AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ney kisaltilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ney kısaltılır mı?​

Yapılacak olan ney’in uzunluğuna göre kamış kısaltılır.

Ney hangi millete aittir?​

Ney hangi millete aittir?
Sümer toplumunda MÖ 5000 yıllarından itibaren kullanıldığı sanılan bu çalgıya ait elimizdeki en eski bulgu, MÖ 3000-2800 yıllarından kalan bugün Amerika’da Philadelphia Üniversitesi Müzesi’nde sergilenen neydir. Çalgının o dönemlerde de dinsel törenlerde kullanıldığı sanılmaktadır.

Neyin yapısı?​

Ney, tek parça dokuz boğumlu bir kamışın içi boşaltılıp üzerine (biri arka kısmında) yedi adet delik (perde) açılması suretiyle yapılır. Sarı ve budaklı bir çeşit kamıştan elde edilen neyin ilk ve son boğumuna gümüş, altın veya pirinçten yapılan ve ‘parazvâne’ adı verilen bilezikler takılır.

Herkes ney çalabilir mi?​

Herkes ney çalabilir mi?
Herkes Ney çalabilir, ama üfleyemez. Çalmak kolaydır, ama “üflemek” için nefsânî arzulardan kurtulmuş ve nefsini yok etmiş ve ilâhî sevgi ile dolmuş olmak gerekir.
Kızlar ney çalabilir mi?​
Eskiden erkekler tekkelerde, zaviyelerde ney çalıp ibadet edermiş. Peki kadınlar ne yaparmış? Kadınlar oralarda yok, ibadetlerini evlerinde yapıyorlar. Yalnızca saraylarda kadınlar ney çalabiliyor.

Ney Türk çalgısı mıdır?​

Ney Türk çalgısı mıdır?
Ney’i ilk defa Mezopotamya’da Sümerler kullanmıştır. Sümer toplumunda M.Ö. 5000 yıllarından itibaren kullanıldığı sanılan bu çalgıya ait elimizdeki en eski bulgu, M.Ö. 3000-2800 yıllarından kalan, bugün Amerika’da Philadelphia Üniversitesi Müzesi’nde sergilenen ney’dir.

Yeni başlayanlar için hangi ney alınmalı?​

Ney eğitimine standart olarak “Kız Ney” ile başlanır; lakin kişinin boyu çok kısa ise ve özellikle çocuklar için başlangıçta kullanılacak ney “Yıldız, Sipürde veya Bolahenk Nısfiye” akortta olabilir. Ayrıca uzun gelmediği takdirde, isteğe bağlı olarak “Mansur Ney” de tercih edilebilir.

Ney üflemek mi ney çalmak mı?​

Ney üflemek mi ney çalmak mı?
müzik aletlerinden üflemeli müzik aleti grubundadır.yani üfleyerek çalınır.

Ney eğitimi kaç yaşında başlar?​

10 yaşından itibaren çocuklar Ney eğitimine başlayabilirler. Dersler haftada 1 gün 1 saat özel olarak birebir işlenmektedir. Derslerde ağırlıklı olarak çocukların zeka gelişimine ve yaşına Uygun Metotlar kullanılmaktadır.

Neyin diğer adı?​

Neyin diğer adı?
Anadolu’nun birçok yerinde kamışa “kargı” denildiği göz önüne alındığında “kagı” kelimesinin de neyin yapıldığı kamış bitkisiyle olan benzerliğinden söz edilebilir. Eskiçağ’lardan bu yana Doğu’da kamıştan yapılan dilsiz sazlar için ney kelimesi kullanılagelmiştir.
Neyin hikâyesi?​
İnsan-ı Kamil ve Ney İnsan-ı kâmil; bazı zorluk ve mertebelerden geçerek olgunlaşmış insan anlamına gelir. Sazlıktan kopartılarak vatan özlemiyle sürekli inleyen ney gibi insan da asıl vatanı olan ilahi âlemden uzak kalarak dünyaya düşmüştür. Bu sınav yerine, dünyaya düşen insanın inleyen sesi adeta neyin sesidir.
 
Ney, tarihi çok eski olan ve kökeni Sümerlere dayanan bir çalgıdır. Neyin yapısı genellikle tek parça dokuz boğumlu bir kamıştan oluşur ve içi boşaltılarak üzerine yedi adet delik açılarak yapılır. İlk ve son boğuma gümüş, altın veya pirinçten yapılan bilezikler takılır.

Ney çalmak herkesin yapabileceği bir şeydir ancak "üflemek" için ruhsal bir hazırlık gerektirir. Ney çalmak kolay bir müzik enstrümanı çalmak gibi olabilir ancak neyin sesini doğru şekilde çıkarmak için içsel bir hazırlığa ihtiyaç vardır.

Eskiden genellikle erkekler tekkelerde ney çalardı ve ibadet ederlerdi. Ancak günümüzde herkesin ney çalması mümkündür, cinsiyet ya da toplumsal cinsiyet üzerinden kısıtlama olmamalıdır.

Ney, Türk çalgısı olarak bilinse de aslında Sümerler tarafından Mezopotamya'da kullanılmaya başlanmıştır. Türkler de bu geleneği devam ettirmiş ve ney çalımını geliştirmiştir.

Neyin diğer adı olan "kamış" kelimesi, Anadolu'nun birçok yerinde kamışa "kargı" denildiğinden dolayı bu isim kullanılmaktadır. Eski çağlardan beri Doğu'da kamıştan yapılan dilsiz sazlar için ney kelimesi kullanılagelmiştir.

Ney eğitimine genellikle 10 yaşından itibaren başlanır ve özel derslerle birebir olarak çocukların zeka gelişimine uygun metotlar kullanılarak ilerletilir.

Neyin hikayesi ise insanoğlunun dünyaya düşmesiyle ilgili bir metafor içerir. İnsan-ı kâmil kavramı, zorluk ve mertebelerden geçerek olgunlaşmış insanı ifade eder. Ney de sazlıktan koparılarak sürekli inleyen bir ses çıkarır, insan da asıl vatanı olan ilahi âlemden uzak kalarak dünyaya düşmüştür. İşte bu yüzden insanın inleyen sesi adeta neyin sesine benzemektedir.
 
Geri
Üst