AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Net kiradan brut kira nasil hesaplanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Net kiradan brüt kira nasıl hesaplanır?​

Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse net kira oranı 1,25 ile çarpılarak ya da 0,80’e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir.

Net ve brüt kira nedir?​

NOT: Net kira, kiracının işyeri sahibine ödeyeceği tutardır. Brüt kira ise, kiracının devlete ödeyeceği stopaj ile net kiranın toplanması sonucu elde edilen tutardır.
Gelir vergisinde kira brüt mü net mi?
Kimlerin vergi kesintisi yapmak zorunda olduğu Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde sayılmıştır. İşyeri kiracısı olan kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden 01.01.2007 tarihinden itibaren oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorundadırlar.
KDV dahil kira net mi brüt mü?
Net kira sözleşmelerinde her ne kadar mülk sahibine net kira ödemesi yapılsa da, net kira bedeli brütleştirilerek, brüt tutar üzerinden stopaj hesaplanıp mülk sahibi adına yatırılıyor. Bu durumda da, KDV matrahı olarak brüt kira tutarının esas alınması gerekiyor.

Kira sözleşmesinde kira net mi brüt mü?​

Kira sözleşmesinde açık bir biçimde yazılmış olan kira bedeli, net kira anlamına gelmektedir. Brüt kira sadece iş yerlerinin kiralanmasında baz alınmaktadır. Eğer mevcut gayrimenkul kiralanırken mesken özelliği göz önünde ise yapılan olan sözleşme gereği, kira bedelinde hiçbir kesintiye gidilmez.

Kira sözleşmesindeki tutar net mi brüt mü?​

Brüt kira, belli bir oran üzerinden belirlenir. Buna göre herhangi bir işletme için oluşturulmuş olan mevcut kira sözleşmesindeki bedel, brüt kira olarak tanımlanır.
Konut kira stopaj vergisini kim öder?
Kira stopajı, ticari gayrimenkul (işyeri) amacıyla kiraya verilen alanların brüt kira bedelleri üzerinden alınan vergi türüdür. Kira stopaj vergisini ödemesi gereken taraf ise kiracıdır.
KDV dahil kira ne demek?
Eğer kira kontratında KDV’ye ilişkin herhangi bir beyan bulunmuyor, tutarın net olduğu belirtilmiyorsa kontrattaki tutara KDV’nin de dâhil olduğu kabul edilmektedir.

Kira stopaj mı KDV mi?​

Bireysel mülkü olan iş yerini kiraya veren gerçek kişilerin iş yeri kiralamalarında, KDV uygulanmamasına rağmen, Gelir Vergisi Kanunun 94. Maddesi gereğince yapılacak brüt kira ödemesi üzerinden %20 oranında gelir vergisi stopajı uygulanmakta.

Mülk sahibi kira stopaj öder mi?​

Mal sahibi kira stopajı ödemez. Ancak kiracı ile yaptığı sözleşmedeki bürüt kira bedeli üzerinden her ay %20 oranında stopaj kesintisi olacağını bilmelidir. Gayrimenkul sahibi stopaj ödemekle sorumlu değildir.
Hangi durumlarda stopaj ödenmez?
Basit usulde ticari kazanç elde edenler, stopaj ödemek ile yükümlü değildir. Buna ilaveten, basit usulde vergi mükellefi olanların yanında çalışanlar, ‘diğer ücretli’ statüsünde olduğundan vergi karnesi alarak sabit tutarda vergi öder. Bu nedenle ücretlerinden stopaj kesilmez.
Kira gelir beyannamesinden neler düşülür?
* Beyannamede kira gelirinden düşülebilecek diğer ‘gerçek giderleri’ de; amortisman giderleri, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, onarım, idare giderleri, sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar olarak özetleyebiliriz.

2022 yılı kira gelir vergisi istisnası ne kadar?​

Bu kurallara göre konut kiraları için geçerli olan istisna tutarı 2022 yılı gelirleri için 9 bin 500 lira olacak. İşyeri kira gelirleri için geçerli olan beyan sınırı ise 2022 gelirleri için 70 bin lira (gelir vergisi tarifesinin 2. dilimi) olarak uygulanacak.

Net kira brüt kira ne demek?​

Kira geliri vergi muafiyeti ne kadar?
Geçen yıl (2021’de) elde ettiği konut kira geliri 7 bin lirayı aşmayanlar beyanname vermeyecek. Beyanname vermeyen mülk sahipleri kira gelirleri için vergi de ödemeyecek. 7 bin liranın üzerinde konut kira geliri olanlar, mart ayı içinde beyanname verecek. Hissedarlar için de aynı tutar geçerli.
Kira vergisi ne kadar 2022?
BEYANNAMEYE önce kira geliri tutarı yazılıp; ardından istisna, gider ve indirimler bu gelirden düşüldükten sonra kalan tutara vergi oranı uygulanır. 24 bin liraya kadar yüzde 15 oranı uygulanırken, gelir arttıkça yüzde 20, 27, 35 ve en son yüzde 40 oranı uygulanarak vergi hesaplanır.
Brüt tutar üzerinden anlaşmalar gayrimenkul sahibine olumlu yansırken net kira ücreti üzerinden yapılan anlaşmalar ise kiracı işletmelere yarıyor. Diğer yandan dükkan sahiplerinin ödediği gelir vergisi açısından ise hem net hem brüt tutar üzerinden yapılan anlaşmalar dükkan sahiplerine daha fazla vergi ödetecek.
Kimlerin vergi kesintisi yapmak zorunda olduğu Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde sayılmıştır. İşyeri kiracısı olan kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden 01.01.2007 tarihinden itibaren %20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorundadırlar.
 
Geri
Üst