AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nesne isim nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.111
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Nesne isim nedir?​

Nesne: Yüklemde bildirilen ve öznenin yaptığı işten doğrudan etkilenen öğe nesnedir. * Dolayısıyla sadece fiil cümlelerinden yüklemi geçişli fiil olanlar nesne alır. Az da olsa isim cümleleri de nesne alabilir. * Düz tümleç de denir.

Nesne örnekleri nelerdir?​

Nesne örnekleri nelerdir?
Örneğin, “Her akşam haberleri izlerim.” cümlesinde “neyi izlerim?” sorusunun cevabı olan “haberleri” kelimesi, belirtiyi nesnedir. Örnekler: – Dün yapılan ihaleyi, en güçsüz aday kazandı. – Sokakta köpeğimi gezdirdim. – Ağaçtaki elmaları kim topladı?

İsim cümlesi olup olmadığını nasıl anlarız?​

İsim cümlesi olup olmadığını nasıl anlarız?
Yüklemi isimden meydana gelmiş olan cümleler isim cümlesi olarak adlandırılmaktadır. Eylem yerine kullanılan isimler ek alarak cümle içinde kullanılmaktadır. Bir cümledeki eylem -mak ya da -mek eki almıyorsa o zaman cümle isim cümlesidir.

Nesne hem isim cümlelerinde hem fiil cümlelerinde bulunabilir mi?​

Fiil ihtiva etmediği için isim cümlelerinde nesnenin bulunması mümkün değildir. Dolayısıyla Türkçede isim cümlelerinde nesne yoktur. Türkçe dil bilgisi kitaplarında yaygın olan görüş budur. Ancak tarafımızdan yapılan araştırmalar, bu görüşün doğru olmadığını, bazı isim cümlelerinin de nesne aldığını göstermektedir.

İsim cümleleri neden nesne almaz?​

İsim cümleleri neden nesne almaz?
7- İsim cümlelerinde nesne bulunmaz. “Bu konuyu arkadaşların bilmemektedir.” cümlesinin yüklemi isim olduğu halde nesne almıştır. Yüklemi isim-fiil olan bu gibi cümlelerde nesne bulunabilir.

Nesneye hangi sorular sorulur?​

Nesneye hangi sorular sorulur?
Nesne, cümlede öznenin yaptığı iş ve eylemden doğrudan etkilenen ögedir. Düz tümleç olarak da bilinir. Yüklemi geçişli bir fiil olan cümlelerde bulunur. Yükleme “ne”, “neyi” ve “kimi” soruları sorularak bulunur.
İsim cümle nedir ve örnekleri?​
Yüklemi isim soylu bir kelime olup, ek-fiilin zamanlarından biri ile çekimlenmiş olan cümlelerdir. Uzun bir yolculuktan sonra İncesu’daydık. Bir handa, yorgun argın, tatlı bir uykudaydık.

İsim soylu cümle nedir?​

İsim soylu cümle nedir?
İsim Cümlesi Nedir? Yüklemi ek eylemle (ek fiil) çekimlenmiş bir isim olan cümlelere yükleminin türüne göre isim cümlesi denir. Diğer bir ismi de ad cümlesidir. İsmin cümle içinde yüklem olabilmesi için ek eylem eklerinden birini alması gerekir.

İsim nasıl ayırt edilir?​

İsim nasıl ayırt edilir?
İsimler, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelerdir. Fiiller ise iş, oluş, hareket bildiren kelimelerdir. Yani isimlerde canlı veya cansız bir nesneyi, varlığı, eşyayı veya kavramı karşılama söz konusuyken; fiillerde bir hareket, devinim, iş, gerçekleşen bir olay söz konusudur.

İsim cümlelerinde ve geçişsiz fiillerin yüklem olduğu cümlelerde nesne bulunur mu?​

Fiil ihtiva etmediği için isim cümlelerinde nesnenin bulunması mümkün değildir. Dolayısıyla Türkçede isim cümlelerinde nesne yoktur. Türkçe dil bilgisi kitaplarında yaygın olan görüş budur.

Hangi yapıdaki cümlelerde nesne bulunmaz?​

Hangi yapıdaki cümlelerde nesne bulunmaz?
Geçişsiz fiillerin olduğu cümlelerde nesne bulunmaz, ancak eğer fiil ettirgenlik ekini alırsa geçişli hale gelebilir ve nesne alabilir. Nesne, günlük dilde, ister belirtme ekini alarak kullanılsın, ister belirtme ekini yüzey yapıda almadan kullanılsın, her zaman derin yapıda belirtme pozisyonunda bulunur.

İsim cümleleri nesne alır mı?​

İsim cümleleri nesne alır mı?
 
Geri
Üst