AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Nesir siir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Nesir şiir mi?​

Dilde biri nazım (şiir), diğeri nesir (düzyazı) olmak üzere iki anlatım yolu vardır. Duygu, düşünce, hayal ve istekleri ölçülü ve uyaklı olarak dizelerle anlatma yoluna nazım denir.

Manzum şiir nasıl yazılır?​

Şiir; dilin, sözcüklerin kullanımına, imgeye, şiirsel söyleme özgü bir olgudur. Manzume ise günlük konuşma dilinin ölçülü ve uyaklı söylenişidir. Bu özelliği ile her şiir bir manzumedir; ancak her manzume şiir değildir. Bu dizelerde, günlük konuşma dilinin ölçülü ve uyaklı biçimi kullanılmıştır.
Mensur şiirinin atası sayılan form nedir?
Mensur şiirin isim babası olan Halit Ziya bu türde başarılı örnekler vermiş, Halit Ziya’nın Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yayımlanan Aşkımın Mezarı adlı yazısı mensur şiirin edebiyatımızdaki ilk olgun örneği sayılmıştır.

Manzum nedir örnek?​

Nazım (şiir) şeklinde yazılan hikâyelere manzum hikâye denir. Manzum hikâyelerin öykülerden tek farkı şiir biçiminde yazılmış olmalarıdır. Bu tür hikâyelerde didaktik şiir özelliği görülür. Hikâyede bulunan bütün özellikler (olay, yer, zaman, kişiler) manzum hikâyede de bulunur.

Mensur şiir nasıl yazılır?​

Mensur şiirlerde iç ahenk vardır. Tasvir ve çözümlemelere önem verildiği için uzun cümleler tercih edilir. Ünlemlere ve seslenişlere yer verilir. Mensur şiirde şairane konular, şairane bir üslupla işlenir.
Mensur şiir nedir temsilcileri?
Servet-i Fünun döneminde mensur şiir türü yaygınlaşır. Halit Ziya’yı Mehmet Rauf, Hüseyin Cahit, Ahmet Hikmet, Celal Sahir, Faik Ali gibi isimler izler. Duygu ve hayallerin düzyazı biçimiyle şiirsel anlatılmasıdır. Bu yazılarda iç ahenk önemlidir.
Mensur Şiir Örnekleri: Senin hayalin dahi benim değilken beni sevsen bile benim olamayacağın, benim olsan bile yine kaybolup gideceğin hüznüyle zehr-âlüd; bu kadar bir mutluluğun dahi sinesinde acı bir hüzün var, bir hicran-ı emel, senin maksadının hüznü, senin hüznünün ateşi…
Nesir, edebiyatta düzyazı sanatı. Dil kurallarından başka hiçbir ölçüye bağlı olmayan düz ve tabu anlatma yolu. “Yunanların ve bilhassa Latinlerin nesir dedikleri nesir, hulasa bugün aydınlığının hudutsuzluğuyla insanları insan eden nesir Araplar’da da yoktu, Acemler’de de yoktu.
 
Geri
Üst