AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nesne konumlandirmak icin kullanilan CSS ozelligi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.979
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Nesne konumlandırmak için kullanılan CSS özelliği nedir?​

Css’ de nesneleri konumlandırmak için kullandığımız yöntemlerden biri floating, bir diğeri ise position özelliğidir. Tüm html etiketleri başlangıç ayarı olarak belli gruplara aittir; yani Inline ya da Block etiket grubundalardır.

Fixed CSS nedir?​

Fixed CSS nedir?
Sabit(Fixed) Konumlandırma Sabit konumlandırılmış elementin sayfadaki görünümü çok farklıdır. Bunu özellikle websayfasında bir elementin konumu sabitlemek için kullanabiliriz.

CSS konumlandırma nedir?​

CSS konumlandırma özelliği öğelerin konumlandırmasını sağlar. Bir öğenin arkasına başka bir öğeyi yerleştirebilirsiniz ve bir öğenin içeriğinin fazla büyük olduğu durumlarda ne yapması gerektiğini belirtebilirsiniz. Üst, alt, sol, ve sağ yönlerinden elemanlara konum verebiliriz.

Z index CSS nedir?​

Z index CSS nedir?
z-index, konumlandırma elementleri uygulanmış katmanların z-eksenindeki konumu belirlemek için kullanılır. z-index elementleri z-ekseninde nerede duracağınız belirler, üstte veya altta. z-indeks değeri küçük olan elementler altta büyük olan elementler ise üstte görünecektir.

CSS float ne demek?​

CSS ile sayfa planlamak için kullanılan yöntemlerden bir tanesidir float ve clear özelliklerinin kullanımı. Float bir elementi Normal Akışın dışına çıkarmak için kullanılan bir yöntemdir. Bir biri ardına sıralanmış elementlere float uygulandığında elementler eğer yeterli alan varsa yan yana dizilirler.

CSS de padding ne demek?​

CSS de padding ne demek?
CSS Padding (Dolgu) CSS’te padding özelliğini içeriğin etrafında boşluk oluşturmak için kullanırız. CSS ile padding üzerinde tam kontrol sahibi oluruz. Bir HTML öğesinin her tarafına(sağ, sol, üst, alt) padding ayarlayabiliriz. CSS’te bir HTML öğesinin her bir yanına padding verilebilir.

Margin ne işe yarar?​

Margin özelliği elementin etrafındaki boşluk olarak tanımlanır. Negatifdeğer alabilir. Tek tek özellikler(margin-top,margin-left vd.) atanabildiğigibi tek bir özellikle(margin) de tanımlama yapılabilir.

Z index nasıl çalışır?​

Z index nasıl çalışır?
z-index nasıl kullanılır CSS z index kullanımı için öncelikle özelliği uygulamak istediğimiz elemana position değerini verilir. Gerekli tanımlamaları yaptığımızda varsayılan olarak z-index 0 değerini alır. CSS z-index değerini düşük değer verirsek eleman arkaya gidecek, yüksek değer verirsek eleman öne gelecektir.

Float veri tipi nedir?​

float Veri Tipi Nedir? float türündeki değişkenler 32 bitlik (4 byte) gerçek sayı depolarlar. float değişkeni tanımladığımızda eğer içerisine tam sayı olmayan bir değer atamak istediğimizde sayısının sonuna F veya f koyarak türünün float olduğunu belirtmemiz gerekmektedir.

Padding ne demektir?​

Padding ne demektir?
Padding ise “iç kenar boşluğu” olarak tanımlanabilir. Mesela aşağıdaki Text metnini ele alalım. Bu bir resim, fotoğraf v.s’de olabilir. Text metninin dış kenar boşluğunu Margin iç kenar boşluğunu ise Padding’i oluşturur.

Padding komutu nedir?​

İçerik ile kenarlık arasında verdiğimiz boşluk padding, kenarlıktan sonra vereceğimiz boşluk ise margin olarak adlandırılır. Benim sözlüğümde bu komutlar bir nesneye kenarlık tanımlamada etkin rol oynuyor.

Margin 10px nedir?​

Margin 10px nedir?
Css Margin, html nesnelerinin birbiri ile olan mesafelerini belirtir. Örneğimizde kutular için farklı margin özellikleri kullanılmıştır. ** margin : top-right-bottom-left; => şeklinde 4 köşe için tek bir değer kullanımıda yapabiliriz. Örneğin; margin: 10px; dediğimizde 4 köşe için 10px margin değeri vermiş oluruz.
 
CSS'de nesneleri konumlandırmak için kullanılan özelliklerden bazıları şunlardır:

1. **Float:** Float özelliği, bir elementi normal akışın dışına çıkarmak için kullanılan bir yöntemdir. Birbirine yana sıralanmış elementlere float uygulandığında, yeterli alan varsa elementler yan yana dizilirler.

2. **Position:** Position özelliği, bir elemanın hangi konumda olacağını belirlemek için kullanılır. Position özelliği elemanları belirli bir konuma sabitlemek veya özelleştirilmiş pozisyonlar sağlamak için kullanılır. Position özelliğinin değerleri arasında `static`, `relative`, `absolute`, `fixed` ve `sticky` bulunur.

3. **z-index:** z-index, elemanların z ekseninde (derinlik sırası) nerede görüneceğini belirlemek için kullanılır. Z-index değeri küçük olan elementler, daha büyük olanlara kıyasla arka planda kalır. Diğer bir deyişle, z-index değeri büyük olan elementler ön planda yer alır.

Bu özellikler sayesinde HTML elementlerini istediğiniz şekilde konumlandırabilir ve düzenleyebilirsiniz. Özellikle layout oluştururken bu özelliklerden faydalanarak istediğiniz tasarımı oluşturabilirsiniz.
 
Geri
Üst