AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

New York kuresel mi?

Editör

Yeni Üye

New York küresel mi?​

Bu kategorilerin Yeterli ve Yüksek Yeterli bölümleri ilave edilmiştir. Küresel şehirler liginin zirvesinde Londra ve New York bulunurken onları Hong Kong, Singapur, Şangay, Pekin, Dubai, Paris ve Tokyo takip etmektedir.

Küresel kent literatürü nedir?​

Dünya şehirleri ya da küresel kentler, küresel ekonomide önemli bir merkez hâline gelmiş yerlerdir. Dünya şehirlerini diğer büyükşehirlerden ayıran en önemli özellik, dünya ekonomisinin ayrılmaz parçalarından biri olmalarıdır.

Sassene göre küresel kent nedir?​

Sassene göre küresel kent nedir?
Sassen; küresel kentleri yalnızca denetim ve yönetim merkezleri olarak değil, aynı zamanda ticaret ve hizmet sektörü ile finansal yeniliklerin üretiminin de gerçekleştiği kentler olarak tanımlamaktadır.

Istanbul küresel bir şehir midir?​

Uluslararası yönetim danışmanlığı şirketi A.T. Kearney’in değerlendirmesine göre İstanbul, Küresel Şehirler Endeksi’nde 4 basamak yukarı çıkarak 125 dünya şehri içinde ilk 25’e girdi.

Küresel Şehirler Endeksi neye göre belirlenir?​

Ölçümlerini; ekonomi, AR&GE, kültürel etkileşim, yaşanabilirlik, çevre ve ulaşılabilirlik adlı 6 farklı kategoride inceleyerek gerçekleştiren GPCI, sıralamayı yaparken dünyada metropol olarak belirlenen 44 şehri bu kategorilere göre 70 farklı gösterge altında inceliyor ve her farklı başlığa göre puanlayıp bu sıralamayı …

Dünya kenti yaklaşımı kime ait?​

Dünya kenti yaklaşımı kime ait?
Friedmann’ın Dünya Kenti Hipotezi, mekân organizasyonunda yeni uluslararası işbölümüyle yönetim, finans ve üretim fonksiyonlarının ayrılarak kapitalist dünya ekonomisinin farklı lokasyonlarda (uluslararası, ulusal, bölgesel ve yerel ölçeklerdeki kentlerde) uzmanlaşmış roller paylaştırmasına dayanır.
Istanbulun küresel kent olması ne demektir?​
Küresel kentlerin özellikleri şu şekilde oluyormuş. – Metropolitan bir bölge içinde en az bir milyonluk bir nüfusa sahip olma. – Pek çok uluslararası havayolu şirketini bünyesinde barındıran bir uluslararası havaalanına sahip olma. bir ulaşım ağına sahip olma.

İstanbul, A.T. Kearney'in değerlendirmesine göre Küresel Şehirler Endeksi'nde önemli bir yer edinmiş görünmektedir. Bu endeks, dünya şehirlerini çeşitli kriterler üzerinden değerlendirerek sıralamaya tabi tutmaktadır. Endekste İstanbul'un ilk 25'e girmesi, şehrin küresel arenadaki etkinliğini ve önemini göstermektedir.

Küresel kent olma konseptinde, öne çıkan bazı özellikler arasında metropolitan bir bölge içinde önemli bir nüfusa sahip olma, uluslararası havayolu şirketlerine ev sahipliği yapacak kadar büyük ve modern bir uluslararası havaalanına sahip olma, gelişmiş bir ulaşım ağına sahip olma gibi unsurlar yer almaktadır. Bu unsurlar, küresel kent statüsüne sahip bir şehrin sahip olması gereken önemli özellikler arasındadır.

İstanbul'un küresel bir kent olması, uluslararası alanda daha fazla tanınması, ekonomik etkinliklerde öne çıkması, kültürel etkileşimin yüksek olması gibi faktörlere dayanmaktadır. Gelişmişlik göstergeleri, uluslararası işbirliği ve etkileşim, uluslararası yatırımların varlığı gibi unsurlar da küresel kent olmanın işaretleri arasında sayılabilir.

Geri