Nem alerjiyi tetikler mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Nem alerjiyi tetikler mi?​

Sadriye Pulak; “Yoğun nemin olduğu sıcak havalar, hissedilen sıcaklık miktarını artırdığı için alerjik hastalıklar artabilir ve kronik hastalığı bulunan kişileri etkileyebilir. Bunun için nemin yoğun olduğu günlerde dışarıda fazla kalınmaması gerekir.
Alerji iğnesi ne zaman etkisini gösterir?
Aşı uygulamasında bireyin alerjik olduğu madde çok küçük dozlarda bireye verilerek bir anlamda bağışıklık sistemi bu maddeye alıştırılır. Tedavinin başlangıç dönemi 6-16 hafta arasında değişmekle beraber; bu süreç seçilen alerjene, kişinin eşlik eden hastalıklarına ve bağışıklık sistemi durumuna göre ayarlanmaktadır.

Nem neden rahatsız eder?​

Nem, daha fazla ısı algılamamıza yol açar. Örneğin 32 derece sıcaklık ve yüzde 70 nemli havada hissedeceğimiz sıcaklık 41 derece olacaktır. Sıcak-nemli hava, sıcak-kuru havadan daha fazla rahatsız edicidir, çünkü havadaki yüksek nem, vücuttan terin buharlaşmasını yavaşlatır.
Alerjide hangi iğne yapılır?
Kortizon enjeksiyonları yalnızca ciddi semptomlarda acil tedavinin gerekli olduğu ve başka tedavi yöntemleriyle bir sonuç elde edilemediği durumlarda kullanılacaktır. Alerji aşı tedavisinde kişinin reaksiyon gösterdiği alerjenler suda çözünmüş çözeltiler halinde cilt altına enjekte edilir.

Öğle saatlerinde % 90’nın üzerine çıkan nem oranı ve 50 derecenin üzerine ulaşan hissedilen sıcaklıklar, sağlık için de istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Nem oranı arttıkça alerjik hastalıkların da artabileceğine dikkat çeken Emsey Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr.
Haftada en az bir kez yüksek vakumlu veya HEPA filtreli bir elektrik süpürgesi ile tüm odayı temizleyin. Temizlik sırasında alerjik birey odada bulunmamalı, temizlik sonrası hafif nemli bir bezle eşyaların tozu alınmalıdır. Elektrik süpürgesi ile ev tozu akarı alerjenleri uzaklaştırılabilir.
Rutubetli ev alerji yapar mı?
Tehlike evin içinden gelebilir Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan polenler alerji hastaları için sıkıntılı bir dönem yaşanmasına neden olsa da ev tozu akarı, rutubet, mantar sporları, küf gibi etkenlerin bulunduğu ev ortamı da alerjik hastalıkları artırabilmektedir.

Toz alerjisi için ne yapılmalı?​

Tüm bu önlemlere rağmen toz alerjisi devam ediyorsa ilaç tedavisi yapılır. Antihistaminler; bağışıklığı yatıştırır, hapşırma, sulanma, burun akıntısı ve kaşıntının önüne geçer. Dekonjestan ilaçlar; burun tıkanıklığına iyi gelir, Kortikosteroidler; solunum yolu iltihaplarına iyi gelir.
Rutubet alerjisi nedir?
Küf alerjisi, burunda akıntı, kaşıntı, tıkanıklık, hapşırık, gözlerde sulanma ve kaşıntı, öksürük, hışıltı, nefes darlığı gibi alerjik nezle ve astım şikayetlerine neden olabilir. Küfler büyümeleri için besin, hava, uygun sıcaklık ve neme gereksinim duyan mantar türünde canlılardır. Özellikle nemli ortamda çoğalırlar.

Nemin fazla olduğu yerlerde ne olur?​

Yazın nem oranının yüksek olduğu yerlerde hava sıcaklığını olduğundan daha yüksek hissederiz. Ter vücuttan ısı alarak buharlaşırken vücudun soğumasına yardım eder. Eğer ortamdaki nem oranı yüksekse buharlaşma daha yavaştır.
Nemin yüksek olması ne demek?
Rutubet olarak da bilinir. Normal nem oranı nedir? 24 derecelik bir ortamda havadaki normal nem oranı yüzde 40 – 60 arasıdır. Yüzde 40’ın altında düşük nem oranından, yüzde 60 ve üzerinde ise yüksek nem oranından söz edilir.
 
Geri
Üst