- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 242.719
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Nevruz ve Hıdırellez aynı şey mi?
Nevruz Bayramı ile Hıdırellez Günü arasındaki fark: Nevruz bayramında doğanın yeniden canlanması ve yeni bir yıl kutlanırken, Hıdırellez günü dini inançlar doğrultusunda kutlanmaya başlamıştır.Hıdırellez ve Nevruz Bayramı ne bayramıdır?
Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır.
Nevruz Bayramı kimlere aittir?
Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır. 2010’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir.Nevruz ve Hidirellez ne?
Nevruz akşamları cem ibadetinin yapıldığı da aktarılmaktadır. Hıdırellez, her yıl Mayıs ayının 6’ncı günü kutlanmaktadır. Hıdır yani Hızır ile İlyas’ın buluştuğu güne denk gelmektedir. Bugün her kimin ne duası, dileği varsa Hızır Aleyhisselam kabul eder ve onların yardımına kavuşurmuş.
Kenanoğlu, Alevilerin kutladığı iki büyük bayram olduğunu belirtiyor; bunlardan biri Hıdırellez ve diğeri de genel kabul gören Kurban Bayramı. Hıdırellez Bayramı, Hızır orucunun bitiminde başlıyor.
Hıdırellez Alevi Bayramı mı?
Bölgede inançsal temelden kaynaklanan bayram diyebileceğimiz bazı kutlamalar da yapılmaktadır. Bunların başında Nevruz ve Hıdırellez gelmektedir. Bugün, Anadoludaki Aleviler tarafından kutlanan en büyük bayramdır.
Hıdırellez hangi kültüre ait?
Hıdırellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdırellezin Orta Asya, Ortadoğu ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Eski Türkler 21 Haziran’da baharın gelişini kutlardı.Nevruz Kürtler için ne demek?
Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi’ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında ise Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır. Kürtler Nevruz’u 21, 22 ve 23 Mart’ta kutlarlar.