göre din ve bilim karşıdır?
Bilim olması gerekeni değil, olanı araştırır ve gözleme dayanır. Din ise insan düşüncesinin ve eylemlerinin değerlendirilmesiyle ilgilenir, olgular hakkında konuşmaz ve inanca dayanır. Bu yoruma göre din ve bilim arasında bir çatışma söz konusudur.Din bilimi ne ile ilgilenir?
Din bilimleri, dinle teolojik bakış açısıyla ve normatif yöntemlerle ve apolejetik (dini savunma) amaçla ilgilenen ilahiyatın aksine dinleri sosyal bilimler perspektifinden ve herhangi bir dini veya dinleri apolejetik (savunmacı) gaye gütmeden ve ideolojik muhalefet tavrı içine girmeden olgusal temelde araştıran ve …Din bir bilim dalı mı?
ilahiyat dini bir terimdir, din doğmatiktir bu vesileyle bilimle ilişkilendirilemez. ilahiyat bir humanities yani beşeri bilim daha doğrusu beşeri bir disiplindir. tarih, antropoloji, edebiyat bunlar beşeri bilimdir.
Kuran ve bilim çelişir mi?
Ayet aynı ayet, çeviriler farklı. Oysa bilimsel bir metin çevrilirken böyle çeviri farklılıkları olmaz, olamaz. 1-2 kelime farklı olur fakat anlam yine aynı kalır. Kuran ayetlerine bakarsak her biri kişiden kişiye, zamandan zamana değişmiş.Bilim her şeyi açıklayabilir mi?
Bunlar olmadan bilim, bireysel çabalarla sınırlı olarak ilerleyecektir. Dolayısıyla yoğun çabalarla ve belli bir maliyetle ortaya çıkan bilgiler, çok kıymetli bilgilerdir. Ancak böyle diye onun her şeyi açıklaması da beklenmemelidir. Bilimsel bilgiler mutlaka önemlidir lakin bilim her şeyi açıklıyor da denilemez.Hangi inanca göre din ve bilim birbirine karşıdır?
Çatışmacı düşünce, bu iki bilgi türünün kesinlikle bağdaşamayacağını, ayrı şeylerden bahsettiğini, özellikle mesela mantıksal pozitivistler dinî bilgi türünün deneye konu olmadığı için reddedilmesi gerektiğini öne sürecek kadar din ve bilimin çatışma halinde olduğunu öne sürmüştür.
Dinler Tarihi; günümüzde mensubu bulunan veya bulunmayan bütün dinlerin tarihini, inanç, ibadet ve ahlak sistemlerini ve dini kurumlarını tarafsız olarak ele alıp inceleyen bir bilim dalıdır.
1.3) Din Psikolojisi Bilim Dalı: Din psikolojisi, genel anlamda dini psikolojik bakış açısıyla inceleyen sosyal bir bilimdir. Psikoloji duygu, düşünce ve davranışların bilimsel olarak araştırılmasını konu edinirken, din psikolojisi dinî duygu, düşünce ve davranışların incelenmesini konu edinmektedir.
Din ve bilim nedir açıklayınız?
Din; evren ve varlıklar üzerine düşünülmesini ister. Bilim; evrenin var olan sırlarını ortaya çıkarır. Her ikisi de insanların hayatına yönelik ortak hedefler içerirler. Her ikisi de doğru bilgiye dayanır ve insanları mutluluğa ulaştırmayı amaçlar.
Din bilime ve gelişmeye engel midir?
İslam hiçbir gelişmeye ve ilerlemeye engel olmamasına rağmen bu din adamları indirilen dine eklemeler yaparak dini, gelişmeye engel bir unsur haline getirmişlerdir.Kuran bilime aykırı mı?
Yapılabilecek tek tefsir bu olmadığı için mucize demek de pek sağlıklı olmaz. Kur’an’da bilimsel hata var mıdır? Kesinlikle. Zaten Adem’in yaratılışı direkt olarak biyolojinin temellerinden biri olan evrim teorisi ile çelişmekte (15:16, 55:14, 37:11, 32:7, 23:12, 6:2, 30:20, 17:61, 7:12, 38:76).Kuran bilimden bahseder mi?
Kuran, bir bilim kitabı gibi açıklamalar yapmaz ama bilimin alanına giren kimi konularda çok büyük iddialarda bulunur.