AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Neredeyse DNA isimli bir kimyasal madde var?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Neredeyse DNA isimli bir kimyasal madde var?​

Yani canlılar, DNA isimli bu kimyasal maddeyi kullanarak, kendi biyolojik özelliklerinin bir kısmını veya tamamını yavrularına aktarırlar. Ancak biyolojik organizma lara genetik yapısını kazandıran bu molekül, tek bir yapıda bulunmaz.

Hangi hücrelerde RNA, RNA veya RNA?​

DNA, hücrelerde nesilden nesile kopyalanabilir (DNA eşlenmesi); proteinlere çevrilebilir (DNA’nın RNA’ya yazımı ve sonra proteinlere çevrimi); gerektiğinde onarılabilir (DNA onarımı).
Proteinler DNA’nın tabanına bağlanır.?
Proteinler, spesifik bağlarla (hidrojen bağları) ve spesifik olmayan bağlarla (van der Waals etkileşimler, genelleştirilmiş elektrostatik etkileşimler) DNA oluklarının tabanına bağlanır. Proteinler H-bağı vericilerini, H-bağı alıcılarını, metil gruplarını (hidrofobik) tanır; sonuncusu özel olarak büyük oluktadır.
Deoksiribonükleik asit (DNA) nedir?
Deoksiribonükleik asit (DNA), canlı organizmaların çoğunun genetik bilgisini taşıyan molekül dür; söz konusu çoğunluğun dışında kalanlarda ise genetik bilgi ribonükleik asit (RNA) molekülü tarafından taşınır.

Peki DNA’nın özellikleri nelerdir?​

DNA’nın yapısını görelim: Burada şunu vurgulamakta fayda var: DNA’dan söz ederken ders kitaplarında ve popüler bilimde sık sık havalı ikili sarmal çizimleri görsek de, direkt görüntüleme teknikleriyle bugüne kadar en yüksek çözünürlükte elde ettiğimiz DNA fotoğrafları aşağıdaki gibidir: Nükleobaz, Nükleosit, Nükleotit Nedir?

Peki DNA’nın toplam uzunluğu 2 metredir?​

Öncelikle şunu anlamamız gerekiyor: Her bir hücremizdeki DNA’nın toplam uzunluğu 2 metre civarındadır. Ancak bu DNA’nın hücre içinde aslen bulunduğu çekirdek sadece 6 mikrometre kadardır. 1 mikrometre, 1 metrenin 1 milyonda biri kadardır! Yani bize en az 333 bin kat paketleme gerekmektedir!
Dna, DNA ve DNA ile ilişkilidir?
Ancak biyolojik organizma lara genetik yapısını kazandıran bu molekül, tek bir yapıda bulunmaz. Genetik ile ilgilenen birisi gen, kromatit ve kromozom gibi birçok diğer terimle de karşılaşmış; hatta bunların sayılarıyla ilgili kafa karışıklığı yaşamıştır. Bu yazımızda, DNA ve genlerle ilişkili tüm kavramları açıklayacağız.

Nelerdir DNA’nın temel yapıtaşı?
Kısaca DNA olarak adlandırılan deoksiribonükleik asit adlı kimyasal, canlı genom1 larını oluşturur. DNA’da 4 temel yapıtaşı vardır. Bu bazlar2 şöyle adlandırılır: Adenin, Sitozin, Guanin, Timin. Bazların dizilimi, yani sıralanma şekli, genomdaki yönergeleri meydana getirir.
Bazlar (B-DNA’da eksene yakın büyük oluğu oluştururlar) burada dış yüzeydedir. Fosfatlar birbirlerine B-DNA’da olduğundan daha yakınlardır. Z-DNA nükleozom oluşturamaz. Yüksek bir G-C içeriği Z konformasyonuna çanak tutar. Sitozin metillenmesi ve in vivo bulunabilen spermin ve spermidin gibi moleküller Z konformasyonunu dengeleyebilir.
B-olmayan DNA DNA hareket eden, kımıldanan, jimnastik yapıp dans eden bir moleküldür. Aşağıda sözü edilen yapıların işlevsel rollerinin olduğu kanıtlanmıştır; öte yandan, DNA kırılmalarına ve silinmelerine, güçlendirmeye, rekombinasyona ve mutasyonlara çanak tutabilirler.

Dna’nın yapısı?
DNA’nın Yapısı. DNA, nükleotit olarak adlandırılan moleküllerden oluşur. Her nükleotit bir fosfat grubu, bir şeker grubu ve bir azot bazı içerir. Dört tip azotlu organik baz vardır.
Hangi bazlar DNA’nın alfabesidir?
Bu bazların sırası DNA’nın talimatlarını veya genetik kodu belirleyen şeydir. Yani bu dört bazın bir alfabe olduğunu düşünürsek DNA da bu alfabeyle yazılan bir kitaptır. İnsan DNA’sı yaklaşık 3 milyar baza sahiptir ve bu bazların yüzde 99’undan fazlası tüm insanlarda aynıdır.

