AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Netleme mesafesi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Netleme mesafesi nedir?​

Lensin netleme uzaklığı, netleme sonsuza ayarlandığında lensin ikincil bakış noktası ile arka netleme noktası arasındaki mesafe olarak tanımlanır.
Alan derinliği nelere bağlı olarak değişir?
Kullanılan lensin odak uzaklığı da alan derinliğinde etkilidir. Odak uzaklığı arttıkça net alan derinliği azalır. Yani ne kadar fazla odak uzaklığına sahip lens kullanırsanız (Örneğin 135mm f2, 200mm f2 gibi) daha az alan derinliğine sahip olursunuz.

Fotoğrafta alan derinliği ne demek?​

Netlik derinliği, odak derinliği veya Net Alan Derinliği (İngilizce: DOF, Depth of field, Almanca Schärfentiefe), fotoğrafı çekilen konunun ön ve arka kısmında kaldığı halde göze net gibi görünen alanı anlatan fotoğrafçılık terimidir.
Odak uzunluğu artarsa ne olur?
Objektiflerdeki odak uzaklık değişmesi ile beraber vizörden bakıldığı zaman görüntü daralır ya da genişler. Manzara fotoğrafları gibi geniş alanları kapsayan çekimlerde odak uzaklığı düşük mm’li objektifler kullanılmalı. Daha uzaktaki objektifleri fotoğraflanmak istendiğinde ise daha yüksek mm objektifler kullanılmalı.
Mercek için odak uzaklığı kavramını gelen ışık ışınlarının toplandığı merkez noktası olarak tarif edebiliriz. Aynı şekilde objektif içinden geçen ışık ta belli bir merkezde toplanır. Bu toplanma noktası (nodal point) ile algılayıcı düzlem (sensor) arasındaki uzaklığa Odak Uzaklığı diyoruz.
Net alan derinliği hangi faktörlere bağlıdır?
Alan derinliğini etkileyen faktörlere bakacak olursak; bunlar diyafram açıklığı, konuya olan uzaklık ve objektifimizin odak uzaklığıdır.

Net alan derinliği nasıl artar?​

Objektifimizin odak uzunluğu arttıkça da alan derinliğimiz azalacaktır. Objektif açımız genişledikçe alan derinliğimiz artar. İşte tele objektiflerde açımız daraldığından alan derinliğimiz azalır. Genelde fotoğraf makineleri otomatik ayarlarda kullanmak en kolay seçimdir.
Odak uzaklığı neye bağlıdır?
Bağıntıya bakıldığında, merceklerin odak uzaklığı, yüzeylerin eğrilik yarıçaplarıyla (R1 ve R2) doğru, merceğin kırılma indisi (nm) veya yoğunluğuyla ters orantılıdır. Merceğin içinde bulunduğu ortamın kırılma indisine bağlı olarak odak uzaklığı değişir. Odak uzaklığı ortamın kırılma indisi ile doğru orantılıdır.
 
Geri
Üst