AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Net artis teorisi ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Net artış teorisi ne demek?​

Net artış teorisi olarak da ifade edilen bu teoride gelirin, kaynak teorisinde yapılan gelirin aksine, belirli bir kaynaktan elde edilmesi ve sürekli olması özellikleri bulunmamaktadır. Bu teoriye göre servette net bir artış meydana getiren her türlü kazanç ve iratlar gelir kapsamına girmektedir.

Diğer kazanç ve iratlar gelir unsuru hangi gelirleri kapsamına alır?​

Gelir vergisindeki gayrimenkul sermaye iradı ve menkul sermaye iradı gibi. O halde diğer kazanç ve iratların bu kapsamı içerisinde olması gerekir. Ancak kanun koyucu, mal ve hakların elden çıkarılması suretiyle oluşan gelirleri, diğer kazanç ve iratlar kapsamında vergilendirileceğini belirtmiştir.
Dar anlamda gelir ne demek?
Dar anlamda kamu geliri, sadece devlete ait ve cebri nitelikteki gerçek gelirleri ifade etmektedir. Yani dar anlamda kamu gelirleri sadece merkezi yönetim tarafından elde edilen. gelirlerden oluşmaktadır.
Kaynak teorisine göre neler gelir sayılır?
Kaynak teorisi, belli bir üretim faaliyetine katılma sonucu elde edilen ekonomik değerleri gelir olarak kabul eder. Diğer bir deyişle üretim faktörlerinin üretim sürecine sokulması karşılığında o dönem hasılasından sağladıkları payı karşılayan kazanç, gelir sayılmaktadır.

Kaynak teorisine göre neler vergilendirilir?​

türk vergi sisteminde vergilendirme teorilerinden biri. üretim faktörlerinden biri ya da birkaçı kullanılıyor ise ve bu “sürekli” yapılıyor ise bu gelir kaynak teorisine göre vergilendirilir. nedir bu üretim faktörleri; “emek”, “sermaye”, “doğal kaynaklar” ve “müteşebbüs”.

Gelir unsuru nedir?​

Gelir Vergisi Kanunu’na göre ise Gelir; bir kişinin, bir takvim yılı içerisinde elde ettiği kazanç ve iratların safi (net) tutarıdır. Gelir Vergisi Kanunu’na göre geliri oluşturan kazanç ve iratlar şunlardan oluşmaktadır: Ticari kazançlar. Zirai kazançlar.
Dar ve geniş anlamda kamu geliri ne demek?
Geniş anlamda kamu gelirleri; cebri nitelikte olsun veya olmasın tüm gelir kaynaklarından elde edilen gelirleri içermektedir. Dar anlamda kamu gelirleri ise; devletin sadece cebir unsuru altında elde ettiği gelir kaynaklarını kapsamaktadır .
Aşağıdakilerden hangisi kaynak teorisine göre gelir sayılmaz?
Kaynağın kendi değerinde meydana gelen artışlar ile üretim fonksiyonuna bağlı olmaksızın elde edilen değerler ve varlıklar (miras, kumar, piyango ve ikramiye gibi) gelir kavramı içine alınmamaktadır.

Gelir vergisi Kaynak teorisi nedir?​

a) Kaynak Teorisi Kaynak teorisi, belli bir üretim faaliyetine katılma sonucu elde edilen ekonomik değerleri gelir olarak kabul eder. Diğer bir deyişle üretim faktörlerinin üretim sürecine sokulması karşılığında o dönem hasılasından sağladıkları payı karşılayan kazanç, gelir sayılmaktadır.

Kaynak teorisine göre neler gelir sayılmaz?​

KAYNAK TEORİSİNE GÖRE GELİR; KİŞİLERİN SAHİP OLDUKLARI ÜRETİM FAKTÖRLERİNİN ÜRETİM FAALİYETLERİNDE KULLANILMASI SONUCU DÜZENLİ OLARAK ELDE EDİLEN EKONOMİK DEĞERLERDİR. BUNA ÖRNEK OLARAK VERİLEBİLİR. BU TEORİYE(KAYNAK TEORİSİ) GÖRE: ÜRETİM FAKTÖRÜ SUNULMAKSIZIN ELDE EDİLEN MENFAAT YA DA KAZANÇLAR, GELİR SAYILMAZ.

Geri