Nrna’nın anti-kodonları nelerdir?​

mRNA kodonları şimdi sadece beyaz olarak gösterilmekte ve DNA kalıp zincirinin anti-kodonlarını tamamlamaktadır. Bunlar soldan sağa doğru – mRNAnın sentez yönünde (mRNA için 5’-3’) olarak, DNA kodlayan zincirine antiparalel doğrultuda gösterilmektedir.

Nükleotidlerin bazı işlevleri vardır?​

DNA, nükleotid (veya mono-nükleotid) adı verilen birimlerden oluşan bir polimer dir. Nükleotidlerin başka işlevleri de vardır: Enerji taşımada ATP, GTP; hücresel solunumda NAD, FAD; sinyal aktarımında çevrimsel AMP; koenzim olarak CoA, UDP; vitamin olarak nikotinamid mononükleotid, B2.

Kimler DNA’nın “mükemmel” bir molekül olduğunu söylüyorlar?
Kişiler DNA’nın “mükemmel” bir molekül olduğunu sanmakta, DNA tarafından üretilen enzim lerin “ulaşılamaz” bir iş yaptıklarını düşünmekte, hücrenin içinin “gerçek olamayacak kadar karmaşık” olduğunu iddia etmektedirler.

Ne Demek ki DNA’nın kopyalanması gerekir?
Düğümler öldürücü olabilir, çünkü DNA’yı kopyalayan ve yazımı yapan hücresel mekanizmanın çalışmak için düz bir yola ihtiyacı vardır. (…) DNA’nın kopyalanması için iki ipliğin çözülmesi gerekir ama sıkı sıkı örülmüş saç nasıl kolayca açılmazsa, birbirine dolanmış sarmal ipler de birbirinden öyle kolay ayrılmaz.

Hangi üssülerden DNA ipliklerinin yapımı yapılır?​

Fermuarın açılması gibi ayrılan iki iplik, yeni DNA ipliklerinin yapımı için şablon görevi görür. 4. İpliklerden biri eşlenme çatalına doğru (3 üssüden 5 üssüye) yönelir; bu öncü ipliktir (İng. leading strand ).

Dna’nın kopyalanması nasıl yapılır?​

DNA’nın kopyalanması için iki ipliğin çözülmesi gerekir ama sıkı sıkı örülmüş saç nasıl kolayca açılmazsa, birbirine dolanmış sarmal ipler de birbirinden öyle kolay ayrılmaz. Dahası hücreler DNA’yı kopyalamaya başladıklarında bazen arkada sallanan uzun yapışkan iplikler de birbirine dolanır.
Dna’da düğümler ve dolanmalar oluşur?
DNA’da düğümler ve dolanmalar birkaç nedenle oluşur: uzunluğu, sürekli hareket halinde olması ve dar alanda bulunması. (…) Düğümler öldürücü olabilir, çünkü DNA’yı kopyalayan ve yazımı yapan hücresel mekanizmanın çalışmak için düz bir yola ihtiyacı vardır.

Bu durum DNA’yı kopyalamaktan sonra meydana gelir.?
Dahası hücreler DNA’yı kopyalamaya başladıklarında bazen arkada sallanan uzun yapışkan iplikler de birbirine dolanır. İplikler güçlü bir çekişten sonra çözülmezse hücreler intihar eder; sonuç bu kadar yıkıcıdır.

DNA molekülünün iplikçiklerinden birindeki bazlar, diğer iplikçikteki bütünleyici baz3 ile çift oluşturarak, DNA merdiveninin basamaklarını meydana getirir. Bazlar hep aynı şekilde çift oluşturur: Adenin ile Timin bağlanır; Sitozin ile Guanin bağlanır. Her bir baz çifti, hidrojen bağları ile birbirine tutunur.

DNA’nın başlıca rolü bilginin uzun süreli saklanmasıdır. Protein ve RNA gibi hücrenin diğer bileşenlerinin inşası için gerekli olan bilgileri içermesinden dolayı DNA; bir kalıp, şablon veya reçeteye benzetilir. Bu genetik bilgileri içeren DNA parçaları gen olarak adlandırılır.

Dna, DNA, kromatit ve kromozom?
Genetik ile ilgilenen birisi gen, kromatit ve kromozom gibi birçok diğer terimle de karşılaşmış; hatta bunların sayılarıyla ilgili kafa karışıklığı yaşamıştır. Bu yazımızda, DNA ve genlerle ilişkili tüm kavramları açıklayacağız. DNA: Deoksiribonükleik Asit Nedir? Her kimyasal maddenin kendine özgü bir fiziksel yapısı vardır.

Genetik benzerliği ne anlama gelir?
Gen Benzerliği (Genetik Benzerlik) Ne Anlama Gelir? Genetik benzerlik, ele alınan iki türün ya da tür grubunun genom larının (var olan bütün genlerinin toplamının) birbirlerine olan benzerlik oranı olabileceği gibi, bu tür veya tür gruplarının sadece belli başlı gen bölgelerinin birbirine benzerliği anlamına da gelebilmektedir.

Nükleotit DNA’nın özellikleri nelerdir?​

Bu yazıda DNA yapısı ve özellikleri üzerinde duracağız. Aşağıda detaylı olarak anlatılan DNA’nın yapısı kısaca DNA modeli üzerinden de özetlenmiştir. DNA, nükleotit olarak adlandırılan moleküllerden oluşur. Her nükleotit bir fosfat grubu, bir şeker grubu ve bir azot bazı içerir.

Kimyasal olarak DNA, DNA ve nükleotit?​

Kimyasal olarak DNA, nükleotit olarak adlandırılan basit birimlerden oluşan iki uzun polimerden oluşur. Bu polimerlerin omurgaları, ester bağları ile birbirine bağlanmış şeker ve fosfat gruplarından meydana gelir. Bu iki iplik birbirlerine ters yönde uzanırlar. Her bir şeker grubuna baz olarak adlandırılan dört tip molekülden biri bağlıdır.
Peki, DNA moleküllerinin açık uçları nelerdir?
Prokaryotların çoğunda böyle halka biçimli tek bir DNA molekülü var. Yani DNA moleküllerinin açık uçları ve dolayısıyla telomerleri yok. Bu da, bu canlıları biyolojik yaşlanma konusunda, ökaryotik hücrelerden farklı bir konuma koyar.

Dna polimeraz, DNA polimerizasyonuna karşı sorumludur.?
DNA polimeraz, bu molekülün replikasyonu sırasında yeni DNA zincirinin polimerizasyonunu katalize etmekten sorumlu olan bir enzimdir. Başlıca işlevi deoksiribonükleotit trifosfatları şablon zincirininkilerle eşleştirmektir.

Dna polimeraz çeşitleri nelerdir?​

DNA polimeraz çeşitleri, fonksiyonları ve yapıları DNA polimerazbu molekülün replikasyonu sırasında yeni DNA zincirinin polimerizasyonunu katalize etmekten sorumlu olan bir enzimdir. Başlıca işlevi deoksiribonükleotit trifosfatları şablon zincirininkilerle eşleştirmektir. Ayrıca DNA onarımına katılır.

Dna replikasyonu mekanizması nelerdir?​

DNA Replikasyon Mekanizması Hem prokaryotik hemde ökaryotik hücrelerde replikasyonun temel mekanizmaları aynıdır. 1. Replikasyon başlangıç noktalarının tayini 2. DNA çift ipliğinin çözünmesi 3. Replikasyon çatalının oluşması • Replikasyonun gerçekleştiği genom birimine replikondenir. • Her replikonda bir başlangıç ve bir bitiş noktası vardır.
Nükleik asit, DNA’nın bir parçasıdır.?
DNA yani açık adıyla Deoksiribo Nükleik Asit, genetik kodu içeren uzun bir moleküldür. Yemek tarifleri kitabında, her yemeğin yapımı için yönergelerin yer alması gibi, DNA’da da ait olduğu organizmanın bedeni için gereken tüm proteinlerin yapılış tarifi bulunur.

Yani DNA’ya sahip mikroskobik canlılarda ortalama 1. 000 civarında mutasyon meydana gelir.?
DNA’ya sahip mikroskobik canlılarda ise ortalama olarak bu sayı, genom ve bölünme başına 0.003 civarındadır. Yani ortalama olarak 100.000 baz dizilik bir genoma sahip bir bakteride, her iki bölünme arasında 300 civarında mutasyon meydana gelir.
– Mutasyonlar, tür içi genetik varyasyona katkıda bulunur. – Mutasyonlar kalıtılabilir (yavrulara aktarılabilir); özellikle de olumlu etkileri varsa (çünkü etkisi olumsuz olsa zaten birey muhtemelen üreyemezdi). – Örneğin Orak Hücre Anemisi, hemoglobin adlı proteinin yapım yönergelerini veren gendeki bir mutasyon nedeniyle gelişir.
– Canlıların yaşam süreleri boyunca DNA’larındaki bazların (adenin, timin, guanin ve sitozin) sıralanışında değişimler, yani mutasyonlar olur. – Bunun sonucunda da ürettikleri proteinler değişir. Değişim bazen organizmanın yararına olur, bazen ise zararına olur.

Dna, kendini çoğaltmak için iki parçaya ayrılır.?
DNA, kendini çoğaltmak için önce karşılıklı iki parçaya ayrılır. Bu olay oldukça ilginç bir şekilde gerçekleşir. Yapısı sarmal bir merdivene benzeyen DNA molekülü, bu merdivenin basamaklarının ortasından fermuar gibi ikiye ayrılır. Artık DNA iki yarım parçaya bölünmüştür.
Dna eşlenmesi nedir?
DNA Eşlenmesi Nedir? 1 DNA eşlenmesinde ilk adım, DNA molekülünün ikili sarmal yapısının açılmasıdır. 2 Bu işlem, DNA’nın bütünleyici bazlarını birarada tutan hidrojen bağlarını kıran helikaz enzimi tarafından… 3 DNA’nın iki ipliğinin ayrılmaya başlamasıyla, Y biçiminde bir eşlenme çatalı oluşur. Fermuarın açılması gibi ayrılan… More

Genetik kodlar nelerdir?​

Genetik kod, genetik malzemede kodlanmış bilginin canlı hücreler tarafından proteinlere yani amino asit dizilerine dönüştürülmesinde kullanılır. Bir genomun protein veya RNA kodlayan bölümleri genleri oluşturur. Proteinleri kodlayan genler kodon olarak adlandırılan üç nükleobazdan oluşur ve her biri bir amino asit kodlar.

Kimlerden DNA örnekleri belirleniyor?​

Adli tıp araştırmalarında olay yerinden alınan DNA örneklerinden suçluların belirlenmeye çalışıldığına polisiye dizilerde ya da filmlerde tanık olmuşsunuzdur. DNA dizisindeki kişiye özgü sıralamaları analiz ederek bir DNA örneğinin kime ait olduğunu belirlemeye yarayan yöntem DNA parmak izi olarak isimlendiriliyor.
Ne kadar uzunlukta DNA parçaları var?
Sonuçta belirli bir süre sonunda farklı uzunluktaki DNA molekülleri büyüklüklerine göre birbirinden ayrılır. DNA parçaları birbirinden ayrıldıktan sonra farklı yöntemlerle görüntülenebilir. Örneğin DNA’ya bağlanabilen floresan boyalar kullanılarak işaretlenir.

Nasıl bir DNA genomu elde edilebilmektedir?
tam bir dna genomu ise 1977 yılında yine bir bakteriyofaj olan phi x 174 virrüsünden elde edilmiştir. en bilinen dna dizileme metodları maxam-gilbert dizilemesi ve sanger dizilemesi olsada ilerleyen teknoloji sayesinde daha hızlı ve daha uzun dna dizilerinin elde edilebildiği methodlar geliştirilmektedir.

Ne zaman DNA’nın keşfi oldu?​

Hücrelerimizde genetik bilgiyi taşıyan molekül olan DNA’nın keşfinden bu zamana kadar hayli yol alındı. Bu yıl 66.’sı kutlanan 25 Nisan DNA Günü’nde, 1860’lardan bugüne kadar genler üzerinde yapılan araştırmalara ve bu alanda yürütülen büyük projelere göz atmaya ne dersiniz?

Hangi bir doğanda DNA nasıl yapılır?​

Dna Nasıl Yapılır, Her yeni doğan bireyde yarısı anne Dna’sından yarısı da baba Dna’sından olmak üzere yeni bir Dna karışımı meydana gelmektedir. Böylelikle Dna testi kolaylıkla anne ve babalık testi ile ortaya çıkmaktadır.
Bir hücrenin DNA eşlenmesi ile ilişkisi var?
Gelin sorunuza daha geniş bir bakış açısıyla bakalım ve hücre bölünmesi ile DNA eşlenmesi arasındaki ilişkiye bir göz atalım. Mitoz bölünme, bir hücrenin kendine benzer 2 yeni hücre oluşturması anlamına gelir. Oluşan her 2 hücre, belirli bir süre sonra tekrar mitoz geçirecektir ve onlar da kendilerine benzer hücreler oluşturacaklardır.
Bir hücre bölünmeden önce DNA’nın kopyasını yapmalıdır ki?
Bir hücre bölünmeden önce, taşıdığı tüm DNA’nın (nükleik asit moleküllerinin) kopyasını yapmalıdır ki, yavru hücrelerin her ikisi de genetik bilginin tam birer kopyasına sahip olabilsin. Her bir tekil DNA molekülü bir kromozomun malzemesidir. Eşeyli üreyen türlerin kromozomlarının yarısı dişi ebeveynden, yarısı erkek ebeveynden gelir.

DNA polimeraz öncü ipliğe bağlanır ve ardından iplik boyunca “yürüyerek”, DNA’ya 5′-3′ yönünde yeni bütünleyici nükleotit bazlarını ekler. 7. Bu tür eşlenmenin “sürekli” olduğu söylenir.
 
Geri
Üst